Файні знахідки! Бляха з кінської упряжі. Ленд-Ліз по ПСВ і Громадянській... Хоча деякі камради кажуть, що і по ДСВ таке давали. З повагою, Саша.
Камраде, зі всією до Вас повагою, але, будьте ласкаві, не порушуйте Правила розділу і не засмічуйте нашу тему! Прояв Вашого захоплення ще так-сяк може відповідати ситуації, а от різного роду уточнюючі запитання, які можна безпроблемно поставити, «постукавши» в приват (https://reibert.info/threads/nachr-zug-mot-iv-a-r-251.1402736/), уже відверто сприймаються як флуд і бажання набрати додаткові повідомлення!
Слава Україні! Камради, припускаю, що у вас в пам‘яті ще зберігся той звіт про мега-вдалий виїзд у «котел», коли мій напарник Вадим Грушевський підняв скид касонів Вермахту!? Якщо так, тоді ви також мали б пам‘ятати, що один касон мені був подарований? Оскільки в минулому мав певний досвід чистки касок, я вирішив відновити набуті навики та спробувати при мінімальних втратах зберегти предмет в автентичному стані у рідній фарбі!) Що з того вийшло оцінювати вам P.S. Для більш повного уявлення поетапно проведених робіт, переходьте за цим посиланням: https://reibert.info/threads/kaska-m-35-chistka-ta-konservacija.1403365/#post-15488217
Слава Україні! Чергова поїздка у «котел», проте цього разу з засновником даної теми, яка вже перетворилася на народну - камрадом Gunnerman Вельми не часто трапляється, щоб усі сторони були рівнозначно задоволені як самим процесом пошуку, так і його кінцевим результатом, але піст закінчився і карти лягли саме так, як треба: не пройшла і година, а ми майже одночасно чіпляємо окремі глибинні сигнали!) У підсумку два касони, один з яких досить красномовно натякає на свою приналежність до військ СС (два алюмінієві зачепи для маскувального чохла плюс залишки дроту, який слугував для тих же, маскувальних, цілей)… Далі приїхала «поліція» і заарештувала мій фарт: у той час, коли я півдня знаходив усілякий шмурдячок, напарник підняв жетончик гренадера-дивізійника І тільки під саму завісу копу, коли я втомлений і зневірений чимчикував по здоровенному полю з наміром припинити безрезультатний двогодинний пошук на ньому, дід Хабар «вніс заставу» за мій фарт і подарував перше золото!!!))) До слова, хоч і мала місце гра слів, але що тут скажеш і що подумаєш, коли підіймаєш золото не за допомогою металошукача, а простим візуалом, коли воно навіть не блищало і тільки наполовину виглядало зі «спушеного» ґрунту! Ну і як же без підсумкових світлин:
Немає що додати після такого розгорнутого допису Находилися, накопалися, гарно провели час та й ще результат порадував. Є велика ймовірність, що каска дійсно СС-каПісля легенької баньки побачимо. До речі, всередині була колба з якимось порошком. Хто знає, що це може бути? Жетончик дуже порадував, зовсім не часта натепер знахідка. От тільки шкода, що час його не пошкодував, навіть незважаючи на те, що він із пісчаного ґрунту Четверта рота часом не кулеметна? Ну а золотце стало родзинкою нашого пошукового дня Дякую за перегляд!
Погуглив. Схоже, що вона сама. Пишуть, що протитанкова https://nevsedoma.com.ua/279063-himicheskaya-granata-blendkorper-bk-2h-4foto.html Круто! Дякую за інформацію!
Ще один вихід, який водночас і порадував, і розчарувавТрапився дуже цікавий, але, на превеликий жаль, не цілий жетончик: HIWI з Грузинського легіону. Особисто я такого ще ніколи не бачив. Виходить, що жетон належав добровільному помічнику з місцевих, який долучився до легіону, що формувався виключно з етнічних грузин. Цікаво, а ким в такому разі за національністю міг бути цей доброволець Виставлю на обговорення у профільній темі.
