Вітаю.Прошу висловитись всіх небайдужих та зацікавлених Форумчан.щодо служби у військовому резерві ЗСУ.НГУ.ДПСУ.Цікавить вся інформація та враження від проходження такої служби.якщо на Форумі є резервісти.Цікавлюсь не ради лише цікавості.Нещодавно став резервістом однієї з частин Західного оперативного командування НГУ.Зборів ще не проходив.лише підписав трирічний контракт.Прошу поділитись досвідом та дати поради.щодо проходження такого виду військової служби.
Ну я резервіст,но я в резерв після АТО попав автоматично(в так званий ОР-1,і уже 2 роки в ньому знаходжусь),в 16 і 17 роках проходив збори.Ваш же резерв за контрактом,а це я так розумію з іншої опери,та і взагалі я смислу такого резерва не розумію,толі діло в мирний час такий існував,а зараз зачим він,якщо є ор,дубляж якийсь.Тому звиняйте та кухня мені не відома,там свій графік зборів,винагород тай правових положень.
Я так розумію.що к.БУНТАРА перебуває в оперативному резерві першої черги ЗСУ.Куди він потрапив автоматично.без особливої згоди? Я ж добровільно підписав трирічний контракт на проходження військової служби в НГУ..Чому в НГУ? Тому.що в ЗСУ мені місця не знайшлось.оскільки я не маю бойового досвіду та не брав участі в АТО.Я протягом року.двічі звертався до місцевого військомату з проханням надати мені можливість саме резервної служби в ЗСУ на будь якій посаді.Особисто розмовляв з двома військомами.Марно.Записали телефон.на чергу якусь поставали і все..Тому я забрав квиток і сам знайшов частину.яка потребувала резервістів.Тому саме НГУ.та й частина знаходиться недалеко.тому маю можливість прибути протягом 1.5 години на електричці.Незважаючи на сержантське звання.був зарахований на солдатську посаду.оскільки наразі резервний взвод не сформований повністю. Відмінності у резервній службі в ЗСУ та НГУ практично не має.Вона регламентується єдиним ЗАКОНОМ.що діє аж з 2010 року.Там все чітко прописано.Робоче місце за проживанням зберігається на період зборів.Самі збори оплачуються.Є можливість отримувати чергові звання.правда з поміткою.наприклад СЕРЖАНТ РЕЗЕРВУ. Зброя видається на момент проходження зборів.форменний одяг теж.та залишається за резервістом в частині.Викликатимуть за потребою та в першу чергу при мобілізації.стихійному катаклізмі і згідно планів підготовки резервістів.Я лиш місяць.як зарахований.обіцяли викликати в серпні на ПЕРШІ збори резервістів частини.Чекаю з нетерпінням.якщо розчаруюсь.то можу розірвати контракт одноосібно.там є пункт в угоді..Але поки.що враження від спілкування з офіцерами та контрактниками частини позитивні.
Такі заходи зараз проводяться з підрозділами териториальної оборони. Щодо НГУ не знаю, а от особовому складу, що приписаний до цих підрозділів (це, здебільшого, люди, що за тієї або іншої причини не змогли бути мобілізованими та висловили свою згоду на зарахування до сил ТерО) зараз пропонується перейти на контрактну основу. Але військовою службою це у мирний час вважатись не буде, щомісячних якихось виплат, типу зарплати, теж не передбачається. Оплачуватись буде тільки період перебування на зборах. Щось на кшталт коштів на відрядження. Ну і т.д. А так всі ми, хто з АТО, автоматично входимо до ОР першої черги. Без жодних якихось контрактів, але за подібною схемою. Збори, заняття та таке все інше...
В нас приїздив з Новограда-Вол з 14 мех бригади агітувати вступати до ЗСУ. Шукають людей на контракт. Дивно що Вас не взяли.
На військову службу за контрактом? На постійній основі? Таку службу і мені пропонували у військоматі.але я вже застарий за віком та й інші обставини не дозволяють.Тому мені потрібна була служба саме у військовому резерві.
Я повар. Мне 63 года, пенсионер... В свой отпуск ездил и кормил пацанов отдельной слобожанской сотни добробата ОУН.Пошел бы и поворенком...
