Жетон SS

Тема у розділі 'Скільки коштує?', створена користувачем 777baraban777, 9 чер 2021.

1. 777baraban777

777baraban777 Stabsgefreiter

Повідомлення:
    133
    Адреса:
    Украина
    Приветствую ув. Камрады прошу вашей помощи в оценке сего девайса за ранее благодарен. с ув.

Images:

изображение_2021-06-09_002822.png
    изображение_2021-06-09_002844.png
    1. нема подавача з пружиною
      400 грн.
    2. (в наявності 3 шт.)
      Ключ для откручивания гайки “ореха” для отсоединения ствола у пистолет-пулемета MP-38/40. Общая дли...
      300 грн.
    3. Предложу паспорт к макету ППС-43. Бланк Балаклеевского ремзавода. Номер макета не вписан. Оплата на...
      300 грн.
    4. “Заряжалка” для магазина под пистолет-пулемета МР-38/40 “Шмайсер”. Качественная европейская копия. П...
      4500 грн.
    5. 40 грн.
  2. Johann Schneider

Johann Schneider Leutnant

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    1.882
    Адреса:
    GETTO
    3400 грн.

240оsb, kyltic, 777baraban777 та ще 1-му подобається це.
  3. kyltic

kyltic Leutnant

Повідомлення:
    1.190
    Адреса:
    Львів, Україна
    Доброго здоров‘я! Жетони з числа невиданих (щонайменше з 68-го до 70-го порядкових номерів), останнім часом активно «гуляють» по аукціонах; якщо спочатку такий жетон штабної батареї артилерійського полку дивізійників продався за доволі шалені гроші, то опісля ажіотаж згас і наступні жетони пішли за адекватними цінами:
    https://reibert.info/lots/stb-bttr-ss-frw-art-r-14.694169/
    https://reibert.info/lots/stb-bttr-ss-frw-art-r-14.696506/
    upload_2021-6-9_11-52-21.jpeg
    upload_2021-6-9_11-52-38.jpeg

777baraban777, 240оsb, Вiтушка та ще 1-му подобається це.
  4. j.wais

j.wais General-major Клуб взаимопомощи

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    Про невидані- питання дуже спірне. Багато жетонів цього підрозділу, які були тоді знайдені, мають сліди носіння. Так що, скоріш за все, це жетони зібрані в особового складу. Можливо, перед початком прориву. Не секрет, що до полонених штабників було відношення особливе.

777baraban777, minitarn3838 та kyltic подобається це.
  5. kyltic

kyltic Leutnant

Повідомлення:
    1.190
    Адреса:
    Львів, Україна
    Все може бути, але, до прикладу, жетони штабу дивізії у кількості 192-х екземплярів, знайдені у Почапівському лісі у 2017-му році (з послідовною нумерацією) чітко відносили до категорії невиданих і, наскільки я володію інформацією (а я і активно займаюсь пошуком у «котлі», і активно колекціоную дані ідентифікатори), жетони з такою ж набивкою окремо та в інших місцях більше не знаходили…
    Аналогічна ситуація була і з третьою штабною батареєю, 18-ть послідовних ідентифікаторів якої було знайдено позаминулого року; більше окремих жетонів цієї батареї не знаходили (наскільки я володію інфою), а це явно замала кількість для всіх умовно зданих ідентифікаторів:
    upload_2021-6-9_13-59-18.jpeg
    З іншої сторони, збір жетонів вояків перед боєм міг трактуватися, як малодушність та пряме панікерство і, припускаю, за такі дії навіть після прориву з «котла» ініціаторам та навіть учасникам могло загрожувати покарання (ба, навіть розстріл; чого варте панікерство самого Фрайтага, який тимчасово самоусунувся від керівництва дивізією - правда, як німцю, йому все зійшло з рук). Як на мене, таке рішення щодо «втрати» ідентифікатора негласно давалося на розгляд кожного окремого бійця…
    І наостанок, щоб модератори суворо не відреагували на відступ від теми оцінки, зауважу, що ідентифікатор, який обговорюється (та його «побратими» по нумерації) не мають жодних слідів носіння;)

