Українське визвольне військо (УВВ) і інші Українські формування / Ukrainian Liberation Army

Тема у розділі 'Добровольці у Вермахті', створена користувачем Vlad143, 31 жов 2005.

  1. Norman2

    Norman2 General-major

    Повідомлення:
    7.914
    Адреса:
    СотоНатовск
    Наука з розмов з добровольцями
    Засвоюймо погляди державницьких народів

    Український доброволець
    Число: №53
    Дата: 20.05.1944

    Я .мав нагоду познайомитися з кол. вояками совєтської армії: один родом із Запоріжжя, другий із Донеччини. Вік обох біля тридцятки. Один - білявий, високий, зі сірими очима, другий. чорнявий, присадкуватий, з широкими плечима і міцними грудьми. Його хода зосереджена На закаблуках, він моряк, а морякам треба для збереження рівноваги сту пати твердо і певно по палубі кораб ля, що хитається на морських хви лях. Один попав 'у полон десь аж над Волгою, другий па півночі, на Бал тійському морі. Життя кожного з них дає матеріял для цілого роману з на пруженою: драматичною дією, або для сенсаційного фільму Тепер вони в УВВ (Українськім Визвольнім-Війську). їх думки зосе реджені на подіях на українських зе млях. Поворот большевидької влади в Україну' їх бентежить до глибини душі,, бо вони на собі спробували всіх приємностей «сталінської кон ституції». А проте вони ие втрача ють віри в ліпшу будучність україн ського народу і не вірять., щоб Мо сква могла опанувати всі народи Ев ропіі. «Я пройшов пішки майже всю Могповщггну». —■ кажр той, що із За поріжжя. «і скажу вам:.не достой ний російський народ над нами па нувати, як над своєю колонією». Він порівнює спосіб життя і народні зви чаї в Україні та на' Московщині і кл


    асе, що москалі/дуже Низько стоять в культурі супроти українців. «Мо сковський імйеріялізм стоїть па, бю рократії, що й раніше, за царського режиму набиралася переважно з, чу жинців,, а тепер, ще більше». Отже Москва асимілювала чужу іителіген ціго, жила чужим 1 мо|ком. • а москов ська Пародия маса так і залишилася на примітивному рівні життя. Як неофіти., мої знайомі жадібно розпитують ‘ про все, що діялосЯ' за останні двадцять’ років на україн ських західних землях та на емігра ції, особливо ж їх цікавить культур на праця. Вони кидаються иа кожну українську книжку, газеду. шукають в них відповіді на. свої наболілі пи тання. Вони все хочуть знати, про все розпитують, хочуть Знати, бачи ти своїми очима людей, про яких чули або читали. Деколи 1 в одного або в другого понадається ,в розмові ро сійське Олово або зворот. Помітивши те. вони стараються’ знайти відповід ний український вислів,, хоч не не завсіди їм удається Тоді я приходжу їм на поміч і дато відповідну україн ську фразу; або слово. Бонн дякують і кажуть: От добре, що ви вмієте нам пе дагогічно помогти. На біду, не всю ди так буває. Ось ми були недавно в однім українськім комітеті, так нам сказав якийсь парубчак-службовеЦь, що ми не українці, бо, мовляв, не знаємо добре рідної мови!


    І широкоплечий моряк ударив се . бе кулаком у високі груди, аж за гуло: . Це я —■. не українець!? Що мого батька розстріляли червоні за те, що був у українській армії! Чи розуміє той хлопчак, що це значить бути в совєтськім війську сім років? А я ж і з фінами в 1939 р. мусів .воювати. Там не тільки відвикнеш від/ рідної мови, деколи й власне ім’я ‘забу деш. Невже ці люди не розуміють, що міг виростали в особливій, совєтській атмосфері, і, що до нас треба ставити ся, як до жертв страшного режиму. А вони вимагають від пас чистої, не засмічеиої/ мови,.. Це ж вузькогляд ність, що не розуміє і не бачить далі власного, носа, і нічого не знає, крім словаря... ■Я заспокоїв, заклопотаних земля ків. Та в нас кажу є на емі грації генерали й старшипи україн ської армії, що, хоробро билися на фронті . за Україну, але ще й' добі добре української -мови не знають. llе сама мова, є ознакою патріотизму. Нашої мови може навчитися й чужи нець, але він через те саме не буде українським патріотом. Патріотизм це не слова, а діла. От ірландці втратили рідну мову, переважно го ворять до англійськії, але почувають себе окремою нацією і вибороли собі самостійну державу. До речі, —- 1 зазцачив я цим молодим патріотам, наш визначний- історик Володимир Антонович за царського режиму, ко‘- ли, здавалося, вже завмирало україн ське життя над Дніпром, ставив' це питання. Він писав, Що коли б цар- Іська Росія й встигла накинути укра їнцям московську мову, то всеодно українці залишились би українцями,


