До 65-ої річниці початку створення дивізії...

Тема у розділі 'Добровольці у Військах СС', створена користувачем siromanets, 4 кві 2008.

1. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    пишуть про якусь українську секцію РОНД, члени якої служили в "Бранденбурзі", але я, чесно кажучи, сумніваюсь в тому...
    про українців-парашутистів в 1939 р. є в спогадах Л. Гірняка і Я. Гайваса; читав, що учасників ВВН в Дахштайнських горах нім. інструктори вчили лазити по соснах...
    про ДУН складніше - кілька груп (я читав про дві) проходили спеціалізований вишкіл під Бранденбургом, з них частину людей направили до "Нахтігалю", а частину перекинуто на Україну для диверсійної діяльності (підрив мостів, зокрема), але перекинуто по землі, гірськими стежками... ото й усе...

2. Цікаві лоти

1. Книга "Mein Kampf". ----------- ОРИГИНАЛ. Редкость. Так называемое "Tornister-Aufgabe...
      12000 грн.
    2. Сборник песен - За свободу и отечество Песни пробужденной нации. 32 страницы.
      1300 грн.
    3. Конституция Германская империя немецкий язык страницы все.
      960 грн.
    4. Видавництво - “Die Wehrmacht”, Berlin Oberkommando der Wehrmacht . Рік видання - 1940 Книга "Di...
      3000 грн.
    5. К продаже предлагается Журнал к Дню 50- летия Гитлера. от 18 апреля 1939 года Все страницы! 30 стран...
      1100 грн.
  3. axis88

axis88 Борец со злом

Повідомлення:
    10.845
    Адреса:
    Государство лжи
    а откуда эта информация? Про Бранденбург? про РОНД?

4. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    про українську секцію РОНД читав в Смислова і, здається, в Чуєва, але в тому-то й справа, що в цим таваріщам не сильно довіряю...
    яка про Бранденбург?

5. doctor_m

doctor_m Stabsgefreiter

Рейтинг:
    0
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    501
    Адреса:
    Ровно, Украина
    Согласен полностью.

6. siromanets

siromanets Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    1.944
    Однозначно, що фото уже вояка УНА.

Недавно розмовляв з Ленідом Мухою, ветераном Дивізії, відносно пряжки.
    Коли прибув у Дивізію Шандрук то привіз кілька тис. кокард з Тризубом і кілька десятків пряжок. Він, Муха, їх не отримав, бо був на лінії фронту в окопі, а ті що ближче до штабу порозбирали.

Розповів також таке: в Словаччині десь вояки на військовому чеському складі дістали шкіряні офіцерські плащі, повдівали. Побачив їх Вільдер: "Ану, швиденько познімали! Це що армія чи збіговисько мародерів?!" Хоча на фронтових позиціях, наприклад, Муха казав, що мав совєтський офіцерський плащ-накидку, який його дуже рятував у негоду...

Про чеські пряжки не чув. Тобто, я думаю, що пряжки з чеськими львами не носили, а поодівали для знимки, або це вже УНА.

7. Ponomarenko

Ponomarenko Oberst

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    12
    Повідомлення:
    12.604
    Адреса:
    ///
    Супер :smile_12:
    А этот ветеран не желает написать мемуары?

8. axis88

axis88 Борец со злом

Повідомлення:
    10.845
    Адреса:
    Государство лжи
    он уже написал их, я кстати благодаря Андрею являюсь их счастливым обладателем :)

9. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.980
    Адреса:
    СотоНатовск
    І я теж її маю :)

10. doctor_m

doctor_m Stabsgefreiter

Рейтинг:
    0
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    501
    Адреса:
    Ровно, Украина
    Про то что и пряжки привезли - об этом первый раз слышу. Это с его слов?

11. siromanets

Повідомлення:
    1.944
    Це було з його слів.

Передзвонив тільки що про пряжки: "Щось про пряжки говорили, але всюди пише що привезли кокарди...Та я і кокарди не мав з Тризубом. До кінця війни носив пряжку «Mein Ehre heisst Treue»".
    30-й полк був у другій лінії, вони і отримали українські відзнаки. І про присягу УНА чув, але ми, 29-й полк, були на лінії фронту в окопах біля замку Гляйхенбер".

12. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    поривсяся трохи - пряжки, як на фото siromantes були саморобні, перероблені з німецьких; про це була стаття в журналі "Нумізматика і фалеристика", але я її не маю...

1 людині також подобається це.
  13. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.980
    Адреса:
    СотоНатовск
    Pershe chitke zoobrazhennia dyvizjnogo prapora scho ja bachyv!

2 користувачам це сподобалось.
  14. siromanets

Повідомлення:
    1.944
    Де це? (яке місто?)

15. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    саморобна пряжка з табору в Ріміні (Італія)...

