транспортні полки (???)

Тема у розділі 'Добровольці в інших формуваннях', створена користувачем kirov, 16 вер 2011.

1. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    kirov:

03.06.2011, 19:10
    переглядав сьогодні луцьку газету "Український Голос" за 1941-1943 рр. і там знайшов заклик до місцевого населення вступати на службу в "транспортні полки" - потребувались шофери, слюсарі, механіки, кравці, столярі, шевці; заклик датований 13 січня 1942 р.

в і-неті нічого про це не знайшов, крім, такої згадки:

"Тільки з території рейхскомісаріату «Україна» та зони управління військової адміністрації частково добровільно (близько 10—12 %), а за більшістю примусово, було вивезено до Німеччини та до «Штральо» (транспортні полки у Польщі) близько 2 млн. остарбайтерів [...] Відомо, що платню — «компенсацію» за добровольців, які вербувалися на роботу до «Уряду Праці Штральо» — «транспортних полків», отримували їх близькі рідні. Відділи «Штральо» знаходилися також у Луцьку, Рівному та інших містах. З «Витягу з Цен*тральної Газети Р.К.У.» від 7 листопада 1942 р. відомо, що сім’ї всіх завербованих осіб до Німеччини, «Штральо», на сільськогосподарські роботи в Південній Україні повинні забезпечуватися щомісячно матеріальною допомогою на підставі розпорядження рейхскомісара Е. Коха від 27 жовтня 1942 р. [...] За наказом рейхскомісара, сім’ї, члени яких працювали у Південній Україні, повинні отримувати від «Урядів Праці» по 100 крб. щомісячно, а ті, хто працював у «Штральо» і Німеччині — по 130 крб. Так, всім родинам завербованим до «транспортних полків» у Польщі, за наказом окружного комісара м. Луцька Лінднера від 22 січня 1943 р., віднесених до споживачів ІІІ групи, кожного тижня виділялося 200 гр м’яса, 2 кг хліба, 2,5 кг картоплі, 500 гр «середників відживчих»"...
    http://www.personal-plus.net/271/3255.html

і спогадів радянської підпільниці з того-таки Луцька:
    "Потім отримала завдання встановити зв’язок з нашими військовополоненими, які працювали у німецькій військовій будівельній частині «Штральо», розташованій на розі теперішніх вулиць Червоного Хреста і Львівської [...] А в грудні 1943 року я разом з іншими підпільниками організувала втечу з табору «Штральо» 25 наших військовополонених на двох вантажних машинах. Разом з ними ми дісталися до одного з загонів з’єднання Федорова, де я й лишилася до квітня 1944 року"...
    http://www.volyn.com.ua/?rub=5&article=0&arch=150

+

колись читав спогади чоловіка, який в Луцьку вступив на службу в "транспортні полки", працював шофером, потім перейшов до дивізії "Галичина", але зараз цих спогадів не можу знайти:(

хтось в курсі, що це за такі формування? кому підпорядковувались і т. п.?

axis88:

03.06.2011, 19:13
    в 1941-1942 гг. части НСКК, с 1943 г. легион Шпеер

kirov:

03.06.2011, 19:16
    а где можно поподробнее почитать?
    это нормальная практика для этих организаций вербовать добровольцев на оккупированных территориях?

и еще: что означает это "Штральо"?

Ponomarenko:

03.06.2011, 19:29
    Вполне. Например, в Киеве в 1943 году была развернута территориальная группа "Легион "Шпеер" - "Ост" (всего было пять), при которой сформировали Ersatzregiment, куда принимали военнопленных водителей и механиков.
    Почитать об этом можно в книге Д. Анголии об НСКК, но там всего-то несколько строчек, суть окторых сводится кмоему изложению. :(

Про "Штральо" сейчас не скажу, это надо пошукать.

axis88:

03.06.2011, 19:57
    думаю это название (по фамилии командира) одной из частей ОТ

Norman2:

03.06.2011, 23:04
    Костя мене обігнав - скоріше за все - легіон Шпіра в НСКК. Може "Штральо" це скорочена форма слів Шпір Легіон або Шпір Арбайт Легіон?

kirov:

04.06.2011, 18:06
    знайшов ці спогади:
    "Я залишився сам, був змушений звернутись в "Арбайтсамт" по одержання праці, в той же час йшов набір водіїв автомобілів та слюсарів, на що я дав згоду. Нас зібралося до 60 чоловік і машинами повезли нас в місто Житомир на підготовку. По закінченні підготовки і вишколу я був спрямований до Рівного до Автотранспортної школи "Штрало". В складі цієї військової частини довелось побувати в багатьої містах і селах України"...

