Бої УПА з НКВД 2-9 травня 1944 року

Тема у розділі 'Національні партизанські формування', створена користувачем igor1989, 11 тра 2014.

  1. igor1989

    igor1989 Stabsgefreiter

    Повідомлення:
    380
    Знайшов на ОБД дані втрат загонів НКВД у боях з УПА. Судячи з них можна зробити висновок, що 6 травня 1944 року відбувався бій загонів УПА з 88 погранполком НКВД на Миханиньских хуторах у Березівському районі Рівненської області. При цьому НКВД втратило вбитими 34 бійця. Хоча 10 з них імовірно загинули ще 3 травня.

    1.jpg 2.jpg 3 (Копіювати).jpg 4 (Копіювати).jpg
     
    PAndry, Che69 та Мурад аль-Шах подобається це.
  2. Цікаві лоти

    1. гильзы по 43 году обмеднёнка, разобраны депулятором, есть с дефектами на фото показал, целых % 70 (б...
      70 грн.
    2. Патрики копані,легенько почистив бруд,і залишки паперової упаковки.
      150 грн.
    3. Пластиковый корпус. "Усох" от времени. Клеймо не читается.
      100 грн.
    4. Патрон с (фосфорной) зажигательной пулей Р.m.K. для тропиков Латунная гильза.
      150 грн.
    5. ММГ холостой патрон к винтовке Мосина. Произведен на 58 им. Ворошилова заводе (бывший Московский дро...
      320 грн.
  3. igor1989

    igor1989 Stabsgefreiter

    Повідомлення:
    380
    Також 6 травня 1944 року в боях з УПА біля хутора Рудня Ленчинська Березівського району брав участь 157 погранполк НКВД і втратив у бою 8 бійців. Як видно з документу 2 травня цей полк вів бої з УПА біля села Яцковичі Березівського району де втратив 6 бійців загиблими, а також біля села Балашувка цього ж району де втратив 2 бійців загиблими. Потім 9 травня цей же полк вів бої з УПА біля села Задорожжя Словечанського району Житомирської області де втратив 15 бійців загиблими.
     

    Images:

    1 (Копіювати).jpg
    2 (Копіювати).jpg
    3 (Копіювати).jpg
    4 (Копіювати).jpg
    5 (Копіювати).jpg
    6 (Копіювати).jpg
    Che69 та Мурад аль-Шах подобається це.
  4. Aйзенгавер

    Aйзенгавер Hauptmann

    Повідомлення:
    2.123
    Адреса:
    Ukraine
    Це бої з`єднання "Донбас" , що проравлося з оточення під час Гурбенської битви й рушило на північ Рівненщини , там планувався поворот для глибокого рейду на схід України

    РЕЙД ЗА СЛУЧ

    Дня 25.ІУ.44 р. з'єднання капітана Балабана дістали спецзавдання. Не гаючи часу, вечером того ж дня, перевівши деякі підготовчі роботи, з'єднання відправились в дорогу. Виконання цього завдання не було легкою справою, бо було зв'язане з 200 км (в один кінець) маршем, маршем за Случ.

    За кілька днів ми були під Случем. Позаду нас лишились кременецькі ліси, залізниця, Горинь, шосе. Лишилось форсувати Случ і приступати до виконання свого завдання.

    В ніч з 1 на 2 травня, форсувавши Случ, ми стрілись з ворожою заставою, яка після короткої перестрілки втікла (це була перша стріча з ворогом під час нашого маршу). За кілька годин по цьому ми отаборилися в лісі під Яцковичами. Розіславши розвідки, ми окопались і лягли перепочивати. Але раптом залунало кілька пострілів - ворожа розвідка наткнулась на нашу заставу. Перепочинок перервано.


    За 10 хв прийшло до сильного бою. Бій розпочався на відтинку з'єднання ком. Довбенка. Ворог в силі коло 150 осіб з мінометом (ротним) та ''Максимами" намагається вдертись в наші позиції, але ком. Довбенко стримує ворога і жде умовного знаку від ком. Шума, котрий з загоном пішов в обхід ворогові, щоб почати наступ.

    Знак подано - ком. Шум в тилу ворога. Довбенко пориває бійців до наступу. Опір ворога скоро був зламаний. Ворог почав тікати, та бійці на чолі з ком. Шумом скрізь настигали його... Вправо і вліво покосами лягають вороги від вогню славного житомирця кулеметника Криги. Та шальна куля ворога не дає йому закінчити це побоєвище. Його заступають земляки. Скоро стрілянина почала стихати. Ворога розбито впень. І тільки рідкі постріли далеко від табору нагадували, що наші бійці виловлюють недобитки з Яцковецького побоєвища.

