Всем Привет! Парни, попался впервые такой с полусферой затвор.. целое только на фото Можно ли по бойку и только этим клеймам в Ковычках…. Определить Немец или … Поляк? На муфте из Нутри была цифра 2. И всё! Гнилые листья сделали своё чёрное дело Спасибо!
Такі затвори з плоскою ручкою затвору характеристичні для карабінів K-98AZ, котрі були продуковані у Гданську - https://m.optykamysliwska.pl/bron-p...-karabinek-mauser-98a-kar-98-tzw-98-az-danzig
Тогда, свыше, определили правильно. Хотя, думаю, что как исключение: на поднятом чехе стоял именно такой затвор. Некоторое время я его использовал на своем СХП К 98, пока товарищ не выпросил..
...однЕ питаннячко - чому тільки у Гданьську ? Шо "P.F.K. Warsawa" (тіпу) НЕ випускала ?? ...ну - і "F.B. Radom" (пізніше) (м. на ув. - польські гвинтІвки з деталями німецького "спАдку") З.ЬІ. ...принаймні - на ударнику клейма НЕ НІМЕЦЬКІ (НЕ Пруські)... літера "S" біля сухарного з"єднання - 90% що Польща (Ф.Б.Радом) ??...
Мо же на початку продукції маузерів у Польщі на базі Гданської фабрики, котра була передана Польщі рішенням ради амбасадорів АНТАНТИ після ПСВ, якась незначна кількість гвинтівок була випущена з використанням запасових частин з тієї ж фабрики, але ні PFK, ні FB не робила зразаної голівки ручки затвору - ніде в літературі чи в натурі я цього не спіткав.
...а от ТУТ Ви глИбоко помиляєтеся ! І "PFK Warsawa", ні "FB Radom" як раз ВИПУСКАЛИ саме ТАКУ "голівку"... ...це - ФІШКА...
і ще таке : Шановний пане slawuta5. розкажіть, будьте ласкаві, про (Польське) продукування гвинтівок на німецькій фабриці у Гданську... (мабуть я щось прогАвив і не в кУрсі !?)
...ото до мене тільки но дойшлО, (бо такУ ссиль я не відкривАю) Так от - про ці клейма. Книжка пИше, що у 20-му році ні в якому Гданьську тЕє клеймо не ставилося... Клеймо (корона і внизу) бИлося у Данцігу 1909 року - це і їжаку зрозуміло. ПОТІМ (після порАзки Німеччини у ПСВійні) - АНТАНТА ДОЗВОЛИЛА мАти Німеччині ДЕЯКУ КІЛЬКІСТЬ стрілецької зброї (по пам"яті - мова ішла за 100 тисяч стволів гвинтівок та/або карабінів) інші стволИ вважались забороненими та підлягали конфіскАції із подАльшими неприємностями (для власника). ЩОБ ВІДРІЗНИТИ одні від інших влада бИла клеймо "1920" (звЕрху) - ЦЕ от тІ "100 тисяч стволів" це - так звАнІ "Веймарські Маузери" та "Веймарські Люгери" (і військові пістолети - теж !) З.ЬІ. ...Стосовно Польщі ... наскільки мені відомо - на почАтку 20 років ВСЕ стрілецьке озброєння (затрофеєне Антантою) було передане 2-й Речі Посполитій. ...Польща ЗТИРАЛА/зішліфовувала німецьку "корону" і ставила своЄ клеймо ...це неважко вИгуглити, написавши "German Mauser Polish rework"... ...фото 4 - Польща, середина 20-х
...не вважайте за офф-тОп, але коли вже зайшла мова, - на "лЮгерах" ПСВ ми бачимо таке саме клеймо "1920" (і прохОдить воно, як "Веймар") отака фігнЯ... Усіх комрадів - з прийдешніми Святами !