Являюсь резервистом, был 1 раз на сборах, отмотал 2500 км. по Украине, побывал в Десне, заплатили сначала 2300 после сборов, и по итогам года от части пришло еще 1200 итого 3500 как написано. По среднему заработку работодатель выплатил как и положено, компенсации от военкомата ждал долго, звонил в течении месяца каждую неделю, оказалось районные военкомат как обычно документы прое.... на город не передал. В итоге работодателю компенсировали затраты через 1,5 месяца как я вернулся. У каждого по разному, кто то из палатки на полигоне не выходит кто то катается как я. По советам с собой бери спальник (мне выдали хреновый), форму по желанию (у меня китель был на размер меньше штаны на 2 размера больше), берцы (выбор большой но как повезет рыжие таланы были со швом на пятке, были канадки и деревяшки). И главное что собой взять это много терпения и ожидания))))
Я когда-то хотел пойти в резерв, пришёл в военкомат спросил на счёт не него. На меня сперва посмотрели как будто я спросил что-то типо: "А у вас тут в генералы берут?", потом более подробно рассказал что это такое и в ответ прозвучало первый раз слышим об этом... хотя к тому времени уже несколько лет это практиковалось, хоть это и был 13 год.
На сьогодні ситуація з військовою службою у Військовому резерві дещо інша.При бажанні та задовільному стані здоров.я можна все таки потрапити туди.Мені для цього знадобилось майже два місяці часу та сприяння зі сторони військової частини.Для проходження мед.комісії мені виділили зам.ком взводу.що перебував при мені в мед.установі.оскільки я не знав порядку та умов проходження мед.огляду. При цьому ніяких хабарів платити не довелось. Витрати довелось понести за оплату аналізу крові та довідок від нарколога та психіатра. Навпаки мене просили заохочувати знайомих до резерву та контракту.
Та в резерв потрапити за контрактом то можна я думаю,а смисл(я і так в резерві).Но я людина любознательна і перед останнiми зборами з інтересу спитав в місцевому воєнкоматі чи існує зараз такий вид як резерв за контрактом і в чому скажімо відмінність від мого ОР.Нічого мені ніхто конкретно не пояснив короче.Ну шо показали мені якусь таблицю з платнею за різні збори,шо я нічого не зрозумів скільки дають і чого і яка частота проходження онних, ну і домовлятися нада в частині,а не в них.А,щодо мого ОР,то мене наприклад двічі викликали по одному разу в рік,тобіш 2 роки по разу(перший-10 днів тривав і другий був 30 днів),но були хлопці деякі що їх і по 2 рази на другому році викликали(по 30 днів кожен),а так ніби по закону мають на рік до 3 місяців на збори призивати. Ну і по темі Ви питали,шо нада буде на зборах робити,ну то шо і завжди учитися що ж іще. Ну іще таке питання,чисто з інтересу ось Ви підписали контракт на проходження служби в резерві,а зараз запитуєте шо там нада робить,то ось таке питання,а для чого він вам ізначально був потрібен то?
Відповідаю п.БУНТАРА..Я напевно перший на Райберті.хто потрапив до військового Резерву добровільно.більше того всупереч. Повторюсь.я підписував трьохрічний офіційний КОНТРАКТ на такий вид служби.Сержанти підписують на 5 років.але для мене посади не знайшли.тому поки.що три роки буду.Оскільки я в НГУ записався.то який стан справи .щодо контрактів в ЗСУ мені невідомий..Знаю.що там більшість автоматично зарахували до оперативного резерву після АТО..До речі в Резерв приймають людей.що не проходили строкову службу в ЗСУ.НГУ і т.п..Ці люди позакінченню такої служби протягом першого контракту.вже не призиваються на строкову службу ВЗАГАЛІ..Тому схема відкосу від армії.законна і дієва. Відповідаю на Ваше питання.чому пішов до РЕЗЕРВУ?? Напевно погано зрозуміли мене.або неуважно читаєте мої пости.Я знаю навіщо пішов до РЕЗЕРВУ.Чим там займатимусь теж напевно не новина.Адже пройшов строкову в Радянській Армії. Мені цікаво буде почути думки та враження людей.що вже перебувають там та мають досвід проходження військових зборів. Багато чого я вже знаю.оскільки є вже інформація по такому виду військової служби в інтернеті.в тому числі і в НГУ.
