Штурмбаннфюрер Смовський Констянтин Авдійович - де служив?

Тема у розділі 'Добровольці у Військах СС', створена користувачем Norman2, 18 тра 2019.

  1. Norman2

    Norman2 General-major

    Повідомлення:
    7.914
    Адреса:
    СотоНатовск
    Натрапив на цікаве фото українця з високою рангою Військ СС. Цікаво дослідити в які формації він на час фото служив. Фото підписане як:

    "Рукостискання Павла Скоропадського та Костянтина Смовського (крайній зліва у німецькій формі), 22 січня 1945. По центру: Владика Мстислав та професор Дацько. Світлина зроблена під час святкування Дня Соборності в Берліні."

    Смовський Костянтин Авдійович UNA.png

    На Смовському однострій майора Ваффен СС. Цікаво, то якої частини він міг належати? В Вікі пише що служив в нім. армії з 1941-го року. Де саме не вказується. Згодом став заступником командира 118 Батальйону Шума (бувший Буковинський Курінь).
    Далі Вікі пише:

    "У подальшому служив в інших українських формаціях, що підпорядковувались Німеччині. Після переходу 1943 року значної частини української поліції до УПА, був ув'язнений у концентраційному таборі Дахау. З березня 1945 року був приділений до штабу Української національної армії. 8–9 травня 1945 року від імені командування Української національної армії вів переговори з командувачами американських та англійських військ про інтернування УНА на контрольовані ними території."

    Імовірно, що коли пише про перехід "до УПА" і увязнення то ідеться про перехід членів 118 батальйону на сторону французький партизан, бо:

    " На Гродненщині 118-ий батальйон діяв до потужного радянського наступу у червні 1944, внаслідок якого формування разом з німецькими військами відійшло до Східної Пруссії. . Тут шуцманів включили до складу 2-го полку 30-ї російської дивізії СС, переформатувавши їх та членів 115-го батальйону в нову бойову одиницю — 63-ий батальйон. Останній, за словами бійця Володимира Катрюка, налічував від 500 до 600 осіб[23]. Невдовзі оновлений підрозділ перекинули до французького Безансона, при цьому він отримав нове німецьке командування. Втім, участі в боях проти руху опору його бійці так і не взяли, оскільки вже 27 серпня 1944 вони в практично повному складі перейшли на бік французького підпілля. На його основі було утворено 2-й український батальйон імені Тараса Шевченка (фр. Le 2 Bataillon Ukrainien des Forces Francaices de L’Interier)[23]. Після закінчення війни багатьом солдатам, що входили до 118 батальйону, пощастило оминути видачі до СРСР і вони продовжили службу в Французькому Іноземному Легіоні, зокрема на території Алжиру. Частина вояків була заарештована нацистами і поміщена до концтабору в місцевості Ширмек, де перебували до кінця війни, а підстаршини Паньків та Петренко були розстріляні гестапо поблизу міста Бельфор[29]."

    Подальша доля Білоруської дивізії СС:

    "На 16 грудня 1944 дивізія налічувала всього 4400 осіб. У цей час у місцевості Мюнзінген відбувалося формування 1-ї піхотної дивізії Російської визвольної армії (РОА) (600-ї піхотної дивізії Вермахту) під командуванням полковника С. Буняченка.[30] На поповнення цього з'єднання було вирішено направити залишки іноземного персоналу 30-ї гренадерської дивізії СС. За офіційними даними, в Мюнзінген було переведено близько 5 тис. солдатів.[31] Тобто туди потрапила практично вся дивізія."

    Виглядає що принаймі від початку 1945 Смовський вже був на
    волі (міг бути на волі і з кінця 44-го ) і поновлений в ранзі майора СС , адже фото з святкування Дня Соборності - 22 Січня, а вже 3-го березня він приділений до штабу УНА.

    Чи може хтось має список командного складу 30-тої дивізії СС Білорусь? Якщо би вдалося інфу підтвердити, то виглядає що на фото ми маємо Смовського як майора дивізії СС "Білорусь".
     
    Козак Голота подобається це.
  2. Цікаві лоти

    1. Лесной коп по войне 1941 - 1943 года . Почищено - слегка протерто маслом . На двойнике стоит надпись...
      350 грн.
    2. Реставрована Stielhandgranate М-24 з осколковою рубашкою (модель Heeres), повністю деактивована. Вжи...
      5000 грн.
    3. Реставрована Eihandgranate M-39, повністю деактивована. Вживу виглядає дуже ркалістично. Зібрана з о...
      1100 грн.
    4. (в наявності 2 шт.)
      Мина ПОМЗ-2. Полный комплект. В комплекте с учебной 75--и гр шашкой и взрывателем УВГ периода ВОВ. Р...
      1000 грн.
    5. Кислочены, мех чистка, немного шпакли. Клеймо , ручка бук, отверстие сквозное
      750 грн.
  3. Norman2

    Norman2 General-major

    Повідомлення:
    7.914
    Адреса:
    СотоНатовск
    Цікаво теж що на манжеті видно національний щит. Манера кріпити щитки над манжетом була більш притаманна добровольцям в поліції та шуцманшафтам. Можливо що Смовський він носить національний щит в кольорах Білорусі (саме так білоруси в СС свої щитки здебільшого носили), але також може бути що це щит в українських барвах.
     

    Images:

    bel shields.jpg
    Останнє редагування модератором: 22 тра 2019
    Frundsberg подобається це.
  4. Козак Голота

    Козак Голота Leutnant

    Повідомлення:
    1.578
    Адреса:
    Харків
    І маємо тепер світлину Дацька, що теж знахідка
     
  5. Turkey-man

    Turkey-man Obergefreiter

    Повідомлення:
    164
    Адреса:
    Україна
    Оце знахідка.
     
  6. Frundsberg

    Frundsberg Oberst

    Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    6.197
    Адреса:
    Lemberg Distrikt Galizien
    BB0E7519-E114-41C7-89FC-EEDBDB834B94.jpeg Фото повністю не засвічу, але фрагмент покажу :beer:
     
    Toten fur Wotan та Козак Голота подобається це.