Останнє редагування: 9 чер 2021
  6. j.wais

j.wais General-major Клуб взаимопомощи

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    Тут Ви, батінька загнули. Перед загрозою полону, німецький вояк був зобов'язаний знищити усе, що могло б видати його належність до того, чи іншого підрозділу: зольдбух, жетон і т.д. А перебування в котлі- саме ця загроза. Тому, втрата ідентифікаційного жетона не вважалася великим порушенням. Його можна було замовити повторно, правда, за власні кошти. З розповіді дивізійника Леоніда Мухи, коли на дорозі перед селом Почапи, їх шикували до штурму, поруч, солдати вермахту масово викидали документи і жетони. І всі канави зліва і праворуч від дороги були засипані жетонами і солдатськими книжками.
    Десь на початку двотисячних в с.Ремезівці, коли я показав одній бабці німецький жетон, вона сказала, що під час прориву у них ночував український підрозділ і зранку перед тим як іти далі, офіцери зібрали в солдатів "такі бляшки, як гусячі яйці".

7. kyltic

kyltic Leutnant

Повідомлення:
    1.190
    Адреса:
    Львів, Україна
    Вояка дивізії СС «Галичина» в першу чергу видавав не Зольдбух чи жетон, а специфічна камуфляжна форма з усіма витікаючими (пряжка СС, каска з рунами, левики на рукаві і т.д.). Отже, відштовхуючись від Вашого твердження, першочерговим завданням дивізійника, спрямованим на «знищення усього, що могло видати його приналежність до того чи іншого підрозділу», було позбавитись свого яскравого есесівського обмундирування і переодягнутись у цивільне або, на худий кінець, у вермахтівські однострої!? Так точно не робили до того моменту, коли кільце остаточно замкнулося і кожен діяв окремо і в залежності від ситуації, в якій опинився…
    Крім того, Ви або випадково, або свідомо не уважно читали мій коментар і в подальшому починаєте щось перекручувати та розвивати політ фантазії! Я і без Вас прекрасно знаю, що за втрату ідентифікатора, який в подальшому можна було відновити за власний кошт, серйозної дисциплінарної відповідальності не передбачалося; я ж чітко наголошував на фактах офіційного збору жетонів командним складом підрозділів перед відповідальними боями, що по суті підриває моральний дух бійців та віддає ознаками панікерства (а де логіка, якщо вони і надалі залишались в есесівських одностроях, а україномовному дивізійнику, який не володіє німецькою на розмовному рівні, при ймовірному полоні в подальшому, аж ніяк не вдасться викрутитися і видати себе за простого солдата Вермахту!?); та й інформація про повне оточення, через погану комунікацію та зв‘язок, надходила з суттєвим запізненням, а бійців до останнього тішили байками, що їм на виручку виступили потужні з‘єднання і ось-ось прорвуть кільце (по факту так і було, але кільце прорвати їм не вдалося)…
    ////// Як на мене, таке рішення щодо «втрати» ідентифікатора негласно давалося на розгляд кожного окремого бійця…//// Чи було це прямим наказом, чи бійцям лише рекомендували так діяти, але факти підняття бійців на межі виходу з «котла» (в принципі, як будь-якого іншого) з ідентифікаторами (в тому числі, штабними), вказують на те, що рішення про їх скидання було виключно індивідуальним…
    На цьому я ставлю крапку і припиняю цю безглузду дискусію, а у модератів прошу вибачення за відступ від теми!

Alter Mann, David Della Rocco, 777baraban777 та 5 іншим подобається це.
  8. Leibstandarte

Leibstandarte Major Клуб взаимопомощи

Повідомлення:
    2.774
    Адреса:
    Ukraine
    Плюс незнание немецкого, и редкого для германии знания украинского).

9. Вадим Грушевський

Вадим Грушевський Stabsfeldwebel

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    61
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    134
    Повідомлення:
    714
    Адреса:
    Україна
    Пішли по руках мої жетони(((

Alter Mann, -Odessa-, kyltic та ще 1-му подобається це.