Потрпила в мою колекцію Євангеліє 1865 року в досить плачевному стані. Перша думка була, що реставрувати її не один місяць, але хоча б рік цікавий(старіших книг в колекції поки що немає). Але коли детальніше розглянув ледве не впав зі стула. Палітурка книги повністю склеєна з державних документів періоду 1857-1864 років. В основному це укази та постанови судів та громадянських палат. Також були вирізки з кодексів та навіть якась постанова Олександра ІІ.
Почав я його потихеньку роз’єднувати. Розумію що варварство, але ж цікаво було! Вціломо щось отрималось роз’єднати, щось зіпсував!
Також був уривок газети за 1940 рік та давній список потрібних продуктів(якись земський приказчик на базар збирався)
Цікава думка знавців, як часто таке трапляється і чи можна папір яось більш гуманно розділити один від одного від столітнього клея?
В старых книгах часто интересных бумаг много найти можно. Я в Евангилии один раз белогвардейских денег нашел несколько копюр, состояние изумительное было: Донские и ВСЮР. Но само Евангилие Вам придется помоему долго реставрировать!
Сохран огорчает. Вот мой экземпляр , не Евангилие , но тоже на церковно-славянскую тематику. и переплет Тоже подшит какими-то старыми бумагами. Читаются отдельные слова : на штурмъ въ составе 120 штыковъ.... ( далее буду писать нормальными буквами) ....Число атакующих войск нашего отряда насчитывают не более 1.400человек , неприятеля около 15.000человек..... и не смотря на все это , несмотря на то что...... Вощем вообще похоже на штабные документы какой-то войны...