Вітаю, раніше якось не дуже мав справу з спробами відновлення монет, але тут якось піднабралось, три штуки царських (2 копійкі??) та рад'янські 30-х років (переважно 3 та 5 копійок) Як що хтось у курсі як треба буду радий якщо підкажете що робити з царськімі щоб якось зменшити цей "марганцовий" цвіт та взагалі як рятувати подібни монети як що коли треш щіткою з них бруд злазить разом з зображенням на монеті? Та в чому витримати рад'янські монети щоб якось повернути їм більш-менш добрий вигляд?
можно делать так: https://antikwar32.ru/blog/chistka/chistka-monet-trilonom-b лет с десяток назад так чистил, но патину не "восстанавливал"
На сайте показана чистка монет в прекрасном сохране... Эти монеты тот случай, когда монета держится на окислах, а не окислы на монете. Ибо если их почистить, то от них ничего не останется. Советские еще можно, но не медь риа. Ваш медяк можно месяц подержать в оливковом масле, а потом вскрыть вазелиновым маслом, либо просто вазелином. У меня была горсть кладовых пятаков кати, и среди них были 4 копейки "барабаны", правда сохран был как на ваших. Я сразу захотел их довести до ума, да только после чистки в слабом растворе лимонки от монет остались одни раковины... Из них выжили только 4 монеты, остальное я продал за копейки. Короче хлам лучше не чистить, а вскрыть каким-нибудь вазелином.