Трехлинейные гильзы из церковных колоколов.

Тема у розділі 'Кулі та гільзи', створена користувачем GINDENBURG, 28 тра 2014.

1. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Намедни услышал прелюбопытную историю. Рассказана
    она была приемщиком металла. Якобы кто-то скупает трехлинейный
    гильзач 20-х годов. При чем не дешево. Объясняя это тем, что ему якобы
    известны партии патронов которые изготовлялись из церковных колоколов.

Всем известно, что в 20-х действительно вся церковная утварь шла
    на переплавку. Но четкой инфы про определенные партии трехлинейных
    патронов изготовленных именно из церковных колоколов не нашел…

Это правда, есть такие партии ?

Заранее благодарен.

С уважением.

2. Цікаві лоти

1. Гільзи Манліхер-М1895 8×50 mm R Mannlicher — Австро-Угорський карабін. Набій. 1915 г. W. 15 штук.
      77 грн.
    2. по фото, отправка только НП
      25 грн.
    3. По фото
      120 грн.
    4. 30 грн.
    5. Вітаю товариство, до вашої уваги рідкісний цинк старого зразка з під набоїв 7,62 обр. 43р. БЗ. 1957р...
      400 грн.
  3. =ask=

=ask= Leutnant

Повідомлення:
    4.292
    Адреса:
    Rusland
    угу... ещё хотят истории о 7.62х25 сделанных их корабельной латуни ...

4. Дьома

Дьома Obergefreiter

Повідомлення:
    75
    Цікаво, але не думаю, що проба металу при виготовлені гільз залишилась тою самоя з якої виготовлені колокола. Крім того маю сумнів, що архіви сформовані в 20 роки зберегли дану інформацію. Така інформація не засекречувалась, а тому можливо необхідно шукати декрети, які направлялись у повіти та якими убомовлювались вилучення колоколів з направленням на переплавку. Потім шукати приписання щодо створення бригад "архаровців", які проводили розкуркулення та вилучення церковного майна. Крім того про кількість вилученого, бригади складали на клаптиках паперу де не завжди вказуючи село, а лише повіт, та вагу.
    А тому завод який виготовляв зброю при отримані колоколів повинен скласти акт прийому-передачі, проте, у більшості випадках на завод доставляли обозами, а тому про отримання розписувались на тих самих клаптиках. Завод уже сам формував списки отриманого металу. При пошуку врахуйте евакуацію заводів, часткове знищення документації 1941-1945. Рідко попадається інформація у рапортах в особових справах "архаровців".
    Часто розповідають байки про те що готові купити якщо найдуть, або де закопаний клад, але у більшості вмпадків ніхто не купує чи находить. Внаших краях гуляв Н. Махно та мав коханку коли Червона армія наступала то в лісі розміром 2-3 гектара сховали 12 підвод золота, тяжко було тікати мобільність низька. Проте, цей ліс перелопачений вздовж і впоперек, повірте апарати нормальні шукали, золоті кудзики від штанів та французькі штики 12 року находили, проте золото фігушки. Вдачі.

5. =ask=

=ask= Leutnant

Повідомлення:
    4.292
    Адреса:
    Rusland
    да никто этим не занимался, как вариант, могла просто на переплавку скинуть их - а от туда уже и на патроны и на провода и на ещё что нибудь ....

да и пусть тот мужик не гонит по поводу того, что ему партии известны - на гильзах тех годов партия на ставилась! Ну или переубедите меня - фото маркировки обязательно.

Поліщук подобається це.
  6. M DIVER

M DIVER Stabsgefreiter

Повідомлення:
    625
    Адреса:
    rty
    латунь у гильзача 20-х годов уже не та,что была сразу. в земле металл нехило свойства потерял,разве что донца на переплавку годятся..стенки гильзы в большинстве случаев, одна "патина"

7. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Якраз це дослідити досить просто. Склад
    сплаву гільзової латуні і дзвонові сплави
    ІМХО разюче відрізняються. :smile_9: Малоймовірно,
    що в ті буремні часи хтось взагалі заморочувався
    на рахунок якості сплаву... Сучасні методи
    аналітичної хімії рулять. Просто цікаво чи
    хтось це досліджував... :confused:

Партия - это "образное" выражение.
    Все видели маркировку 20-х годов... :smile_9:

С уважением.

