Зараз ось почали будувати будинки з соломи. Перевага – природний екологічно чистий будматеріал, який до того ж значно дешевший за цеглу. А ще не менш важлива енергоощадність, адже солом’яний дім тепліший за цегляний. «У світі практикується будівництво із пшеничної соломи, і з рисової соломи, але основним будівельним матеріалом є житня солома. Вона має таку здатність, що її бояться гризуни», – каже власник екобудинку, Юрій Муляр. Технологія спорудження проста. Будинок має дерев'яний каркас, а його стіни викладають тюками пресованої соломи та щільно штукатурять. Така солома не боїться води і стає вогнетривкою – розповідає власник будинку. «Першими почали будувати із соломи американці в середині 1800-х років, досить багато набудували, найстаріший будинок зведений у 1870-му році – це приміщення школи, вона стоїть і досі», – розповідає автор проекту, Святослав Євтушенко. Та узаконити таку хату непросто, адже солому в Україні не вважають будівельним матеріалом. Перший будинок буде експериментальним. Коли роботи завершать, фахівці проведуть усі необхідні досліди та випробування, аби здати його в експлуатацію. «Такий вид будівництва повинен отримати технічні умови. Для того, щоб були визначені параметри такого будівництва, допустимі види і по навантаженню, і по вогнетривкості конструкцій, по санітарним вимогам. Тобто, якщо такі вимоги будуть прийняті в державі, воно може набути масового характеру», – говорить головний архітектор Рівненської області, Олександр Карачанський. Автор проекту Святослав Євтушенко каже: якщо закон дозволить – поблизу Рівного невдовзі з’явиться цілий екомасив. Уже зібралось півсотні охочих, кому за нинішніми ринковими цінами неспромога придбати чи побудувати великий цегляний дім. А 100 квадратних метрів житла із соломи коштує менше ста тисяч гривень.
Документальне дослідження. Можете почитати Якова Гальчевського "Проти червоних окупантів". Це книга- сповідь написана власноручно ватажком "святих і страшних", легендарним отаманом Орлом. Ось епіграф до книги: Ми, повстанці, боремось під національними прапорами за велику ідею, і за цю ідею ми не боїмося ні смерти, ні мук. Ми є месниками за кривди, заподіяні Москвою нашій нації впродовж віків.
почитайте шклярука чорний ворон, роман. і дорошенко стежками холодноярськими. то є спогади учасника подій але чи то роман чи документальна оповідь не знаю, не читав.іще.
Валить падла мокрий, мокрий але землі не тримається, забілило тільки верхи. І взагалі, погода просто омерзітєльна
зараз би до каміна та з келихом доброго напитку і побесідувати задушевно, глядячи через шибку на мокрий сніг
а в чому ваша проблема? камін забезпечити не можу, бо і сам іще на жаль не маю а от потриндіти так це завжди. і цей. з напитків тільки кава або чай, ну іще можна змішати їх. буде коктель копарський. ги-ги.
Та трохи полазив я, друже, по горах. Трохи знаю архітектури. Хата- то є хата! А стайня- то є стая. Ось, наприклад світлина, де стайня і хата знаходяться під одним дахом: А підпис під світлиною такий: СТАЯ З ХАТОЮ. Полонина Тарниця. Гуцульщина. 1934 р. Мандибура М.Д. Полонинське господарство Гуцульщини другої половини ХІХ – 30-х років ХХ ст. /М.Д. Мандибура. – К.: Наукова думка, 1978. – С.102.( 7 / 24 ) Так що не збивайте мене з пантелику.
Ні 80 чи 90 мм, ні навіть 110 не завжди допоможе. Якщо річ в повному комплекті то напевне прийдеться шукати трубу більшого діаметра. Електролізом не пробував, а оцет потребує постійного контролю, щоб не "перетримати".