З "левіком" на шоломах Галичини - взагалі поки що "біла пляма" - я особисто вважаю що такі декалі були "міфічною істотою")))
Мої вітання! Якорці (зачепи) і кавер ще не є ознакою того, що каска належала бійцеві військ СС; в одній ямі поблизу Княжого знаходив кулемет МГ-42 та каску з декаллю Вермахту, яка мала зачепи для маскувального чохла…
Ну могло бути всяке,вермахтівець вцепив собі кавер,то таке... По шоломах ,що я виклав вище знаю точно ,що бездекалка була з 6ї роти артилерії сс,а дводекалка знаю,що належала дивізійнику,українцеві.
Ось цікаве. Датується 2 березня 1944, похорон дивізійників 4-го полку, Броди. Зверніть увагу ліворунні шоломи, при тому моделі М 42 - тобто декалі зі свастикою не повинно бути вже на них. Вважаю "ліворунність" можна рахувати характерною ознакою шоломів дивізійників, їх не мало на фото періоду - резюме - шоломи СС знайдені на території України з лівими рунами можуть належати або "Галичині" або "Вікінгу". Якщо є інші думки - викладайте.
Ви говорите про це, як про якийсь виняток з правил, а хіба є підтвердження того, що використання каверу (як однієї з форм маскування) не практикувалося в окремих підрозділах Вермахту? Виходячи з банальної логіки, вважаю цілком доречним використання каверу хоча б тими ж кулеметниками Вермахту, для яких є важливим елементом безпека та збереження несподіванки під час бойових дій «на землі»…
Практикувалось,но є одне но,камуфляж сс не постачали вермахту,кавер вермахту зявився досить пізно і кріпився він не так як сс,там просто шнурівкою стягувалось,тому ті гачечки попадаються тільки там ,де були сс. А про вашу каску версій може бути багато,свою втратив,знайшов вермахтову,свого розміру,ще з якоїсь стягнув кавер,або вермахтівець натянув кавер,який знайшов...
Одна з версій автоматично відпадає: кулеметник був точно вермахтівцем! Поряд трапився ще й жетон, отже, хіба варіант використання чужого каверу:
Слава Україні! Сьогодні вирішив завітати у «Бродівський котел» і вибити ту місцину, де навесні цього року ми з напарником підняли по касону (у нього виявився СС з зачепами на кавер, найвірогідніше, загубив боєць дивізії зброї СС «Галичина»); зʼясувалося, там була позиція артилеристів: https://youtube.com/shorts/6LOCN-uRWPk?si=10tFV9XfzLVFjgld
Болота не було (температура від -2* до 0*), ґрунт піддатливий для копання (хіба дратував кольоровий дрібʼязок-шмурдячок, який ховався у затверділих грудках), проте враховуйте швидкість вітру (без капюшону на полях не обійтись)…
Який сочний шоломік! Шукаю собі цілу епоху подобниї шолом з косими дєками! Ну тобто деки з разних сторон! Вот би мені такого у колеції! А якщо би 68 розміру та з гарними деками та цільхонього! Ммм! Якість!
Вітаю панство! Закину і свої "п'ять копійок" в тему. Маю в колекції шолом дивізійника, по фото бачимо що це так званий "реюз" поліцейського шолому, чітко видно як на поліцейські декалі зверху було наклеяно есесівські, всередині шолома зберігся шкіряний підшоломник на котрий власником було нанесено підпис "Бам Іван".
Дивіться уважно, вони там були, але в силу часу зійшли, нарис лівої руни впізнається, на одному з фото підвів нарис
Вітаю ! Рідко виставляю фото знахідок, але трохи підтримаю форум кількома фото Закриття сезону 2023 в Бродівському котлі - попалась пряга офіцера Deutsche Reichsbahn. Всім Перемоги, добра і гарних знахідок в 2024 році
Слава Україні! Пропоную Вашій увазі цікаву історію воззʼєднання двох половинок жетону бійця-артилериста з 14-го артилерійського полку 14-ої гренадерської добровольчої дивізії зброї СС «Галичина», які були втрачені у «Бродівському котлі» ще у далекому 1944-му році:
Слава Україні! Ще перед війною, на полі поблизу с. Почапи («Бродівський котел»), знайшов свій перший кваліфікаційний знак «Відмінний спостерігач» (Австро-Угорська імперія); з допомогою камрада Юрка Шпурка (знаний колекціонер собачих жетонів і просто чудова людина) провів не менш відмінну чистку та «консервацію»: https://youtube.com/shorts/1WZuy6eRGuU?si=1pVyaLsjYc9g3Ri6
Слава Україні та доброго здоровʼя! Коп по війні у «Бродівському котлі» (Друга світова війна): натрапив на німецьку (або дивізії СС «Галичина») артилерійську позицію (відео з власного архіву) P.S. На відео є чітка привʼязка до локації, що може стати в нагоді тим, хто планує виїзди у «Бродівський котел»