Солдатські/Матроські Пряжки Збройних Сил та Військово-Морських Сил України

Тема у розділі 'Моя колекція', створена користувачем GINDENBURG, 1 лис 2022.

1. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Доброго вечора камради.

На початку березня почав збирати українські військові пряжки. Незважаючи на короткий проміжок часу мені пощастило і я вже маю 20 різних (за відмінностями штампу) пряжок. Чесно кажучи мені просто пощастило. Досить швидко натрапив на гарних фахівців по темі, колекціонерів та конкретних виробників. З багатьма вдалося поспілкуватися навіть по телефону. Нові знайомства з цікавими співрозмовниками, аналіз отриманої інформації, дослідження штампів – це все не дає «закиснути» моїм мізкам, плюс хоч трохи відволікаєшся від війни.

Навмисне не брав до колекції так звані «патріотичні» і «ДМБ» пряжки. А також пряжки, які стали виготовляти після останніх глобальних реформ, щодо уніформи. Збираю лише «старі» солдатські/матроські пряжки. Ще думаю про офіцерські (парадні), але поки не починав :)

З повагою, Саша.

2. Цікаві лоти

1. состояние хорошее . кожа целая . щечки из рога .
      15000 грн.
    2. Найден на позициях по 42 году. Чугунина.
      640 грн.
    3. состояние хорошее .клейм нет . все работает.
      1500 грн.
    4. Точило сесеровське .ніж WH коп
      800 грн.
    5. состояние удовлетворительное . шата клинка нет . щеки целые . не точен . ножны не мятые . клеймо бол...
      5700 грн.
  3. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Перша солдатська пряжка Збройних Сил України. Затверджена комісією МО України по символіці 26.05.1992, та затверджена міністром оборони України Морозовим К.П. 29.05.1992. Додаю фото з еталонними зразками, що знаходяться в Національному музеї історії України. Зверніть увагу, на те, що документ на російській мові, а пряжка називається «Бляха Солдатская»

Дизайн цієї пряжки разюче відрізняється від інших. Тризуб широкий та «плетений», дубовий вінок зображено схематично, без чітких деталей. Аверс без контрельєфу. Зачіп і ворота припаяні за допомогою припою.

Ймовірно випущені в дуже невеликій кількості і поширення не набули, знайти такі важкувато…

Images:

01.jpg
    02.jpg
    03.jpg
    ivanov1, duke6kirill, Gregson та 10 іншим подобається це.
  4. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Відповідно до наказу №150 Міністра оборони України Шмарова В.М. від 12.06.95 "знов" були затверджені пряжки. В документі фігурує назва пряжки для курсантів, та вихованців військових ліцеїв, для матросів та старшин Військово-Морських Сил. Але по факту такі пряжки використовували і солдати і матроси. Латунні пряжки з тризубом вигідно відрізнялися від «пряжок-ліфчиків» та сталевих «пряжок-рамок». Цікаво, що зображення пряжки Збройних Сил України у наказі кардинально відрізняється від пряжок які виготовляли реально. Фото еталонних зразків поки знайти не вдалося. Єдине, про що точно відомо, то це про 13 виступаючих зліва і справа листкових пластин на дубовому вінку. Адже саме так робили більшість виробників. Хоча бували й виключення…

Самими поширеними пряжками цього типу є вироби однієї з дочірніх структур Київського виробничого об'єднання імені Артема. Конкретно яка дочірня структура цим займалась я нажаль поки не знаю…

Характерним для цього виробника є не завжди чітко проштамповане зображення. Спочатку я думав, що це просто пряжки заношені, але коли попалось декілька новеньких (зображення №7-8), то здогадка про поганий штамп підтвердилась.

Поки, що маю чотири різновиди штампів цього виробника для Збройних Сил України:
    1) Тризуб з широкою лінією «плетений»
    2) Тризуб з вузькою лінією «плетений»
    3) Тризуб з вузькою лінією не «плетений»

Дубовий вінок завжди має по 13 виступаючих зліва і справа листкових пластин, з чітким зображенням перетинок листків, без окантовки листків по краю. Аверс без контрельєфу дрібних деталей дубового вінку.

Для Військово-Морських Сил України. Тризуб не «плетений», центральна частина тризубу майже зливається з веретеном і скобою якоря. Якір зображено схематично, без чітких деталей. Скоба якоря еліпсовидна з прямими лініями. Аверс з характерним контрельєфом.

Зачіп і ворота припаяні за допомогою контактного зварювання. Деколи чітко видно характерний слід від цього процесу (крапка, чи овал), а деколи він відсутній.