    бо вони і рабою, і культурою, і вда чею відрізняються від москалів. На ша приятельська розмова тривала ці лий вечір. , Ех, якби з нами так говорили й Мнил, як ви говорите! А то ми деко-, ли при зустрічах з молодим поколін ням; що виросло, на еміграції та на. західних землях/ тільки чуємо якесь відчуження. Цей вузький «мовний» націоналізм не Може принести нічо го доброго для України. Не відштов хувати, а притягати треба До нашої справи людей, що у них починає; пробуджуватись ' національна' свідо-' мість. Коли це почуття закорінитьря в Серці, то вже людина, і за чистоту мови подбає, і українську книжку буде шанувати, і ііа жертви для Рід ного. Краю буде готова... ■ . Я попрощався з молодими прияте лями і почав собі думати: Дай, Боже, нашим патріотам не лише чуття, але й розуму.'Бо та про повідь почуття - й волі («волюнта ризм»!), не контрольованих розумом, Завели велику частину-нашої молоді у сліпий кут. У нас часто люди зви кли тримати язика за зубами, і мати «серце їіа рукаві», як у тій американ ській приказці. З цієї непродумано сті!, нездержливосте виходять усякі непорозуміння і шкоди' для нашої національної справи. Отже більше такту, більше зро зуміння, а менше зарозумілості! і дрібничкової нетерпимости. Бо як казав мені той моряк із Донбасу, коли нас будуть свої ж українці від себе відпихати, то цим нас женуть ,до' москалів. . Чи не час нам прислухатися біль ше до політичного розуму, засвоюва ти погляди державницьких народів?! А. К.
     
    Unbekanntersoldat Ua та Вадим Анатольевич подобається це.
  2. Цікаві лоти

    1. ММГ польських патронів Browning PK 6,35 х 15,5
      270 грн.
    2. Пластиковый корпус. "Усох" от времени. Клеймо не читается.
      100 грн.
    3. 7,9х57 с целеуказательной пулей B (B-Patrone)
      200 грн.
    4. гильзы по 43 году обмеднёнка, разобраны депулятором, есть с дефектами на фото показал, целых % 70 (б...
      70 грн.
    5. ММГ холостой патрон к винтовке Мосина. Произведен на 58 им. Ворошилова заводе (бывший Московский дро...
      350 грн.
  3. Norman2

    Norman2 General-major

    Повідомлення:
    7.914
    Адреса:
    СотоНатовск
    ...
     

    Images:

    uvv 5.jpg
    uvv 6.jpg
    uvv 7.jpg
    uvv 8 a.jpg
    uvv 9.jpg
    uvv9.jpg
    uvv10.jpg
    Meldekopf, Helmut Raiser, Turkey-man та ще 1-му подобається це.
  4. Juh

    Juh Schütze

    Повідомлення:
    2
    Адреса:
    Ужгород
    А є хоча б в загальних рисах список всі частин, які входили в УВВ? і інше питання - українські літуни-добровольці в природі були?
     
  5. Отто Конотоп

    Отто Конотоп Oberleutnant

    Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    240
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    529
    Повідомлення:
    3.093
    Адреса:
    Конотоп Украина
    Э
    Есть только в просторах инета немного инфы о Сумской дивизии УВВ, очень интересен ее путь, тоже ищу малейшую информацию!
     
    oberkatze подобається це.
  6. grinder

    grinder Moderator

    Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    1.721
    Адреса:
    Хмельницкий, Украина
    Не было никаких дивизий, максимальная единица батальон
     
    Helmut Raiser подобається це.
  7. Turkey-man

    Turkey-man Obergefreiter

    Повідомлення:
    164
    Адреса:
    Україна
    1. У книзі Боляновського 2003 є таблиця.
    2. Так, у цій темі їх, здається, показували.
     
  8. Отто Конотоп

    Отто Конотоп Oberleutnant

    Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    240
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    529
    Повідомлення:
    3.093
    Адреса:
    Конотоп Украина
    Вот что смог найти с телефона!

    Ссылка и начало текста!Цікавий факт - навіть під час боїв у частині Сталінграда, були створені місцеві органи влади з мешканців міста - бургомістри, старости, допоміжна поліція, так само було відзначено перебування в місті українських поліцейських з Харкова та Сум.Це так звана сумська дивізія котра так і не була повінст.

    Українські добровольці Сталінграду.
    До річниці закінчення епопеї Сталінграду.

    http://vk.com/wall-5525046_767746
     
    Останнє редагування модератором: 4 гру 2017
  9. grinder

    grinder Moderator

    Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    1.721
    Адреса:
    Хмельницкий, Украина
    Ну блин. Не было ни одной, ни сумской, ни полтавской, ни харьковской. От слова "не было совсем".
    По тексту-цитата непонятна. Но даже из того что вижу, возможно, "дивизия" имелась в виду как направление деятельности, проект. Дословно с латыни, короче
     
    Отто Конотоп та von Goltz подобається це.
  10. Козак Голота

    Козак Голота Leutnant

    Повідомлення:
    1.578
    Адреса:
    Харків
  11. Витт

    Витт Oberst

    Повідомлення:
    3.591
    Адреса:
    Украина
    Совершенно три разные фотографии.
    Без привязки к времени и месту.
    Хотелось бы конкретики.