8. Дьома

Дьома Obergefreiter

Повідомлення:
    75
    gindenburg, я не колекціонер, і не особа яка дуже орінтується у гільзах, патронах та ін., у мого покійного батька було хобі "шукаач" і він людина дуже розумна, але дещо я теж розумію і можу звами трохи не погодитися, але це лише моя думка.
    1. сплави гільзової латуні і дзвонової разюче відрізняються -
    2. Сучасні методи аналітичної хімії рулять -
    а) з першим погоджуюся, але я впевнений на 99%, що в Україні Ви не найдете литих до 20 років дзвонів.
    б) з другим ні. для встановлення приналежності металу до тої чи іншої партії, проводиться експертиза матеріалу-це правильна назва експертизи, тобто береться гільза, яка на вашу думку відноситься до тих років та хочаб фрагмент колокола 20 років, і в подальшому визначається наявний у гільзі та фрагменті колокола відсоток міді, бронзи та чугуна. Після чого співставляються відсотки в коофіцієнті шляхом формул. Але так як я уже казав, колоколів в Украні за 20 роки не має, а тому напросюється питання, що експерт буде порівнювати??? Крім того, врахуйте, що метал колокола буде залежати від удосконаленого не одним століттям сплавом та майстром, а тому сплав колоколів буде відрізнятися в залежності від років лиття та формулою майстра. Водночас, не забудьте, що експертизу необхідно провести по кожній гільзі, співставивши перший весновок експерта по фрагменту колокола. Крім того при поставленні ряду питань експерту, врахуйте товщину фрагмента колокола, товщину гільзи, умови зберігання та вплив навколишнього природнього середовища на обидва предмети. Якщо взяти за ідеал то на скільки мені відомо для точної експертизи необхідно, щоб обидва предмети зберігались в рівних умовах, або наближених до них, і бажано щоб обєм співпадав +-. Але я щераз повторюю, це ідеал.
    Також, порахуйте, що ціна першої експертизи обох предметів, яка убомовлюється установою, що буде здіснювати експертизу, її ступенем акредитації та містом у якому знаходиться установа: Київ, Донецьк, Харків,і здається Дніпропитровськ, Вам обійдеться у тисяч 5, а можливо з врахуванням інфляції і 8. А подальші експертизи кожної окремої гільзи ще нехай 1 тис.
    І стоїть питання- завчасно перепрошую за вислів, не бажаю нікого із поважних камрадів,або гостей теми чи будь якого форума обідити - за яку ціну, або який лох купить у тебе гільзу, навіть якщо встановити, що вона з колокола. Інші витрати я не рахував.

9. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Шановний Дьома я нікому не нав"язую своїх думок
    і немаю на меті щось доказати. Просто цікаво це
    байка, чи щира правда ???

З повагою.

10. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Що ж це за сплав у Вас такий ??? :D:D:D
    По хімії у Вас мабуть 2 було ?
    Бронза це вже сплав, а з чугуна
    гільзи точно не роблять
    20-х років точно немає. Бо тоді їх
    уже не виготовляли, а переплавляли... :smile_8:

Наразі не бачу змісту далі продовжувати з Вами діалог... :smile_9:

З повагою.

Oprishok подобається це.
  11. Дьома

Дьома Obergefreiter

Повідомлення:
    75
    gindenburg, так як я уже писав, я нікого не бажав обідити, а тим більш не рахую, що Ви навязуєте свою думку, але тему Ви створили для її обговорення, а тому я висловив лише свою думку та пробую мислити логічно і спільно розібратись байка чи ні. А також чи коштує шкурка вичинки.
    щож стосується 2 бала по хімії , то скажу так, гільзи з чугуна точно не роблять і його не добавляють до мета з якого їх роблять. Можливо я трохи некоректно висловився вказавши через та " у гільзі та фрагменті колокола відсоток міді, бронзи та чугуна " і "у тебе купить ", Проте, у металі з яких виробляли колокола примісі в певному відсотку перелічених металів були, і не тільки вони. Залежало від виведеної формули майстра чи цеху.