Images:

image001.jpg
  16. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    от надибав; спогад з "Вістей Комбатанта" (1993, № 1):

"В 2-й половині січня 1945 р. я виїхав з групою 120 вояків 1-ої УД УНА з міста Чадца на Словаччині на вишкіл протипанцерних стрільців ("Пак"), який мав проходити в околицях Растенбургу в Східній Прусії, але тому що наближався фронт, нас із м. Франкфурту над Одрою повезли на полігон на Чехії бл. м. Бенешова й там ми проходили вишкіл у селі Великі Кновіце недалеко м. Зедельчане. Але тодішні неуспіхи на фронтах врах із т. зв. "фюреровим наказом" (про першість оборонних зусиль) не дали нам змоги повністю закінчити вишкіл. Десь у половині лютого нас як піхотну частину (гармати ми залишили, бо при них кінчили вишкіл латвійські добровольці) завантажено у залізничні вагони й почерез міста Табор і Будєйовіце ми прибули до м. Лінцу в Австрії. Звідти ми вирушили в напрямі Відня; десь в околиці м. Кремсу нашу групу розділено на дві частини й приділено до двох окремих полків Дивізії "Тотенкопф". Я попав до полку "Теодор Айке" та з ним, після коротких фронтових пригод, ми 10-го травня 1945 р. в с. Нойкірху, що положене 20-25 км на схід від Лінцу, піддалися американцям, а ті нас після трьох днів передали відділам Совєтської армії.
    Наша група, що її передали американці більшовикам, налічувала бл. 18 000 вояків, серед яких можна було зустріти вояків з різних німецьких дивізій, що входили до складу 6-ої армії, якою командував фельдмаршал Шернер. Тоді почалася моя "одіссея"6 у залізничних вагонах почерез Словаччину, Мадярщину, Румунію, Чорне море до м. Симферополя на Кримі. Роками прийшлося з іншим прізвищем удавати німця-шльзняка, якого село й сім'ю виселено на Захід, і так туди згодом звільнитися".

3 користувачам це сподобалось.
  17. axis88

axis88 Борец со злом

Повідомлення:
    10.845
    Адреса:
    Государство лжи
    вот это знамя я давно ищу, очень давно я видел пару неизвестных украинских знамен у добровольцев Галичины в украинских книгах которые мне показывал Сергей Чуев, но сейчас не помню в каких

18. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.980
    Адреса:
    СотоНатовск
    Кіров - дуже цікаво, а чи є імя тої особи що в тотенкопф служила?

Константин - В Торонто существует знамя ветеранов дивизии (торонтонская станица), ето почти копия того что на фото, с разницей что за гербом с львом еще і железний крест.

П.С. Тему Украинских флагоб можна разобрать в отдельной теме - я раньше показивал кучу фото с флагами.

1 людині також подобається це.
  19. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.980
    Адреса:
    СотоНатовск
    - dumaju sho tse z sviatkuvan' v Kajzerval'di (teperishnij Shevchenkovyj Gaj v L'vovi).

20. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    ні імені, ні прізвища немає; спогад підписаний ініціалами В.В.
    ще зустрічав десь інфу про батальйон з українців, який наприкінці війни був прилучений до 3-ї дивізії - треба пошукати...

21. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.980
    Адреса:
    СотоНатовск
    Кстати а что за "неизвестные флаги Галичины" ты видел? Что ето за книга? Нащёт самых интересных флагов, так ето флаги Нахтигаля - есть кинохроника, где они маршерують с тремя развивающимися флагами. Жаль что не умею делать фото с кинохроники.

22. axis88

axis88 Борец со злом

Повідомлення:
    10.845
    Адреса:
    Государство лжи
    Ром, книги не вспомню, на флагах кажись были дубовые листья, полотнища вроде черные :rolleyes: давно было это

23. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    ніколи не бачив, а звідки ця хроніка і якого періоду - в Львові чи Нойгаммері?

24. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.980
    Адреса:
    СотоНатовск
    Zdajetsia sho marsherujut' u L'vovi. Uryvok tsijeji hroniky mozhna zobachyty v fil'mi pro dyviziju Glychynu "U Ramkah Doli". Jaksho htos' vmije vyrizaty kadry - to mozhna bulo by rozibratysia z praporamy Nahtigaliu.

25. Meldekopf

Meldekopf Oberfeldwebel

Повідомлення:
    1.700
    Адреса:
    Россия
    Нашел на Украйне вот такой восхитительный ресурс и делюсь с Вами. Извините за офф.

http://komb-a-ingwar.blogspot.com/

Висти Комбатанта:smile_12:

26. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.980
    Адреса:
    СотоНатовск
    Spasibo, my Ingvara davno chitajem i dumaju chto Ingwar davno chitajet nas :)