Слава Україні! Раз тему трішки оновили, тоді скористаюсь моментом та покажу, як мені вдалося реанімувати найбільш цікаві знахідки з попереднього копу у «котлі» P.S. На жаль, вже більше місяця без свого «монстра пошуку» (якщо що - це я про свій металодетектор), який дав знайомому на діагностику через періодичну «какофонію» з підозрою на пошкодження проводу…
Вітаю! Вчора «котел» розщедрився ось на такі знахідки, з найцікавішого німецький кулеметний ящик, та запальничка виготовлена з гільзи , ще досі дивуюся як там щось ще попадається
Самому цікаво, на мою думку 90х років, також на фіолетовому такі продавали, дуже дешево, але точно сказати не можу, буду вдячний за будь які думки.
https://violity.com/105770734-znak-...tm_medium=znak-flag-trizub&utm_campaign=50uah На цьому знаку на гайці бачиться клеймо. Що в вас на обратці?
У далекому 1992 році я був у новоповсталому посольстві України у Польщі. Там познайомився з українцем зі США (такий старший пан) ш отримав віднього подібний значок - він пів валізи такиз віз до України.
Слава Україні! За останній місяць мав два виїзди у «Бродівський котел»; стає дедалі важче підняти щось по-справжньому достойне для естетичного смаку колекціонера, але такий-сякий дріб‘язок, завдяки наполегливості, ще трапляється) Трішки адреналіну впіймав під час підйому каски, але по факту її огляду він кудись подівся Війський хрест Карла взагалі заледве ідентифікував:
…Попередній виїзд сягнув епохи неоліту; маю вже різновид набору інструментів (серпів) для збору урожаю нашими предками:
Привіт перший серпи судячи з техніки ретуші точно не неоліт, пізніший шось ближче до постшнурового періоду.
Привіт! Під «першим», я так розумію, ви маєте на увазі серп темного кольору, який я знайшов останнім? Про яку «ретуш» ви говорите, якщо є світлини безпосередньо з копу, на яких добре видно реальний стан та вигляд предмету? Світлини, на яких зафіксовані два серпи, робилися похапцем ввечері при поганенькому освітленні… Кремнієвий серп світлого кольору ще тоді виставляв на обговорення в розділі «Древність», де спеціалісти у цій тематиці визначили його, як знаряддя праці епохи неоліту (на жаль, посилання на цю тему не збереглося, є тільки посилання на тему оцінки: https://reibert.info/threads/kremnijevij-nizh-serp.1207392/):
Мова про край серпа, а також про поліровку, форму і т.д. Такий серп як у Вашому випадку трапляються на середніх і пізніх етапах бронзи. Як на мене той серп би можна було пов'язувати з групою шнурової кераміки (якщо район котла, там є локальний варіант "почапська група"), хоча можливий і пізніший варіант комарівською культури, но то таке треба тримати в руках
Так-так, свого часу дещо ознайомився з хлопицько-весельською культурою, до якої входить «почапська група», яка відноситься до кола культури шнурової кераміки (пізній енеоліт, бронзова доба:https://uk.m.wikipedia.org/wiki/Хлопицько-весельська_культура ); якщо прив‘язувати знахідки до цієї локації, тоді дійсно серпи можна віднести до культури шнурової кераміки, але…я б не сказав, що вони шліфовані (принаймні, не до гладкої поверхні), скоріше, їх форми досягнуті вибивання іншим, більш масивним камнем чи кремнієм (на що вказують послідовні вм‘ятини)… В будь-якому разі, предмети сягають історії періоду мінімум 2-го тисячоліття до нової ери
Свого часу цю групу пам'яток Свєшніковим було віднесено до шнурового періоду. Якщо бути коректнішим це постшнуровий період. І ця культура ближча до культури території Польщі - Межановіцької, погугліть. Це цікаво
Слава Україні панове. Після невеликого перериву, виїхав в котел. Навіть погана погода не змогла зіпсувати коп і настрій)))
Героям слава! Камраде, що я зробив тобі поганого, що ти мене наніц зрікся!? Звісно, це був твій зірковий день і я лише скромно купався у проміннях твоєї вдачі, але, як би там не було, а назад я поїхав на Бетмобілі: P.S. Дякую камраду Вадиму Грушевському за такий адреналіновий виїзд та запрезентований касон!
Вітаю камради Сьогодні в мене видався день протихімічного захисту))) Та невеличкого розчарування, жетон виявився пустим