Ні,це не помилка!мене теж хотіли на великдень <впіонерити>,але заким я снідав-вони впіонерились))))))))
Або забагато снідаєте.чи мо повільно.Чи на *вождя націлились*.А Сетцько часом не родич Ваш?Отак гляди за сніданком *зпіонерите*крісло вождя.
У нас служба розпочинається опівночі, над ранок освячення пасок (кошиків), після цього на кладовище та до дому, з сім"єю розговітися.
Ну то я ще малий був.ще не було чорнобиля,і <святі>піонервожати ставили сторожу попри церкву,пильнували діток,що в церкву ходять.Крісла нігде не хочу.бо такий прикрий-що!всі так кажуть.ну дехто хвалит,але то не правда)))))а рік мій правдивий,що вказаний в анкеті.на відміну від імя,та прізвища.привик бути один на протязі довгого часу.ну а с...ко-не знат такого родича,і того теж не знат,хоча читав....
У нас вечором святять тільки для тих хто в дорогу збирається, до них приєднуються ще й ліниві. А так - служба починається в 2-гій ночі а освячення кошиків десь о 7-мій ранку.
О, пізнаю говір людей з Білої ріки(с. Довгополе та інші) - співат, гулят, набуватси, прибиват ногами - а єк то си називат шо межи ногами?
Оскільки відстані до церкви в горах чималі, то вважається, що той хто принесе свячене додому раніше від сусідів, буде мати вдачу протягом всього року. От і багато хто старався прийти додому якнайшвидше, обганяючи при цьому сусідів - хто пішки, хто кінно, ну а зараз вже б можна і на джипах позмагатися (лише не всюди і вони пройдуть).
Власне згадав, будучи студентом один гоцул з навчального потоку повідав, що у його селищі така ж традиція, але крім цього діставшись до дому потрібно було вистрілити у гору із рушниці (ніби дати знати що ти перший)
Раніше зброя в горах використовувалась часто. В тому числі і в цьому випадку. Також стріляли сідаючи до вечері на Святвечір, на весіллях, при посвяченні води на Водохреще (звалося "розстрілювати воду"). Тепер народ здрібнів в більшості використовує петарди і фейерверки. За винятком хіба що зустрічі весни в ніч на св. Юрія (6 травня) - тоді "очистити" ствол - діло святе.
До речі у наших краях в ніч на Великдень палять Великодні багаття. Зазвичай палять на горбах, пагорбах щоб було добре видно з відусіль. Палять як правило автопокришки, (довго і ефектно палають). Ну і яка зустріч Великого свята без "феєрверків" (таких щоб аж здригнулася земля), для цього у багаття кидають ВОПи, або завчасно закладають у гору із покришками побутовий балон з пропаном, без жертв ніколи не обходилось. Але щороку палять все менше, традиція "відходить", на радість МНС та швидкій допомозі.
Як на мене,лінивість тут нідочого.Це відмінність міста від села.Головне,з якими думками ти туди йдеш.
Ми після дискотеки йшли до церкви.Там вже йшла служба.Підходила рідня.святили.а потім всім *кагалом* додому.розговлятися.Рідні багацько було.По дорозі домів.заходили до тих.хто ближче до церкви.Ну і деякі домів втрапляли аж під вечір.Цікаво було.дружньо.весело.А на різдво.......
Чиїми?)))))а кажу вуйко були звідти,а на імя- Танасій. я то вже від них нахапався де не де.ото коли знімали <білий птах з чорною ознакою> вони в масовці були.