Вышел сегодня открыть сезон, первая находка пробка, ну вот думаю, так и все лето. Ни настрела, ни железа, ничего и тут цепляю круглую хреновину("глаза" противогаза?). Начинаю ходить вокруг, все находки в радиусе 1.5 метра, думал прямое попадание, но все целое, может куртка танкиста? А теперь вопросы: почему крепление пуговиц разное?, на одной клеймо "motz", что это было №8... железка над черепом, череп носили только танкисты или и мотострелки танковой дивизии? Жаль Ася глубже не видит, возможно немцы прикопали его на метр глубины? Стоит дальше рыть?
залишок бірки з номером то Fahrgestell-Nr номер шасі траспортного засобу,клеймо на гудзику-motz,то клеймо виробника,петличний танковий череп носили тільки екіпажі танків і пт-сау.Також один кав полк 5-й на погонах черепки носив,вродь все.
Теж подумав, невже бірка заводський номер танка, жаль не збереглась. Можливо носив її на ключах від машини, навкруги навіть осколків немає. По жбд це 23 тд на 1943 рік. Два гудзика схожі на ці:
може звідти,а може і ні хз,що вони там носили на фронті(я в них нічого не шарю не моя тема),Ви би краще по гудзиках тут створили тему,там люди знаючи думаю допоможуть на рахунок кріплення. https://reibert.info/forums/pugovicy.257/
Провідав ще раз те місце, другого "черепа" нажаль не знайшов. На фото з фурнітурою,праворуч, проволока має відношення до війни? Залізо на війну , чи ні? Вал товщиною близько 8 см і довжиною 55 см, вага близько 25 кг, праворуч гільза "сорокап'ятки", частина навіть не втратила блиск.
Гайка з возу, в правому верхньому вуглі, здаеться пробка з бочки. Проволока сільхоз. Використовували здаеться на сівалках. Для калібрування посадки. Точно не знаю,але в селах,така була в кількості.