Що ж, очікування виправдалисьШолом таки належав дивізійнику Далі вирішив не чистити, бо не маю для цього потрібних навиків. Гадаю, що в руках професіонала ця каска стане гідним експонатом. Сьогодні-завтра виставлю на продаж, кому цікаво - відстежуйте. Жетон гренадера також потішив, думав, що буде гірше. Ну а як вийшло - дивіться самі
Слава Україні! Оскільки у камрада Gunnerman, який підняв свій шолом в якихось 15-ти метрах від мого, проявились руни СС, я увесь цей час перебував у стані ейфорії та мав величезні сподівання на здійснення однієї з моїх заповітних копарських мрій… І ось руки дійшли до касона, але……все сталося не так, як гадалося: чим більше я вдивлявся у праву та ліву частину шолома, тим виразніше бачив «декаль» у формі фігури з трьох пальців (такий собі дводекальний «Вікінг»)! В кінці прийшло переконання, що цей касон, як і той, що був мені раніше подарований камрадом Вадимом Грушевським, є бездекальним (певно, перефарбований):
Героям Слава! Не гнівіт Бога камрад, не всі знайдуть яку небудь каску, навіть таку як в мене на аватарці, а ви не радий ціленькому касону.
Треба розуміти, що людські емоції мають свою послідовність: коли 22-го квітня підняв каску та золоту обручку, я був, як-то кажуть, на сьомому небі від щастя; коли через кілька днів у напарника, який неподалік копанув інший касон, проявилися руни, я мало не впав в ейфорію; і от через десять днів очікувань та сподівань, коли ти вже преситився самим усвідомленням факту вдалого копу і розраховуєш на виняткову щедрість Фортуни, остання каже тобі «Стоп!» і……..в мить руйнує усі попередні мрії і фантазії, які ти до цього малював у своїй уяві!((( До слова, це уже чи не сьомий касон за останніх кілька років, який мав би бути есесівським, а залишив одні розчарування
Жетон 80 ϟϟ "Brixen", добровольцы из австро-итальянского Тироля... остатки регимента закончили войну в 1945 в Италии, часть их вырвалась тогда из бродского котла. Поправочка. Из Италии их перебросили в Striegau и уже там в 45-ом регимент был разбит
Вітаю! Шановне товариство) Завдяки отриманій відпустці, з'явилася нагода підкинути і своїх "п'ять копійок" в тему
Вітаю! Сьогоднішній виїзд подарував трішки адреналіну, хороших емоцій а також подвійне розчарування... трапилися дві половинки з абсолютно різних жетонів, і нажаль... вони виявилися пустими Проте цей облом компенсував чудовий образок з зображенням Тернопільської ікони Божої матері та Миколаєм чудотворцем, який цілком ймовірно у вирі буремного липня 1944 року загубив доброволець дивізії "Галичина", висунув таке припущення що знахідка саме по ДСВ оскільки образ був знайдений на дні копаніра обладнаного саме по другій світовій.
Так, все було в одному місці, залишки німецького термометра і пігулки, можливо якийсь санітар на пузі повзав, Тай з підсумку випало добро)
Слава Україні! Сьогодні "Бродівський котел" потішив німецькою поліцейською прягою!Стан її сумний через обгорілість, проте вельми антуражний. Її ж з дуже височенною ймовірністю носив дивізійник, котрий проходив службу в одному з галицьких добровольчих полках СС. Також з цікавого, трапився замок з дверцят автівки та шматок емблеми з вантажівки "Opel Blitz"
Всіх вітаю! результати крайнього за відпустку виїзду в котел) На місці де попереднього разу був знайдений фрагмент емблеми від опеля блітц, трапилися залишки і самого Опеля, котрий в липні 1944 року був підбитий та спалений, судячи зі знахідок це був фургон зв'язківців - функваген, про що свідчать знайдені фрагменти зв'язкових антен, навушники до рації та металеві елементи обшивки та обладнання дерев'яного кунга.
Слава Україні! Хоча з того часу, коли я у «Бродівському котлі» підняв кулемет МГ-42, вже минуло шість років, приємні спогади від цього найуспішнішого копу залишаться в памʼяті назавжди!) У той момент здійснилась одна з моїх ключових копарських мрій!… https://youtube.com/shorts/nLoHi0ZDR9E?si=X0o6pc_dt4UXilKg