...щоби зробити якісь (більш-менш вірогідні) висновки, треба принаймні мати/держати той знак у руках. (100% - і мікроскоп не завадив би) а так - "вангувАння" по фотографії... (як і ворожіння на географічних картах... )
...надо понимАть так, что сов. миномёт накрЬІл гнездо нем.пулемёта (МГ-34) такое встречАется на южном КиУРе...
Всім добра. Ось маю в колекції такі речі,можливо не зовсім антураж,але,як на мене,не менш цікаві. Фото 1-2 так званий сліпак із гільзи ПТР,який використ.для освітлення землянок.Фітіль автентичний,тих часів,навіть запах зберігся. Фото 3-5 він самий тільки з гільзи 45-кі.Мідний дріт теж автентичний,десь підвішували його.Можливо колись солдати писали при ньому листи додому,або командири над картами бойових дій щось вирішували... Фото 6-8 гільза 1916 року в середині якої знаходився простий олівець.Я вже його склеїв скотчем,а то він на дві половини розпався.Навіть стержень в середині є. Страх люблю такі речі.Вони несуть в собі особливу енергетику.
Так же на советских позициях по 42-му шарился, чувство сумятицы и помойки есть - сломанные лопатки, противогазы, пара штыков в проводах, бесконечные незапотевайки и потерянные обоймы. И тут гильза наган… внутри что-то ёкнуло, полез внутрь, там карандаш с красным грифелем. Такие предметы уникальны, сохранять их никто не сохранял, а в земле почти не выживают. Поддерживаю Напомнило, видел чужие фото котелка из блиндажа с краюхой хлеба внутри. Мусор ? Пожалуй, но что-то в этом есть такое, чего ни в одном двухдекальном колпаке нет.
Біля таких речей у мене відразу запрацьовує фантазія:хто міг тримати ці речі в руках,де і як їх використовували...і головне ти розумієш,що це не знімальні декорації,а справжні "учасники" тих подій,які "чули" і "бачили" війну. Ще на поличці маю радянську каску з одним кульовим попаданням...власник навряд чи вижив... і коли я беру її до рук,то ніби чую бій...постріли...команди командирів...стогін поранених...Можливо цей боєць віддав своє життя за звільнення мого міста в грудні 43-го...Хто він був,звідкі...історія назавжди сховала його ім'я...а може він отримав тільки поранення і дійшов до Берліна...Можна тільки гадати...(попереджую,я нічого не курю і алкоголем не зловживаю) До речі,з цією каскою у мене була дивна історія,яку я описав в темі "Про полтергейст" на стор.131 https://reibert.info/threads/pro-poltergejst.10552/
Доброго вечора!Не знаю,сойдет ли за антураж,но яичная скорлупа в банке из под шпрот в немецкой помойке по 1943 году смотрелась антуражненько
... В отличии от кацапов, немецкие солдатьі всегда прятали мусор, потому что куча мусора является ДЕМАСКИРУЮЩИМ фактором... Находил не раз не два+с, Там, вроде, еще остатки пачки сигарет...
...немного не так. как таковой мусорки (на передке) не было мусор закАпывали в брустверы на входе в окоп/блиндаж (со стороны, противоположной противнику)
Хм…метров сто от позиций.Небольшойблиндажный городок,в котором,судя по находкам,жили и советы и немцы
...а Ви не припускаєте, що це НЕ куля або дрібний уламок боєприпаса ?? ...а наприклад - вістря ЩУПА ??