хз.. я завжди ходив на ліво сторону, там тянулись окопи, по правій тянулись по краю, цікавого нічого не було тому й ходив на ліво. А потім через пару років пішов на праву сторону і трохи у глиб а там бліндажний городок)
Напарнiк колись забув зарядити прибор i був змушений просто копати окоп- знахiдки були,але те мicце колись по верхам були жирнe,то на днi полюбому щось буде.Друге питання сохран з метровоi глибини....
Вчора вирішив почати копати бліндаж. Позиції в тилу на пагорбі, бліндажів десь 20. Вибрав менших розмірів, десь 3-4 м. Почав копати з входу. По середині де стіни не обвалились глибина десь 50 см, біля стін коло 1,5 м. Розкопав до дна приблизно 1 м на 2, доречі підлога зразу вирізняється, тверда - далі не копнути. По знахідках - бита тарілка, верх з люльки, колотуха. Трохи консервних банок і патронів, один гудзик. Думаю докопати повністю на другу неділю. Результат покажу, бо вчора фото не робив
Так і забув відписати. З камрадом dfg докопали того бліндажа. З знахідок тільки одна бутилочка без написів, а з цікавого моток ниток на гільзі манліхера (нитки добре збереглись). От такий результат, на наступну зиму думаю ще пару там попробую викопати
Вітаю. Дозволю собі підняти стару тему, яка знову стала для мене актуальною. Цікавлять австрійські позиції, зокрема бліндажі. Нижче планую прикріпити схему позицій. За спостереженнями, на місцевості простежуються три лінії окопів: перший, передовий — глибиною приблизно 1 метр; другий — основний, без додаткових укріплень, глибиною 2–2,5 м; третій — неглибокий, близько 50 см. Хотів би поцікавитися у більш досвідчених колег, чи має сенс детальніше копати бліндажі на таких позиціях і де, на вашу думку, могли розташовуватися смітники. Один із бліндажів, розташований між першим і другим окопом, поділений на дві частини, глибина близько 2 м. Знахідки з верхніх шарів приємно здивували: австрійський зачеп від пряжки, велика кількість ґудзиків, монета 20 гелерів, ніжка від австрійської пічки, консерви та стакан (остатки вопа), обмотана сіткою. В інших бліндажах переважають консерви, також навколо них багато побутового сміття — консерви, тюбики від зубної пасти тощо. Буду вдячний за будь-які думки, поради чи власні спостереження з подібних позицій.
Вибачаюсь, чомусь фото не загрузилось, буду вдячний за допомогу. Також ще за два бліндажа по 2 метра, вони були зєднані переходом.