Останнє редагування: 29 тра 2014
  12. =ask=

=ask= Leutnant

Повідомлення:
    4.292
    Адреса:
    Rusland
    Александр, от части возможно, что это правда - колокола шли как ненужный хлам на переплавку, что корабельная латунь тоже этому подверглась...
    И то вроде как не со всех храмов их и снимали ... ну не будем об этом.

Правда ли, что тот мужик имеет такие документы? - не думаю.
    Правда ли, что он знает какие партии и т.п. и определяет из какой латуни сделана гильза своими глазами? - не верю и всё тут .

Это как бы моё мнение. Но факт остаётся фактом, что после Гражданской всё пошло к ... и многие монастыри, церкви были разграблены и вполне вероятно колоколов это тоже коснулось и то, что их переплавили - сомнений нет, а вот куда потом эту латунь пустили и в каком соотношении с другими металлами - х.з. :)
    С уважением.

GINDENBURG подобається це.
  13. Unnamed Player

Unnamed Player General-major

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    34
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    55
    Повідомлення:
    8.729
    Адреса:
    Украина
    Я таки вставлю и сюда,ви таки не находите что латунь и бронза разные сплавы?!И бронза совсем таки не подходит для выделки гильз.

Schanz, C00Lib1N, maks_190 та ще 1-му подобається це.
  14. =ask=

=ask= Leutnant

Повідомлення:
    4.292
    Адреса:
    Rusland
    цитируй, я чуть не начал спрашивать - где я писал про бронзу :D
    А так - ты прав, это разные сплавы.

15. Unnamed Player

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    34
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    55
    Повідомлення:
    8.729
    Адреса:
    Украина
    Колокола и бронзы!Не бывают они латунными!А гильзы не бывают бронзовыми!

Schanz, Webley, maks_190 та ще 1-му подобається це.
  16. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Колокола делали и из бронзы и из латуни...

С уважением.

17. =ask=

=ask= Leutnant

Повідомлення:
    4.292
    Адреса:
    Rusland
    да лааадно ) а я всегда свои гильзы бронзовыми считал ... и пули в них серебренные (с) :D

maks_190 подобається це.
  18. Unnamed Player

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    34
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    55
    Повідомлення:
    8.729
    Адреса:
    Украина
    Очень сомневаюсь что из латуни нормальный колокол получится.

Schanz, Webley та maks_190 подобається це.
  19. Дьома

Дьома Obergefreiter

Повідомлення:
    75
    Лату́нь, мося́ж — сплав міді та цинку. До складу також можуть входити інші метали, чи неметали. Частка цинку у латуні може бути відносно високою (понад 36%). Мідь і цинк розчиняються один у одному у будь яких пропорціях але незважаючи на процентне співвідношення міді і цинку латуні вважаються сплавами на основі міді. Латуні із вмістом цинку до 36% називаються однофазними сплавами, або альфа-сплавами. Вони чудово піддаються холодним методам обробки. Латуні із вмістом цинку понад 37% називаються двофазними сплавами, або бета-сплавами. Вони добре піддаються гарячим методам обробки. Латуні із низьким вмістом цинку (менше ніж 20%) найчастіше використовуються для виробництва прикрас та виготовлення трубок. Латунь досить добре зварюється і прокатується. Хоча не покрита лаком поверхня латуні чорніє на повітрі, але в масі вона краще чинить опір впливу довкілля, ніж мідь. Має жовтий колір і відмінно полірується.
    Бронза (стар. спиж)[1] — сплав міді, та інших металів, чи неметалів. Здебільшого до складу бронзи входить олово. Частка олова у бронзах може становити від 1.25 до 10%. Серед неметалічних сполук найчастіше до складу бронзи входить фосфор. Типова бронза має склад: 94.65% — мідь, 5% — олово, 0.35% — фосфор. Фосфор надає бронзам додаткової пружності, твердості, та збільшує корозостійкість. Температура плавлення бронзи перебуває в межах 990...1190 °С.

20. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    И еще одна цитата...

С уважением.

KOSSS11111111111111111111 подобається це.
  21. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Шановний нас у Гуглі не забанили.
    Тут усі освідчені люди і знають
    різницю між бронзою і латунню...
    :smile_9::smile_9::smile_9::smile_9::smile_9:

З повагою.