то шо Ви говорите я в курсі,а нарахунок запитання-Вас поняв то Ваше діло чого підписали мені то шо до того так спитав,зато може дадуть на Бетеері прокататися чи з Ак популяти чим не романтіка на старостілет,шо в дома то сидіти то. Ну,і щоб підняти настрій,ось у нас був один занятний резервіст,казали люди ,що йому як в дома надоїсть сімейні там клопоти і таке інше сам бере і біжь в воєнкомат і просится на збори,казали в учебці шо цей персонаж уже 3 рази до них попадає за рік добровольно,но то таке скоріше виключення,кому охота щоб його дьоргали раз-по-раз кожен рік,а іний хто може де й зашарюється от цих зборів то таке,життя одноко.У самого чергові десь в кінці серпня будуть,оттакеєот а Ви кажете.
Не першого, а другого. Людина має находитись на контракті у резерві не менше 6 років. Після закінчення такої служби у резерві людина дійсно не підлягає призову на строкову службу. І кожна частина, що буде комплектуватись цим резервом мусить мати не менше 30% резервістів на контракті. Різниця між звичайним резервістом і резервістом-контрактником - хіба що у дещо більшій виплаті у кінці року за участь у зборах/заняттях...
і може такий резервіст надовго поїхати кудись? наприклад подорожувати надовго? чи просто бути довго "не на зв'язку"?
Особливих вимог по пересуванню по Україні не має.Але.якщо виїзжаєш за кордон на короткий термін.то маєш повідомляти про це командування частини..Якщо надовго.то можуть розірвати контракт.за згодою сторін.або одноосібно.Заяву пишеш і все..Ніхто насильно не триматиме.оскільки прийшов добровільно.Ще маєш повідомляти про зміни в складі родини.роботи та стану здоров.я.якщо це заважає проходженню служби у Резерві.Взагалі всі ці нюанси описані в контракті та в Законі про проходження військової служби у Резерві. Я вважаю.що такі вимоги прийнятні та доречні.для мене особисто це труднощів не створює. Працюю.живу.чекаю на перші збори.вже повністю забезпечений формою та амуніцією.
Це все обумовлюється відповідним контрактом. Здебільшого проблем з подорожами не виникає. Якщо, звичайно, ця подорож не розтягується на два-три місяці. Але якщо хтось і планує подорож на такий термін то і сенсу підписувати контракт особисто я не бачу. Бо програмою підготовки передбачаються не тільки збір на 30 діб протягом року, але і варіанти цього збору у вигляді 2-3 щомісячних занять.
Стосовно зборів.то їх тривалість мені ще невідома.Поки.що мені повідомив ком.рез взводу.що вони плануються в серпні місяці.Строком на 14 днів.Знову ж таки тривалість зборів резервістів може залежати від військової спеціальності та роду військ.Поживем.побачим
Я нарешті взнав дату проведення зборів у частині до якої приписаний. Називати її не буду. Може це рахується військовою таємницею. Мене попросили приїхати в частину, щоб підписати офіційний документ про те, що мене повідомлено про час прибуття до військової частини для проходження військових зборів. Бланк паперовий. Копію мені видали на руки. Оригінал ком резервного взводу в особову справу підшив, яку на мене, як резервіста завели у військовій частині. Збори заплановані на дві неділі. Планів щодо підготовки ще не повідомили. Жити будемо в польових умовах в наметах. Питання стосовно одягу я піднімав, але воно поки відкрите. Пообіцяли все видати по прибуттю. Ротний сказав, що й розгрузку та каску брати не потрібно, але я напевно все своє візьму. По розміру і фірмове. Про проходження зборів проінформую зацікавлених з часом.
Я знайшов військову частину без всякого сприяння військомату. Випадково побачив флеш моб оркестру військової частитни НГУ. Там же проводили агітацію щодо служби по контракту. Поцікавився чи потрібні їм резервісти. Дав свої координати. Мене запросили на співбесіду. Потім збір документів, медкомісія і підписання контракту. Після того коли отримав супровідні документи щодо мого призначення до військової служби в резерві НГУ передав їх до свого Рівненського міжрайоного військомату. Тобто таким чином поставив їх до відома. Там ці документи вертіли в руках якійсь старушенції які не знали куди їх приточити. Напевно вперше їх отримували. Я роботу військомату коментувати не берусь, але враження таке, що там все ще Совдепія процвітає.