Images:

04.jpg
    05.jpg
    06.jpg
    07.jpg
    08.jpg
    09.jpg
    10.jpg
    11.jpg
    12.jpg
    14.jpg
    15.jpg
    Останнє редагування: 1 лис 2022
    Gregson, minitarn3838, Лера ОУН-УПА та 6 іншим подобається це.
  5. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Наступні пряжки, які також досить поширені - це вироби Київського Експериментального Заводу "Динамо"

Для Збройних Сил України. Тризуб «плетений», дубовий вінок зображено схематично, без чітких деталей. Аверс з контрельєфом усіх дрібних деталей.

Для Військово-Морських Сил України. Тризуб не «плетений», якір зображено схематично, без чітких деталей. Веретено якоря має форму прямокутника, скоба якоря еліпсовидна з прямими лініями. Аверс з характерним контрельєфом.

Зачіп і ворота припаяні за допомогою припою.

Окремо слід зазначити, що цей виробник виготовляв також сталеві пряжки вкриті чорною фарбою. Штамп точно такий же, як і для Збройних Сил України. З розрізнених джерел відомо, що виготовляли такі пряжки для Міністерства надзвичайних ситуацій України. На жаль у мене в колекції такої поки немає.

Images:

16.jpg
    17.jpg
    18.jpg
    19.jpg
    Gregson, Витт, Лера ОУН-УПА та 7 іншим подобається це.
  6. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Гарні пряжки виготовляла ТОВ "Компанія "Флагман", м. Київ.

Для Збройних Сил України. Тризуб з широкою лінією «плетений». Дубовий вінок має по 13 виступаючих зліва і справа листкових пластин, з чітким зображенням перетинок листків. По краю листків окантовка з високим рельєфом. Аверс з контрельєфом усіх дрібних деталей.

Для Військово-Морських Сил України. Тризуб не «плетений», якір зображено включно з дрібними деталями. Веретено якоря має форму рівнобічної трапеції, скоба якоря еліпсовидна. Аверс з характерним контрельєфом.

Зачіп і ворота припаяні зазвичай за допомогою припою, але зустрічаються пряжки зі слідами контактного зварювання (два крайні фото) Зі слів виробника від контактного зварювання вже досить давно відмовилися, а отже це самі ранні випуски.

Images:

20.jpg
    21.jpg
    22.jpg
    23.jpg
    24.jpg
    25.jpg
    Gregson, minitarn3838, Витт та 7 іншим подобається це.
  7. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Вироби ФОП Гук, м. Київ.

Для Збройних Сил України. Тризуб з широкою лінією не «плетений». Дубовий вінок має по 13 виступаючих зліва і справа листкових пластин, з чітким зображенням перетинок листків, без окантовки листків по краю. Аверс з характерним контрельєфом.

Для Військово-Морських Сил України. Тризуб не «плетений», якір зображено включно з дрібними деталями. Веретено якоря має форму рівнобічної трапеції, скоба якоря еліпсовидна. На штампі характерний дефект – «напливи», що з’єднують веретено якоря і тризуб. Аверс з характерним круглим контрельєфом.

Цікаво, що вдалося знайти «морські» пряжки різних розмірів. Дивіться крайнє фото. Невідомо, чи це було зроблено навмисне, чи це брак виробництва.

Слід відзначити, що ФОП Гук виготовляв величезну кількість так званих «патріотичних» і «ДМБ» пряжок. З козаками, танками, парашутами, орлами, якорями і т.д.

Images:

26.jpg
    27.jpg
    28.jpg
    29.jpg
    30.jpg
    Gregson, Витт, Лера ОУН-УПА та 6 іншим подобається це.
  8. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Поки не відомий мені виробник. Для Збройних Сил України. Тризуб з вузькою лінією не «плетений». Дубовий вінок досить не характерний, має по 17 виступаючих зліва і справа листкових пластин, з чітким зображенням перетинок листків, без окантовки листків по краю. Вінок виконаний радше, як геометричний орнамент, а не як відтворення ботанічного вигляду рослини. Аверс без контрельєфу дрібних деталей дубового вінку.

Зачіп і ворота припаяні за допомогою контактного зварювання. На зачепі присутнє клеймо - буква «Ф». Єдиний виробник, що мені зустрівся, який маркував свої вироби.

Хоча дизайн герба кардинально відрізняється від усіх відомих мені виробників, але по деяких нюансах можливо це виріб Київського виробничого об'єднання імені Артема.