    з.ы. с немцами у нас были разные цели, впрочем как и советами
     
  12. Козак Голота

    Козак Голота Leutnant

    Повідомлення:
    1.578
    Адреса:
    Харків
    Яка має бути прив"язка? Світлини з тогочасної преси для добровольців. Перші дві не ідентифіковані конкретніше були крім тих підписів,що під ними.
    А третя добре відома,вірніше хто на ній та подія.Це відомий старшина Армії УНР Омелянович Павленко в Берліні тодішній командир 109 шуцманшафт батальйона у Вінниці.
     
    oberkatze подобається це.
  13. Norman2

    Norman2 General-major

    Повідомлення:
    7.914
    Адреса:
    СотоНатовск

    Друге фото також ідентифіковане. Воно раніше подавалося як фото укр. Шуцманшафту - імовірно десь на Волині.
     
    oberkatze та Козак Голота подобається це.
  14. oberkatze

    oberkatze Oberfeldwebel

    Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    125
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    245
    Повідомлення:
    462
    Адреса:
    Україна
    Вітаю. Натрапив на чеському сайті:
    https://www.vojsko.net/index.php/armady/11-armady-sveta/986-ukrajinska-osvobozenecka-armada-uvv

    Чехи пишуть що у 1945 році частини УВВ були перекинуті з Франції до Праги, але не дають посилань на джерела. Наскільки ця інфа достовірна? І якщо достовірна - яким був бойовий шлях? До Бауцену йшли із Праги чи навпаки?
    І які були їх дії під час Празького повстання? Придушували його чи ні, пішли на Захід з Вермахтом чи ні?
     
  15. Norman2

    Norman2 General-major

    Повідомлення:
    7.914
    Адреса:
    СотоНатовск
    Так, під Прагою воювали частини другої дивізї УНА - вона набиралася з українських части протипожежної охорони. Чи були там якісь підрозділи УВВ то я не впевнений
     
    oberkatze подобається це.
  16. Frundsberg

    Frundsberg Oberst

    Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    6.197
    Адреса:
    Lemberg Distrikt Galizien
    А протипожежна охопона з Української поліції генерал губернаторства ;):beer:
     
    oberkatze подобається це.
  17. Frundsberg

    Frundsberg Oberst

    Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    6.197
    Адреса:
    Lemberg Distrikt Galizien
    Вони не були в Празі...
     
  18. Frundsberg

    Frundsberg Oberst

    Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    6.197
    Адреса:
    Lemberg Distrikt Galizien
    Цікаво про кого написано?!
     

    Images:

    image.jpeg
    image.jpeg
    Останнє редагування модератором: 25 жов 2018
    siromanets, unixaix та Norman2 подобається це.
  19. Frundsberg

    Frundsberg Oberst

    Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    6.197
    Адреса:
    Lemberg Distrikt Galizien
    Ще одна ґазета
     

    Images:

    image.jpeg
    image.jpeg
    Останнє редагування модератором: 25 жов 2018
    siromanets, unixaix, Norman2 та 3 іншим подобається це.
  20. alkorn80

    alkorn80 Stabsgefreiter

    Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    3
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    234
    Адреса:
    г. Житомир
    Вітаннячко!
    Шановні камради, в когось є інформація та списки фронтових батальйонів УВВ ?
    З повагою.
     
  21. Frundsberg

    Frundsberg Oberst

    Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    6.197
    Адреса:
    Lemberg Distrikt Galizien
    Думав інфу по всіх зібрати то треба роки... Але дещо я виклада в темі
     
  22. alkorn80

    alkorn80 Stabsgefreiter

    Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    3
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    234
    Адреса:
    г. Житомир
    там такі дєбрі...
     
  23. alkorn80

    alkorn80 Stabsgefreiter

    Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    3
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    234
    Адреса:
    г. Житомир
    хм, не бачив
     
  24. dobrot.ua

    dobrot.ua Schütze

    Повідомлення:
    11
    Адреса:
    Cherkasy
    потрібна карта, де воювали підрозділи УВВ, де само приймали безпосередню участь у воєнізованих діях (в місцевостях, містах)
     
    Отто Конотоп подобається це.
  25. Norman2

    Norman2 General-major

    Повідомлення:
    7.914
    Адреса:
    СотоНатовск
    alkorn80, Отто Конотоп та Козак Голота подобається це.
  26. alkorn80

    alkorn80 Stabsgefreiter

    Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    3
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    234
    Адреса:
    г. Житомир