так, просто на жаль фото пачками не має щоб тут для порівняння скинути. Ось фото з моєї теми, мосінські і всі з однієї ями, теж кулі виламали
Знаходив теж ламані, але в невеликій кількості. Можливо тому, що всі бойові дії в моїй місцевості - 1915,1916, 1944 велися в літній період і використовувати порох особливої потреби не було.
Можливо що так, в моїй місцевості 17-18р, дисципліни ноль в РІА. Головне що Микола заказував патрони в америксів, бо відчувалася нехватка останніх в військах, а насправді їх просто "деактивовували"..
В моїх місцях співвідношення Мосіна до Манліхера десь 1:20 (мається на увазі все - патрони, стріляні і ламані гільзи), відчувається, що російські війська мали брак набоїв. Манліхера російського виробництва не знаходив. Німецьких військ не було.
В моїх переважає РІА, але судячи по настрілу, в російських полках було дуже багато трофейної зброї, особливо Манліхерів, попадають планки в які заряджені патрони австрійського виробництва так і петербургського.
знаходив таких валом. Кінець війни була нехватка латуні, от і зберали для перезарядки. Один раз знайшов казан з гільзами
в середину були запхані манліхери з стальною оболонкою?? Бо я манліхери завжди перевіряю, чи не має кулі в середині. Одного разу тільки була куля в ідеалі, більше таких не попадалось, завжди дефекти є
так якраз і виставив що ні, стальна оболочка. То не пітерський манліхер (на фото вмдно в кінці ржавчину, де був контакт з грунтом
Можливо просто збереглася добре, з землі вони всі мертві, розсипаються в руках. Тільки один раз попалися в менш більш нормальному стані, але бузи закопані в газбакові
Попадались гильзы в пачках. Собирали для переснаряжёнки. Одно место настрела поразило - гильзы явно стреляны из одной винтовки (на капсюле характерная отметина), при этом погодовка от 1898 до 1913 годов, практически все года! На некоторых две, а на одной гильзе даже три (!!) точки-знака о переснаряжении. Причём, гильзы крепкие (думаю, от грунта зависит). Находка была в Карпатах.