Визначіть, будь-ласка, чи це має якесь відношення до військового спорядження. На полі, на глибині до 50 см виявлено у двох місцях дві металеві труби (на фото лопата для масштабу). Товщина стінок до 1 см, з одного боку кінець глухий, в якому є вкручений гвинт на різьбі, зсередини труби на гвинті стирчить металевий кінець плаский і гнутий як ложка. Другий відкритий кінець має широке горло, трохи відколені стінки, зовні на кінці трубі є різьба. Діаметр труби 120-121 мм. Спочатку подумав, що це залишки 120 мм міномета, але мені здається, що в трубі міномета мають бути товстіші стінки, да й бойок має бути як шило та й міномет довгий, а це коротке. Неподалік піднято двох наших бійців, ще трохи далі є великі осколки від авіаційної бомби, бої в тих краях йшли в липні 1941 року. Також неподалік є меліоративний канал, поле оралося ще за совітів. Підкажіть, що це може бути - залишки зброї, ВОПу чи щось сільськогосподарське ? Дякую
Мабуть Ви праві, що це залишки німецької реактивної міни. Ось на фото великі чавунні осколки округлої форми, товщиною металу до 2 см, спочатку я думав, що це залишки авіабомби, а тепер все зрозуміло. Як я казав, неподалік виявлено останки двох наших бійців, так у одного в касці великий осколок, у іншого такий же в грудях. Залишки труб і осколків схожі на № 3 і № 4 на малюнку.