ще знайшов в себе таку книжку (вже й забув про неї) - Томас Н., Кабальеро Хурадо К., МакКуэйг С. Вспомагательные формирования вермахта. - М.: Астрель; АСТ, 2003. - 64 с. - і там:
    "С 22 июля 1942 г. началось формирование ненемецких батальонов и рот, которые включались в легион "Шпеер" и придавались группе ОТ "Запад". Набор добровольцев, особенно среди русских эмигрантов во Франции и советских военнопленных, шел настолько успешно, что в 1943 г. 1-й (роты 1-7) и 2-й (роты 1-7) батальоны были переподчинены транспортной группе НСКК "Тодт" в качестве 67-го и 69-го транспортных эскадрилий [...] При каждом из пяти региональных пунктов набора добровольцев действовал запасной батальон (в Киеве - полк). В качестве добровольцев НСКК иностранцы также могли служить водителями или техниками (в случае подписания краткогосрочного контракта)"...

Ponomarenko:

04.06.2011, 18:59
    То же про нее подумал, но руки до нее так и не дошли. Книжка кстати очень ок, в плане введения в тему, более чем базовой информации и фотоматериалов.

kirov:

04.06.2011, 19:31
    так, я просто навіть і забув, що в мене взагалі є така книжка:)

2. Цікаві лоти

1. 2 ручки с лесного копа . Третья (в родном окрасе ) - с чердака . Почищены немного , слегка протерты...
      200 грн.
    2. https://reibert.info/media/albums/granata-ss-ss.13159/ пример / инфа. Схема… На фото, в лоте ммг гра...
      2490 грн.
    3. Распродаж коллекции . Лично сам хорошо упаковываю все свои лоты ! Лоты разбиваю и комбинирую ! О...
      500 грн.
    4. Ящик м 24 для переноски гранат состояние по фото
      4400 грн.
    5. 350 грн.
  3. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    судя по тому, что одна из интереусющих частей находилась в г. Ровно:

просмотрел вчера в архиве, какие части ОТ находились в Ровно:

O.T. Linienchef 4
    Dr. Schiling

O.T. Baugr.
    Schleiher (Oemler)

O.T. Pol. Batl. 69

O.T. Revier

больше ничего, хотя список, который я просмотрел без даты...

4. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    із кам'янець-подільської газети "Подолянин" за 15 лютого 1942 р.:

Заклик
    З метою поліпшення стану комунікації і піднесення господарства, створюються транспортові відділи. Для цього в першу чергу потрібні солідні ШОФЕРИ, а також СЛЮСАРІ і МЕХАНІКИ.
    Для забезпечення потреб цих відділів потрібні також КРАВЦІ, СТОЛЯРІ, ШЕВЦІ.
    З огляду на важливість завдань сподіваємось, що всі особи, до яких відноситься цей заклик, зголосяться добровільно на Біржі Праці в Кам'янці або в Окружному Комісаріатів траспортовім відділі (Штральо) на 2-му поверсі, кімната ч. 13. Там дадуть інформації про корисні умови поступлення на роботу.
    Окружний Комісар
    РАЙНДЛЬ

1 людині також подобається це.
  5. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    в Луцьку знаходились, серед іншого, такі структури:

Strassentransportstelle на вул. Північній...
    Strassentransportgruppe ІХ на вул. Ковельській...

думаю, від назви першої структури і походить назва "Штральо" (?)

1 людині також подобається це.
  6. axis88

axis88 Борец со злом

Повідомлення:
    10.845
    Адреса:
    Государство лжи
    возможно

7. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    инфа из "Meldungen aus den besetzten Ostgebieten Nr. 12":

"В транспортном полку водителями работают нанятые украинцы, бывшие военнопленные. Они действуют, как их призывает вражеская пропаганда, призывают переходить на сторону Красной Армии. Некоторые из них готовят восстание. При этом они собираются убить немецких военнослужащих части и добраться на автомашинах до линии фронта. У них были чертежи с обозначением заправочных пунктов и квартир, где живут немцы. На сегодняшний день арестовано 6 человек, 2 замешанных в деле при попытке к бегству были застрелены"...
    отсюда - http://9may.ru/unsecret/m10009001

перевод не совсем корректный, потому лучше ориентироваться на оригинальный скан...

Images:

10009021.JPG