22. Дьома

Дьома Obergefreiter

Повідомлення:
    75
    gindenburg, я не кажу, що хтось із нас не осідчений, а тим більш не бажаю когось образити, я лише намагаюсь як Ви та всі інші встановити істину, а істина як казали філософи "рождаемая в споре", а тому висловлював свою думку та сопоставляв дані та факти. Я не бажаю переходити на особистосці і розумію, що Ви небажає щоб я спілкувався у темі.
    ось можливо ця література допоможе Вас наближити до цілі.
    Цар-дзвін, що в Москві, бронзовий, литий в 1735 році. можливо, що у літературі щось буде описуватися про його сплав. Не думаю, що за 100-150 років особливо змінився характер лиття та склад, проте можливо відрізняється. Впевненому нівчому не можна бути.

Костина И. Д. Царь-колокол и его создатели — 1982 рік;
    Костина И. Д. К истории создания Царь-колокола. История и современность : Сб 1990 року;
    Дружинин О. Н., Дубровин Н. М., Логовинюк, П. И., Сельгеев В. Н. Исследование и реставрация «Царь-колокола» Колокола. История и современность : Сб. — М.: 1985 рік

Надіюсь з часом прочитаю Ваші дослідження. З повагою.

23. KOSSS11111111111111111111

KOSSS11111111111111111111 Hauptmann

Рейтинг:
    1
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    6
    Повідомлення:
    4.071
  24. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Там колокол из гильз,а тут наоборот...

С уважением.

25. Kugel

Kugel Moderator

Рейтинг:
    6
    Відгуків:
    1539
    Лоти
      на продажу:
    2
      продані:
    2.921
    Повідомлення:
    5.337
    Друзья мои! К чему так долго "ломать копья" в бесполезном споре, основанном лишь на чьей-то уверенности в чём-то :)

Все забывают о таких маленьких, но очень важных предприятиях в цепи производства компонентов стрелковых боеприпасов, как.... специальные медно-прокатные предприятия.
    Это они занимались производством сырья для гильзового пр-ва.
    Это они отрабатывали технологии получения определённых сплавов.
    Это они занимались систематизацией результатов работы с тем или иным сырьём ("чистым" или "переплавленным").
    Но они всего лишь производители сырья. И гильзы - это только один из элементов в их списке продукции. Можно и в партиях первых советских самоваров поискать остатки "колоколов"...

И цепочка колокол-переплавка-гильза - крайне не корректна!!!

Для производства партии гильз, нужно определённое количество уже готового проката. Т.е. если предположить что ВСЯ партия делалась из вторсырья (т.е колоколов), то для доведения до определённых характеристик гильзового проката нужно произвести массу действий на предприятии. Нельзя просто раскатать колокола в латунные полосы. Их надо сначала ТУПО переплавить. Все эти "колокола" на медно-прокатных предприятиях так могли "перемешиваться" в процессе переплавки с бывшими самоварами, примусами, котелками, дверными ручками и т.д., что конечный состав сплава может иметь самые замысловатые формы. Выявить после этого ТЕХНИЧЕСКИ принадлежность бывшего сплава колокола к текущему сплаву гильзы, прошедшему с десяток механических и термических(!!) видоизменений не представляется возможным. Это же не ДНК-тест...

И да.. кстати... Партия латунного проката для гильз состоит всего из пары десятков ТОНН материала (к примеру, по советским стандартам ВСТ 1930 года - это 15-18 тонн). Понимаете? Тонн... Колоколов-то, поди, где столько брать на одну партию??? Да и таких партий прокатных полос за 1 раз на патронный завод могло поставляться штук 10-15 сразу... Каждая по 15 тонн... Вот и считайте...

Всё что можно в данном случае сделать - тупо сравнить сплавной состав колоколов и гильзовой латуни. ВСЁ. Всё остальное - чисто домыслы.. что из чего переплавлялось и т.д.... Домыслы..

Останнє редагування: 3 чер 2014
    Schanz, Pum_purum, chornyj lis та 7 іншим подобається це.
  26. maks_190

maks_190 Oberschütze

Повідомлення:
    87
    Адреса:
    украина
    согласен с вами камрад.бронза для гильз не годится у нее другие механические свойства.гильзы делались из латуни марки л-68,л-70.с уважением

Unnamed Player подобається це.