Images:

31.jpg
    32.jpg
    33.jpg
    Gregson, minitarn3838, Витт та 7 іншим подобається це.
  9. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Поки не відомий мені виробник. Для Збройних Сил України. Тризуб з вузькою лінією «плетений». Дубовий вінок має по 13 виступаючих зліва і справа листкових пластин, з чітким зображенням перетинок листків, без окантовки листків по краю. Особливістю цього штампу є те, що перетинки листків не випуклі, а вдавлені. Аверс з контрельєфом усіх дрібних деталей.

Зачіп і ворота припаяні за допомогою контактного зварювання.

Як і попередня пряжка - можливо це виріб Київського виробничого об'єднання імені Артема.

Images:

34.jpg
    35.jpg
  10. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Поки не відомий мені виробник. Для Збройних Сил України. Тризуб з широкою лінією не «плетений». Дубовий вінок має по 13 виступаючих зліва і справа листкових пластин, з чітким зображенням перетинок листків. По краю листків окантовка. Особливістю цього виробника є надзвичайно високий рельєф штампу. Він вище ніж у інших виробників у 3-4 рази! На окремому фото показав цей високий рельєф. Аверс з контрельєфом усіх дрібних деталей.

Images:

36.jpg
    37.jpg
    38.jpg
  11. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Поки не відомий мені виробник. Для Збройних Сил України. Тризуб з широкою лінією не «плетений». Дубовий вінок має по 13 виступаючих зліва і справа листкових пластин, з чітким зображенням перетинок листків. По краю листків окантовка. Аверс ймовірно доводився до ідеально дзеркального стану поверхні вручну. Досить потужне і якісне покриття нікелем. Аверс з контрельєфом усіх дрібних деталей.

Зачіп і ворота ймовірно припаяні за допомогою припою, але під шаром нікелювання точно сказати важко…

По непідтвердженим даним такі пряжки виготовляли на замовлення 101-ї Окремої Бригади Охорони, та для Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Images:

39.jpg
    40.jpg
    Gregson, Витт, Лера ОУН-УПА та 5 іншим подобається це.
  12. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Поки не відомий мені виробник. Для Військово-Морських Сил України. Тризуб не «плетений», якір зображено включно з дрібними деталями. Веретено якоря має форму прямокутника, скоба якоря еліпсовидна. Аверс з характерним контрельєфом.

Images:

41.jpg
    42.jpg
  13. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Цікавими є пряжки, що виготовлялися в Молдові. Де саме і як називалося підприємство на жаль поки не знаю… Підприємство виготовляло пряжки для армії Молдови, Росії, України та інших замовників. Характерною є будова самої пряжки - це рамочна конструкція на манер німецької. Пряжки з українською символікою виготовляли на замовлення ПП "Русичі" Достовірно відомо, що такі пряжки носили курсанти, та вихованці різноманітних військових та морських ліцеїв та училищ.

Для Збройних Сил України. Тризуб з вузькою лінією не «плетений». Дубовий вінок має по 13 виступаючих зліва і справа листкових пластин, з чітким зображенням перетинок листків, без окантовки листків по краю. Аверс з характерним контрельєфом.

Для Військово-Морських Сил України. Тризуб не «плетений», якір зображено включно з дрібними деталями. Слід зазначити, що дизайн якоря запозичений з пряжки Військово-морського флоту СРСР.

Для кріплення зачепа і воріт не використовувалася жодна пайка. Зафіксовано за допомогою виступів, що передбачені конструкцією пряжки. Загалом конструкція досить ненадійна і на мою думку годиться лише для використання в навчальних закладах, як елемент повсякденної уніформи, або для парадів чи випусків.

Images:

43.jpg
    44.jpg
    45.jpg
    46.jpg
    Останнє редагування: 1 лис 2022
    Gregson, minitarn3838, Витт та 6 іншим подобається це.
  14. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    «Парадно-вихідна» пряжка, що виготовлялася у місті Львів для Національної гвардії України. Конкретно хто виробник я поки не знаю…

Дизайн надзвичайно лаконічний. Просто тризуб. Конкретно моя пряжка – це заготовка. Навіть без воріт і зачепа. Цікаво, що саме заготовки трапляються частіше, чим комплектні пряжки. Ймовірно випущені в дуже невеликій кількості і поширення не набули.

Images:

47.jpg
    48.jpg
  15. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Окремо слід виділити пряжки виготовлені на замовлення Національного університету "Одеська Морська Академія" Виготовлена методом лиття під тиском. Сплав схожий на Zamak. Виробник ймовірно, якесь китайське підприємство. Достовірних даних у мене на жаль немає.

Тризуб не «плетений», якір зображено включно з дрібними деталями. Слід зазначити, що дизайн якоря запозичений з пряжки Військово-морського флоту СРСР.

Є два різновиди: «позолота» і «матова бронза». Ймовірно для парадів чи випусків, та для повсякденного використання.