    В бою відзначились славні командири Довбенко і Шум. Втрати ворога ставлять 86 вбитих і багато ранених (з них 37 тяжко ранених ворог покинув в лісі, про що довідались лише другого дня). Здобуто міномета, 6 кулеметів, 27 фінок, 51 рушницю.

    Наші втрати 12 вбитих, 24 ранених.

    В цьому бою згинув смертю хоробрих наш командир кап. Балабан. Після бою відбувся похорон впавших друзів. На похороні ми подякували нашому командирові за науку, якої нас вчив вже довший час і поклялися мстити за смерть нашого любимого командира і друзів.

    На другий день 3 травня знову прийшо до бою. Але ворог, відчувши нашу силу після Яцковецького побоевища по двохгонинній перестрілці, не діждавши підкріплень, відступив, забравши ранених і покинувши на полі бою 11 вбитих. Наші втрати складали 1 вбитий та 6 ранених. Здобуто 2 фінки. Цього дня ми стрілись з загоном Заліза.

    4-5 травня - стрілись з загонами Сірого і Єрмака.

    6.V 10 год. розпочався бій. Совіти тиснули з півдня і півночі намагаючись піти на оточення. Головний натиск був на відтинок загону Бора. Тут ворог 3 рази приходив до атак, але Бор відбив ворога. З'єднання Бувалого також добре борониться, не дивлячись, що п'яні більшовики сунули на позицію як мурашки. Незабаром наlїхала допомога. Бій робиться все гарячіший. Совіти змагають до оточення. Ми, тим, що перебудовуємо свої позиції в вигляді двох паралель, перешкоджаємо цьому.

    Раптом Шум і Бувалий ідуть до стрімкої атаки. Ламають опір ворога і женуть його чуть не до Михалина, наганяючи і нищачи окремі групи.

    На північній частині не вдається нашим військам перейти до наступу. Вони боронять позиції поки Бувалий відійшов далеко. Але ворог, чуючи все віддаляючі стріли, зрозумів, що на півдні відступили, що тепер буде боротьба на один фронт, перестав тиснути і був готовий до відступу. Але наші війська не перейшли до наступу, а боєвим маршем вліво почали виходити з бою Ворог зрозумів це як обхід з правого флангу, почав відступати.

    Так скінчився бій 6.У.44 р. Втрати ворога становили коло 130 вбитих та коло 120 ранених. В цьому бої вбито капітана командира акції. Здобуто багато мап, планів, документів, на підставі яких побудовано розташовіання ворожих сил та їх кількість.


    Наші жертви 35 вбитих і 26 ранених. Це був останній бій з ворогом в цьому рейді. З'єднання, виконавши своє завдання: ЇМ повернуло назад.

    Так закінчився 400-кілометровий рейд, де бійці виявили виносливість в марші і боях. Виявлено свою рухливість і виконано завдання на тиждень раніше, як передбачалося.

    ГДА СБУ, ф. 13, спр. 376, т. 66, арк. 182-185


    Цит. за Літопис УПА 8 том нової серії с.542-544
     
    Semen88, PAndry, H.Krause та ще 1-му подобається це.
  5. igor1989

    igor1989 Stabsgefreiter

    Повідомлення:
    380
    Цікаво що то за бій на Житомирщині в сучасному Овруцькому районі а тоді Словеченському
     
  6. igor1989

    igor1989 Stabsgefreiter

    Повідомлення:
    380
    Найшов радянський документ, який дещо проясняє про сили комуністів. Описано в дещо епічному стилі:D про лейтенанта. А про двох капітанів забули.І про ще один полк.
    [​IMG]
    Тому варто додати ще 5 рядових вбитих за 2 травня з 232 ОСБ НКВД
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Viktor1986 подобається це.
  7. igor1989

    igor1989 Stabsgefreiter

    Повідомлення:
    380
    В 8 томі Літопису УПА є опис бою в Овруцькому районі 9 травня 1944 року. Це бій з'єднання "Петлюра"
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  8. igor1989

    igor1989 Stabsgefreiter

    Повідомлення:
    380
    Повстанський опис бою 9 травня 1944 з літопису УПА. Я так розумію що командир Стальний той самий який здійснив успішну засідку на роту НКВД 11 листопада 1944 року?
     

    Images:

    11.jpg
    22.jpg
    Останнє редагування: 16 сер 2015
  9. igor1989

    igor1989 Stabsgefreiter

    Повідомлення:
    380
    За підсумками з радянських документів з'єднання Донбас нанесло втрати НКВД
    - 2 травня: 157 пп НКВД 8 бійців+5 з 232 осб НКВД = 13
    - 3 травня: 88 пп 10 бійців
    - 6 травня: 88 пп 24 бійця, 157 пп 8 бійців = 32
    З'єднання Петлюра
    - 9 травня: 157 пп 15 бійців.
    Разом виходить з 2 по 9 травня 70 бійців НКВД.
     
    *Dagger* та siromanets подобається це.