Было ее полно. Но она не бросалась явно в глаза. А кто это не понимал и начинал понтоваться,то за ним приходило ОБХСС. Вот в этом и отличие.
Слабенько у вас было с уроками труда. У меня в школе все было совсем по другому. Первые шахматные фигуры, выточенные на токарно- винторезном станке, это не пьяного учителя в тырсу закапывать). Девченок реально научили готовить, шить и кроить.
аналогічно, тільки трохи помучились пробуючи печеньки деяких дівчат. Не бачив буховим трудовика, підозрюю тому що була фізручка.
в нас теж були пара токарних і фрезерний станки на яких точили всякі детальки...ну і напильником доводили до кондиції вибраковку литих заготовок молотків...мені дісталась заготовка де 2 половинки молотка були зсунуті чуть не на половину одна відносно другої...ото попиляв... а дівчата шось там шили і готували їдло...правда поїдали то всьо самі!
Да, молотки были и у нас, наверное, это единая школьная программа. Еще из бруска нужно было выточить по чертежу правильный пропеллер для флюгера со всеми поворотами лопастей, мне тогда показалось очень тяжелым занятием, еще и материал- сосна)))), точишь, шлифуешь- хрясь.....
фігня той пріпєллєр...ходив на авіамодельний гурток на повітряні бої...клас "бойцовки" F2D...для кожного бою жменя пріпєллєрів ...тільки і встигали стругать..а воно як не в "бою" так при посадці хрясь і всьо...
Мы пацанами тогда увлеклись ракетами. Я уехал служить дальше с отцом))), а пацаны пошли в ракетомодельный кружок. Один товарищ чемпион союза по юношам, а в 15 году уже дядькой призер чемпионата Европы. Во как бывает зацепят детские забавы .
вже були пластикові в маназинах, по всіх правилах закручені і з металевою ступицею. Купляв, 80 коп, страшні гроші для мене. Нас трудовик нагружав речами більш дерев'яними, щільні ящички, киянки і т.п. Для того було все потрібне. До циркулярки не пускав. Сам наріже а ми далі.
єдине що хотілось би повернути, дерев'яні конструктори всяких планерів і літаків, робочі, там було все що потрібно, звичайно пару деталей не вистачало, як спеціально. Були десь півтораметрові в крилах. І меньші. Резиномоторні, просто планери і під двигун внутрішнього згоряння, але двигун то вже для олігархів, а ще паливо самому калабуцькати, з ефіра, касторки і ще фіг зна чого, то я тільки бачив, бо секція в школі була, але туди не попасти. Там всі варіанти робили, бійцівські також і тренувались на спеціальному п'ятачку.
Нам приходилось в четвертом классе идти на труды в соседнюю школу кстати украинскую в г.Сколе и шлифовать эти долбанные молотки а так как там очень сырой климат за неделю молотки опять ржавели.Потом в Улан-Баторе хоть и дебильная школа была но трудовик попался хороший и много чему научил.
Єфір з касторкою то для компресійних двигунів. В аптеці купляли і то, і то. Ще й катетор для баку. А ще були калільні двигуни, із свічкою накалу, там паливо : метіл із маслом.
не важливо, важливий результат. Воно працювало. Ресурс десь година того моторчика. При потужності близькій до мопедного 50 кубів тих часів. А тут декілька кубиків.
У нас на бійцовках кордових були 1,5 кубіка, компресійні. Нормально вони ходили по часу, на рік 2 двигуни вистачало на тренування. До речі, в секциї ці двигуни ми робили з нуля, єдине, що тренер привозив колінвали звідкісь. А корпус, гільзу, поршень, карб робили самі. Ото було цікаво. І моделі робили не із наборів, а із матеріалів.
Багацько гарніх верстатів було? Я за наявності шкільного токарного, фрезерувального та свердлільного зміг з кмд-2.5 зробити двухвальний на модель Mc Laren M23. Голівка циліндру з поршнем та шатуном було від кмд, здвоєний коленвал та жиклер від темп-1. Мого було тільки картер. Отфрезерувати, разточити під вали та підшипникі.
був десь майстер що і зараз їх робить, як з нуля так і ремонтує. З технічної точки зору там нема нічого космічного. Сидів на залізному сайті. Можна все робити тільки на токарному, якщо з фрезерним проблема.
Там багато чого. Токарним не обійтись. Вал потрібно шліфувати після термообробки. Вал має бути хоча б цементований. Потрібен кокіль для лиття картерів та голівок циліндрів. Геометрія перепускних вікон та діаграма газорозподілу край важлива! Тому кокіль. Треба гільзу хромувати та притирати.треба підібрати матерал поршня . Потім ще шатун. Ну і вішенька - налаштований випуск. На базі стк "політ" від моторобудівного все це можна було зробити. Но туди я втрапив вже майже дорослим. Сім'я, учеба та робота не залишили часу на хобі.
малось на увазі основна обробка, токарний може не тільки кругле. Майже будь що. То зрозуміло що не просто вишкрябав з чого попало залізяку і полетів.
А первая забастовка на уроках труда слышали? Нас трудовик попытался заставить указки учителям стругать. За что был послан на фиг! "Мы указки стругать не будем! учителя нас бъют указками! переломали нафиг все заготовки" До трудовика все быстро дошло,и мы начали делать табуретки, ну кто захотел,а у нас начался массовый свал с Трудов. "Иди ты в жопу! можешь двойку поставить!"
нас іноді лупили лінійкою, отою, метровою, навіть зрідка дівчатам діставалось. А маленькими лінійками часто, правда далеко не всі вчителі. Зараз би вже сиділи.