Доброго часу панове, сьогодні працював на городі, і попавсь ось такий камінь, здається оброблений рукою людини. Чи все ж таки в мене бурна уява? Трохи далі були поселення кр. Город близ озер, колись були річкою. Відразу вибачте за фото, темнувато вже.
Можна припустити що заготовка для чогось бо вбачаються характерні сліди обробки але ціни це не міняє.
Дякую, також помітив, що він наче обструганий, низ збитий наче ним користувались як долотом. Ціна мене й не цікавить, мене цікавить чи є резон там копати)))
Резону копати там певно нема, принаймні з МД, а так попорпатись можна, там наконечники списів можуть бути а це принаймні цікаво
Це може буть не самим знаряддям , а нуклєусом ... "Нуклеус (археология) — кусок камня (чаще всего кремня), от которого откалывались отщепы или пластины для изготовления каменных орудий."
как вариант с ув. https://www.google.com.ua/search?q=...l9TdAhVCDSwKHbO2BO0Q_AUICigB&biw=1280&bih=883
Нуклеус , а раз изготавливали орудия , значит и сами орудия могут попадаться. Но это только по распашке после дождя собирать.
Доброго. Нуклеус (тут камради праві). По періоду - піздній неоліт (можливо енеоліт). З МД походити теж можна. Як правило стоянки (поселення) пізднього неоліту були досить довготривалі і на таких місцях, де і у більш піздній період (напр. бронзи) теж жили люди. Досить часто такі стоянки нараховують декілька сторічь (а буває і тисячоліть). Походити там тре. Якщо немає металевих знахідок - понавідуйтесь туди після великих дощів або після сходу сніга ранньої весни.
Красно дякую, я там частенько буваю, і частенько знаходжу осколків кременю, які нехарактерні для нашої місцевості... Отправлено с моего iPhone используя Tapatalk
Доброго часу. Ну і я знайшов недавно свій перший НУКЛЕУС візуально очима. Вага = 360 грамм. Зблизька кольорових сигналів практично небуло крім одного з іншої епохи 2 heller 1899. А чисто чорні сигнали зрідка проскакували але я якось не звик їх копати. Цікаво тут на реіберті є попит на такий товар як нуклеус?
lesorion в Вашей находке чисто " нуклеусовского " маловато....... Нет характерной площадки , от которой в последствии идет скалывание пластин. Ваш экзэмпляр , если и использовали как сырье - то не специально , сколы вообще могут иметь случайный характер природного характера. Такой экзэмпляр - точно не продадите , не будет никому нужен......
Доброго. Підтримую думку камрада prust. На Нуклеус не схоже. Думаю, що сколи мають випадковий (природній) характер. з Нуклеусу відбивали (відлущували, віджимали) пластини, які потім використовували в знаряддях праці. У представленому випадку... ну і уявіть ті пластини, що були відколоті, куди їх, відколотих, можна притулити? Ні розмір, ні форма не відповідають ні яким знаряддям. І ще: на нуклеусах мезоліту-неоліту, на сколах, що були зроблені за тих часів, мається характерна патина (окисли). У Вашому випадку (принаймні на фото) я патини не бачу.