Добрий вечір! Ще літом попалася така капсульна втулка з гільзи снаряда. Такої ніколи не бачив. Висота - 70мм ; діаметр - 28мм ; діаметр трубки - 15мм. До гільзи з ЗИС 3 - не підходить. Цілу знайшов на позиції батареї ЗИС 3. Розібрана попалась на городі. По маркуванню є догадки по виробнику - Англіцька, 42 року. Хто що скаже. Дякую наперед!!!
Спасібо! Гуглив, попадаються похожі втулки і Чехії, і США і Англіїї само-собою, але такої - найн, невезьоть. Ахотілося б знати які саме гарматки тут гостювали, раз вони ще й такі безсовістні ... хай йому грець!!! Може в когось є ссилки по капсулях чи по маркіровці!!
Я з Вами повністю згодний, логотип /|\ - Royal Аrrow, що в переводі - Королівська стріла,- це тільки Англія. Можливо і завод Royal Laboratory . Я хотів сказати по формі похожі і місцем під ключ . Є на продаж викидають Англійські арт. гільзи з похожими капсулями, алє дуже рідко, і в цьому, і в нестачі інфи - вся загвоздка. Може я й не правий, а мені щось не везе. А безіменною - не хотілося б залишати. Так не має ні в кого ссилочок, бо я мабуть не там шукаю!!!
Дякую Вам за його молодшого родича! Вже веселіше, хоч з калібром вияснилося Думаю калібр 76мм і в мене, а пушка чи що воно за Мк5 - не клеється. Пишуть танки Черчіль, були модель Мк5 гуляли й на Курській битві, і багато де лендрозлазились, та тільки калібр цієї моделі був - 57 мм, не вписується. Зенітні пушки були 76 мм, серії тільки з Мк10 по Мк24, не вписується. Збігається калібр із моделлю лише протимінної артилерії лінійних кораблів. Чорт його вже знає, може по ставку й корабель плавав. Знайшов на свою голову.
Велике дякую за схемку, тепер знатиму що в середині, і взагалі не байдужим колегам, що відгукнулися!!!! Виходить Мк-Маrk-варіант використання, як втулки так і гармати. Як воно в англічан заплутано. Якщо цей варіант втулки (Мк5 і Мк3) збігається з варіантом використання цієї 76.2мм пушки Ordnance QF 17 то виходить МК5 - варіант танкової пушки, а значить і гільза танкова; тоді Мк3- для десантних суден флота. https://ru.wikipedia.org/wiki/QF_17_pounder Отже на даний момент вердікть такий, Мк5 - це танк Ахіллес — англійська модифікація американської протитанкової самоходно-артиллерійської установки 3in Gun Motor Carriage M10 періоду Другої світової війни. Це якщо я нічого не наплутав.
Втулка називається - №15 Мк.5 використовується при спорядженні патронів для 76-мм гармат. Мк.5 - не тип гармати, а модифікація самої втулки...
Я з Вами згодний, тільки ніяк не дожену - ця втулка №15 Мк.5 використовувалась тільки в одному виді гільз, чи в гільзах різних калібрів?. Моя мета - вияснити для історії, що ж воно там було за НЛО, що за англійська техніка. А я вже зрадів, чуть точку не поставив, що це був у моїх краях в 43-му танк Ахіллес, а Ви йому прямо в п,яту!!