С днем панове ! Всем приятного отдыха на выходные . Уже теплеет и снег сходит , так что скоро в поля и леса .
Зараз зважив оті залишки обуха сокири? - 1400 грам. Що це за монстр - скільки важив цілий інструмент?
По формі нагадує колун, вага теж більше підходить для такого інструменту. Ціна вказує на країну виробника та період, тобто після 1961 року. Виходить, що лісоруб так працював, що поломав того колуна, бо лупив по ньому кувалдою, та ще і ложку загубив. Отож не вдалий день був у людини.
Знахідки одна із другою не пов'язані. Ніколи не чув, щоб у нас лісоруби користувалися колунами. Для розколювання дерев використовували клини. Та і чим (чи по чому) треба було вдарити, щоб розбити такий метал? Зрештою хотілося б побачити той інструмент на фото.
Зверніть увагу на форму проушини - тут дійсно як у колуна, у моєї ж знахідки вона звужується до низу.
Ну його в сраку такий коп, більше гемору. Земля копаєма, снігу ще багато, слизько. Поїхав в калошах, більше падав ніж ходив))) на них же і зробив фотки...
Не є фахівцем в тих сокирах та колунах. То швидше за все запитання до пана К%, в нього до не давно на аватарці похожий інструмент красувався. Виходить, що людина в тому розуміється. А хто і що використовував при совітах для рубки та розколювання дровеняк - однозначно стверджувати важко: що було під рукою, тим і користувалися. А розколоти чи поламати річ з не дуже якісного металу, лупцюючи кувалдою по обуху, що два пальці об асфальт! Стосовно форми інструменту провів аналогію з сокирами та колунами однієї закордонної фірми, де форма сокири і колуна не сильно різняться. Взагалі, на мою думку стосовно Вашої знахідки не звертайте уваги, бо то тільки озвучив свої дилетантські припущення. Мало не забув знімки тих фірмових сокир та колунів:
Гарні, бачу таки саме форми кремневих знарядь як і в нас, а от нажаль кермаміка до тих часів не відноситься.Тоді не знали ще гончарного кола.
Кому я винен ,всім прощаю! Тіко з закордону,спати хочу,от така в мене вдача,мені їсти не треба.аби поспати.
Ну сьогодні тре со слєзамі на глазах понять і простіть,тим більш кума,пошуршати в клюні мо яка антикварна бутилька завалялась та відправить за свій рахунок
Мої вітання шановним копарям !!! Ну як вит тут ? Але тільки не вигадуйте, бо я трохи підглядав, який в вас тут порядок, особливо у п'ятницю, отакеєот _)))