«Легенда була проста. НКВС дізналося, що у селі тимчасово перебувають повстанці. Енкаведисти, маючи на меті їх знищити, підійшли до поселення, оточили його і чекали зручного моменту для атаки. Хлопчик, який тим часом випасав кіз, помітив радянських солдатів і сказав про це своїм. Упівці пішли в бій, прорвали оточення і в результаті здобули перемогу» По моїм данним маленький хлопчик зовсів не хотів лихого радянським солдатам. Попередній раз коли вони приїздили у село то подарували хлопчику мешти привезені з Москви і хлопчик був безмежно їм вдячний за це. І цього разу побачивши добрих дядів хлопчик стрімголов побіг казати мамі про радість, а тут якийсь дядько його зупинив під скирдою...
Хлопчик побачив ворога Бійці підрозділу НКВС Передня стежа висувається на позиції, щоб прийняти бій із ворожою стежою. Після бою.
Ось цей напис на фото і згубив хорошого хлопчика... Заарештований згодом бієць УПА на допиті підтвердив що інформацію отримав від хлопчика...
М-да... Чуствую,что пулеметчик ваш пойдет в отпуск в декабре. А пока прийдетца ему подучитца пулемет носить. Насколько бравая воинская специальность,а Виталя,млин,тягает его как смертный грех. А так класно конешно,спасибо Чил.
Це був мій перший день в УПА та мій перший бій. Враження... було чудово!!! Ввечері почався дощ. Боже, що це була за злива - гриміло та лило цілий день. Здавалося, що дощ ось ось перестане, а за мить він розпочинався з новою, ще більшою силою. В наметі на сухій соломі та домашньому коці було тепло і сухо, та якась курва, що йому не спалося зламав одну жердину і той край намету, в якому я ще з одним товаришем лежали, обвалився. Було таке враження, що на тобі лежить бурдюк з водою, крім того з дзюр постійно капало. Щоб хоч якось вивільнитись з-під впавшого намету приходилося спати з вцілілою частиною жердини у витягнутій руці, тримаючи її над собою, таким чином зберігаючи намет в нормальному положенні. Зранку була молитва, сніданок та вишкіл, моя черга на стійці... а по обіді бій з НКВД. Як на мене, то досить багато вражень як на один день. На щастя я залишився живий, то ж чекатиму з нетерпінням наступного разу, коли зможу долучитися до хлопців і трохи повоювати з більшовицькими чи німецькими зайдами.
Hlopets' v furazhtsi pilota super! Vydno osobu jaka dobre posydila nad fotografijamy UPA - dejaki z nyh nosyly letuns'ki furazhki.
Да, я читал вот это: Покрышкин А.И.Небо войны http://militera.lib.ru/memo/russian/pokryshkin2/20.html Оказывается все это реально было...
"В этих зверствах нетрудно было угадать кровавый почерк бандеровцев... Кто они, эти подонки, возобновившие приемы инквизиции в наше время?"
Я більш чим впевнений що це ганебний наклеп на наших справжніх героїв або в крайньому разі це таки правда ! Але ! Але під виглядом хоробрих бійців повстанської армії ( не піднімається рука написати бандерівців), були переодягнені кати з НКВД ! Це однозначно ! Доречі, хто зна де скачати фільм Володимира Денисенка початку 80-х років "Високий перевал" ?
Не думаю. НКВС спалювати 2х пілотів немає сенсу, легендовані групи знищували тільки мирне населення та повстанців. Яка їм справа до 2х пілотів - ніякого зиску. Що там відбулося не відомо. Партизани мали б доправити пілотів до СБ. Якщо це неможливо, то командир мав сам допитати. У 1944 після цього їх би відпустили. Такі були інструкції щодо червоноармійців. Ймовірно в своїх спогадах, які написані, судячи із лексики, давно по війні, ветеран просто прибрехав, або передав те, що йому інші прибрехали. Є ж свідчення в мемуарах ветерана ЧА, що він брав Луцьк здається, а захищали його німці і бандерівці разом. Так що я нічому в мемуарах не дивуюся.