а ви знаєте шо то дуже корисні дерева - ними здавна лікувались люди . Казала моя рідня по батькові з Виноградова шо на Закарпатті люди роблять ліки з кори та соку тих дерев і то лікарство дуже цінне бо там на всі Карпати тих дерев всього десятків п'ять лишилось і тільки старі знають де те урочище на схилі Чорної гори що свого часу охороняли мальтійські лицарі ще тоді коли наші краї заселяли перші арії . Хоча на південному сході України такі дерева досить поширені та навіть їх херачать примітивно на дрова
нє - я про ясенок , його коли спилюють то починає текти живиця - то саме цінне . Коли живиця висихає то робиться як сухе кісто . А коли пиляють пилкою то збирають тирсу й висушують бо в тирсі дуже багато цінних речовин . От правда не знаю якшо бензопилою пиляти чи можна ту тирсу потім їсти чи заварювати бо там мабуть буде масло від змащування ланцюга
беріть трбу чи лом в діяметрі, щоб шайба лягала плошмя, тоді гарний сигнал буде !!! так ви теж частково мод'яр ?!? Віноградово 8 км від села мого батька !
так саме і є в гльодича - ми малими на вєліках їздили аж на вольнянську дорогу й там збирали такі здоровенні стручки , а коли вони висихали й ставали шоколадного кольору то в середині було щось схоже на мед , але якшо їх багато повигризать то можна задихнутись бо там якась отруйна кака шо перекриває дихання та починає текти слина як в скаженого собакірена - перевірено на товаришеві шо був дуже жадний та ласий до дармових солодощів , розтрощив мабуть з цеберку тих стручків та повилизував відтіль той мед , потім в нього як після зубного наркозу відвисла нижня губа , потекла слина , він почав потихеньку троїти як від грибів та потім почав задихатись .Дотягли ми його до нафтобази й там бв медпункт - лікарка вчасно зрозуміла шо в того почався параліч та викликала скору . ох і було нам тоді за ту екскурсію
і нашо Ви ото животное обзиваєте мандавошкой ? є гарне українське слово , пісюнковий мандрівник . і шьо , хтось дерево бачив ?
прителепав на тєжку працю . оце поки почитав щьо Ви понакнопували то пропала година часу , кусок ковбаси і пів бутилки пива . а ви кажете ...
Доброго вечора,по вулиці вода дзюрчить і асфальт з нею сходе.Ямок як у друшляку дірок. Та!За гроші кожен може,а якщо без грошей??
та не знаю я чи мадяр чи ні , але там жила тітка мого батька й багато незрозумілих родичів шо нас чогось цуралися за совєцької власті - може шо батько служив , а може шо нас там вважали за москалів хоч ми ніколи навіть над цим не задумувались . Пам'ятаю з далекого дитинства Чорну гору , пам'ятаю пісні якісь майже незрозумілі без музичного супроводу , пам'ятаю як плакали батько з його двоюрідними сестрами , пам'ятаю назву Копані бо таке саме село є в нас недалеко від містечка там за совітів були великі яблуневі сади й ми там купували майже за копійки яблука цілими центнерами - ну оце і все шо пам'ятаю . А взагалі рідніші родичі в нас були десь в Делятинській сільраді , пам'ятаю розмови про те як рідня перед війною чомусь втікала до Ужгорода , а чомусь опинились у Виноградові ... То ж незнамо хто я єсть на білім світі - чи кацап , чи зовсім наоборот .
Не скажу. Я не бачив бо, правду кажучи, і не саджав. Має знати пан @Бек , він саджав, то має і за урожай знати. Як і обіцяв, шабатня: