А є доступ до архіву? Якщо похований на міському цвинтарі то шанси знайти його могилу рівні нулю. Та я на склонах не люблю, вийти на гору і там по плацдармі то можна)) Хотя певні гори в мене є, але не ваших масштабів.
Звичайно знайти могилу не вдасться. Похований швидше за все на Микулинецькому цвинтарі в секторі поховань Галицької армії (там зараз є пам'ятник). В архіві хочу знайти в метричних книгах дату смерті. Бо останній лист був наприкінці березня 1919 року, а в вже в 20-х числах квітня повідомлення про смерть надруковано в газеті "Республика". А я по схилам люблю ходити - чим крутіший схил, тим менше там людей. Отак виглядає гора (в самому кутку зліва) на якій я фотографував вчора з села:
А архів доступний для всіх? Чи збереглися ті всі дані за стільки років, там як не загублять то спалять? Та тут я з вами сперичатися не буду, "зальотні" копарі на такі склони не попруться, ножки не витримають) Хіба на таких склонах можна щось знайти по ПСВ? В себе на склонах то тільки древності попадають, а ПСВ тільки на самих висотах в мене є, не дальше. На якій глубині в вас в середньому знахідки?
Наскільки казали знайомі дослідники, то метричні книги про смерть того періоду збереглися, але розкидані по різних церквах. Тому краще самому взяти дозвіл на пошук. Через мою місцевість у ПСВ фронт перекочувався не менше 7 разів, тому кожного разу щось губили. Знахідки на схилах - під шаром букового листя (від майже поверхні і до 70-80 см у заглибинах). Окопи в основному на вершинах, та на схилах впритул до вершин тут вже глибина інколи до дна окопа.
Мій прадід загинув в польші, на початку другої світової, воював за УПА, був як каже бабка в чині підполковника, вдалося взнати що застрелив снайпер коли він дивився в бінокль, могилу так і не розшукали, то імя вибите на памятнику в польші, і ніяких архіві більше не збереглося. Та в мене такого нема, сиділи в одному місці і все. Був я в ваших краях. то по дну окопа тільки шрапнельні стакани і пачки патронів, більше нажаль нічого знайти не вдалося, не мій регіон тому і не знаю як шукати..
У нас щось цікаве треба шукати не в окопах, а в тайниках десь поблизу. Після боїв місцеве населення (особливо підлітки) збирали зброю і т д. і ховали десь поблизу від місць боїв. Щось потім забирали, а щось і копачам залишили...
Та якби було близько від мене то я б шукав, ми до вас їздили на один день, то особо не розженешся, щей на таких склонах))
Звичайно щось і можна знайти і випадково, але в більшості треба аналізувати розповіді тих хто ховав, чи чув від тих хто ховав. Кілька разів мені вдалося знайти сховане після ДСВ.
А я навіть вам не скажу, тому що були на початку літа і напарник за рулем був і фактично його ідея була туди їхати))
Сьогодня коп був не стильки продуктивний скильки веселий.Приихали з ранку пробиглись по полю-результат-у мене одна лечебна манета,у напарника пидозрила пряжка.Пишли в лисок поруч.Через годину я вийшов на галявину поласувати ожиною и глянувши на поле тихо опупив....Все поле кишило копарями...Позвав напарника,поржали разом и посунули до дому.
тре була жахливо завити та почати трясти кущі та дерева. отоб кумедно вони тікали гублячи по дорозі знаряддя та хабар. залишилося б тілько піти та позбирати
Який хабар?Я це поле прочисав осинью и весною - контрольный раз.Тильки моэму напарнику не кажить ,бо вин був впевнений що надибав нове мисце,а я не хотив його розачоровувати.
А шо дЭлать? У нас места все быты-перебиты. Вчерась ходил ток пуговку нашел. Сегодня на том же месте, пуговка и штЭри монЭти. РС А, щЭ дви пидкови. Одна уломлЭна, друга файна
то вірно. навчайесь! бо навчання то світ а невчених тьма. але за науку і платити треба так що незабувайте зплачувати вчасно мої чесні братні відсоточки
звілдюлі собі залиште, вам незабаром вони знадобляться, а мені можете хаьаром сплачувати. хельми м-16,м-17, м-18 альбо бенкендори, кулемети, манліхери альбо якась біла зброя. та багато чого можна знайти в вас якщо гарненько труснути вас за задні ноги як ту буратіну, тобто пінокіо. отакоєот