ось погуглив, мовою оригіналу Согласно преданию, в далекие времена, когда повсюду свирепствовали татаро-монголы, беда не обошла стороной и эти края. Захватчики напали на село, разграбили его и приказали одному из жителей отвести их в тихое и спокойное место, где бы они могли отдохнуть. Однако хитрые татары не доверяли своему проводнику, и для уверенности в том, что он отведет их в безопасное место, взяли в плен его дочь. Долго водил их гуцул по горам и лесам и вывел на большую ровную поляну среди леса. Оставшись довольными, они отпустили его, но его дочери его уже было не суждено увидеть свободу. Не знали они, куда на самом деле привел их старый гуцул – только татары развели костры, как лед могучего озера начал таять, и воды его утянули в свою темную бездну всех захватчиков. Настигла горькая участь и дочь гуцула
от н езнаю як хто а я якось ніяково почуваюсь в одному місті, це так звана скала, колись там каміння начебто видобували. а під час війни чи то вода пішла чи то червоні диверсію зробили, не памятаю. то позатоплювало там усе разом з людьми та технікою і зараз там озеро, люди з усіх усюд приїздять бо кажуть вода цілюща, йоду багато. так от коли туди купатись їздив, хоч і плавати вмію та нормально плаваю але метрів за пять від берега починаю відчувати якусь небезпеку, моторошно мені стає то ія далеко не відпливаю. перевірив раз. з початку там були а після на другий беріг дніпра поїхали. на дніпрі хоч там і теж з початку мілина а після глибина, я себе нормально відчував. а от там не можу і все. З.І. збрехав я трохи. оце почитав то це до німців трапилось. тобто там аварія була. а німаки звідтіль кажуть воду цистернами вивозили.
ось ще декілька карпатських легенд, та мабуть пан Опришок вже всі перевірив, то його керунки Найвідомішим чорногорським озером, з яким пов"язано чимало легенд, є Несамовите. Так, крім загальновідомого повір"я про те, що камінь, кинутий в озеро, викликає бурю, говорять, що озеро це було місцем, де зводили рахунки з життям десятки самогубців, які, тим самим, заключали договір з чортом і навіть ламали взимку на озері кригу. Ще говорять, що з дерева, вимоченого в водах Несамовитого робили найдзвінкіші трембіти. ДОВБУШЕВІ МІСЦЯ ... Довбуш мав дванадцять хлопців. Він з ними ходив, панів рабував, а бідним то добро давав, а решту грошей закопував. На горі Круглій був явір грубезний. Раз сюди на дванадцяти конях гроші вивезли і коло того явора закопали. Довбуш ніколи не брав з порабованого для себе, а тільки для людей. Оповідають гуцули, що на Говерлі, де є сідло, а в нім озеро. Озеро зветься Несамовите. Воно все хвилює, хоч вітру зовсім нема. Як пахнеш з файки (люльки), то вітер не розносить, бувало така тиша, а озеро все так і ходить. То коло озера є Піп-гора, а на ній чорна скала. В тій скалі Довбуш чорта забив. Від того та скала почорніла
в мене таке відчуття було в одній посадці біля новостародуба. я туди по ліщину пішов так таке відчуття наче хтось поряд та слідкує. але посадка рідка і майже все видно. то коли я туди копати пішов то з собою собаку узяв. нічого не з найшов, в ті часи іще без приборів копали.
в мене собака спокійно тоді поодився, та і я сам був якось теж. мо збіг обставин а мо і дійсно хтось там був, пшінку крав)))))))))) а в іншій посадці хоч вона і гуща всьо нормально було. хоча відверто кажучи самому сумно копати. от коли хтось поряд інша справа. і побалакати та і зайві очі та вуха ніколи не завадять.
прикольно. а я гадав що там вже все підняли. бо іще у середні 90стих там по посадках бліни до материка були підняті. хоча те було біля п. броду. але як мені казали там почали шукати відразу після війни практично.
Легенду чув в кількох варіантах (в різних селах), але про карстові озера знаю тільки в Делятині. То можливо саме там і потопилися татари?. Тим більше кінець легенди всюди був одинаковий - якась кількість татарів врятувалася і дальше не пішла, залишилась жити поблизу. А навколо Делятина якраз є кілька сіл (Заріччя, Лоєва) де і зараз можна побачити людей із татарськими рисами обличчя. Інша така легенда стосується Татарова, ще одна села Баня-Березів на Косівщині, але про карстові озера в тих місцях я не знаю.
Є!Прихистив років 9 назад щенятко,а виріс кабанчик.Порода правда - двортерєр,як виявилося помісь лайки і вівчарки,але дуже люблю його,бо розумний як людина і вочі має добрі-добрі
Ви з мосьпаном Консерватором будьте обережніші,бо то у нього така стратегія,ходить колами навколо вас.А потім задурить Вам голову та й відбере все цінне що маєте і прошу Вас не згадуйте при ньому про сало!