Images:

49.jpg
    50.jpg
    51.jpg
    52.jpg
    Gregson, minitarn3838, Витт та 6 іншим подобається це.
  16. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Чекаю на конструктивну критику і доповнення. Можливо у когось є більше інформації по виробникам, по нюансам використання у військах і т.д. і.т.п. Саме для цього ця тема і створена :)

Можливо у когось є пряжки яких у мене немає – придбав би :)

Завчасно дякую :beer::beer::beer:

З повагою, Саша.

Витт, valerka та solo2204 подобається це.
  17. COMRAD777

COMRAD777 Oberfeldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    10
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    22
    Повідомлення:
    503
    Адреса:
    Украина,кировоградская обл
    Вітаю,служив строкову в 2015 році,в Києві,купляли собі такі в воєнторзі,не далеко від Лукянівського сізо.Виробник нажаль невідомий,з повагою.

GINDENBURG подобається це.
  18. Пацюк

Пацюк Stabsgefreiter

Повідомлення:
    176
    Адреса:
    Киев Украина
    Доброго вечора!

Ось моя з раніх подібна на Вашу першу, але відрізняється кільцем якоря.
    Виробник не відомий

upload_2022-11-1_20-36-40.jpeg
    upload_2022-11-1_20-36-57.jpeg

Не продаю, суто для інформації :)

19. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Та така ж, як і у моєму 3му пості. Завод Артема. От лиш вашу вбили насмерть... Мабуть паста гои :D

Але дякую за увагу до теми :beer:

20. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Доброго вечора,

Попав до мене брак Київського виробничого об'єднання імені Артема.
    Дослідивши деяку кількість зразків так і не виявив нових штампів. Кількість незмінна.
    Три різновиди штампів для Збройних Сил України (в пості #3 написав, що їх 4, це просто опечатка)
    Та один для Військово-Морських Сил України.

Браки були різні. Зміщення штампу - пряжка вийшла реально "кривою качечкою" :eek:
    Пайка воріт і зачепів не з того боку. Наскрізний "пропал" від контактного зварювання.
    Судячи по різноманіттю браку - використовувалося багато ручної праці, та й працівники були мабуть не надто уважні... :confused:

З повагою, Саша.

Все ще шукаю пряжку ЗСУ "старого" зразка виготовлену зі сталі. Можливо в когось є :beer:

Images:

20230120_113623.jpg
    20230120_113656.jpg
    20230120_115927.jpg
    20230120_120042.jpg
    20230120_120009.jpg
    20230120_120117.jpg
    20230120_120202.jpg
    20230120_114642.jpg
  21. Oleg_f1

Oleg_f1 Stabsfeldwebel

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    17
    Лоти
      на продажу:
    20
      продані:
    43
    Повідомлення:
    1.256
    Адреса:
    Дніпро, Україна
    Добрий день! Є у мене пряжка Збройних сил України де по периметру самої пряги зроблено фаску, цікаво це зроблено на заводі чи це хтось доопрацьовував прягу в приватному порядку?
    З повагою

Images:

20230217_103139.jpg
    20230217_103148.jpg
    20230217_103157.jpg
    20230217_103211.jpg
    GINDENBURG подобається це.
  22. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Доброго дня,

Стандартний "ДМБ" апгрейд :)

minitarn3838 та Oleg_f1 подобається це.
  23. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Доброго дня,

Нова пряжка в колекції :)
    Знову здивували молдавани, виявилося, що є різновиди "моряків"
    Ймовірно один варіант для Військово-Морських Сил України, інший для "мореходок"
    Дизайн (умовно) для ВМСУ копіює дизайн пряжок, що виготовлялися на заводі Артема.

З повагою, Саша.

P.S. Зверху зліва на тризубі є дефект.
    Розглядав через лупу, мені здається, що це дефект виробництва...

Images:

47.jpg
    48.jpg
    49.jpg
    50.jpg
    51.jpg
  24. Владимир Рой

Владимир Рой Stabsgefreiter

Повідомлення:
    216
    Адреса:
    Волынь
    Доброго дня.Це моя колекція.

Images:

IMG_20240429_194814.jpg
    IMG_20240429_194648.jpg
    valerka, COMRAD777, Bangalor та 2 іншим подобається це.
  25. GINDENBURG

GINDENBURG General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    80
    Лоти
      на продажу:
    1
      продані:
    131
    Повідомлення:
    9.006
    Адреса:
    Украина
    Чудово! Багато різновидів, от лиш фото поганої якості, деякі нюанси не можу роздивитися... Є змога зробити кращі фото?

VIKTOR 243 та Владимир Рой подобається це.
  26. Владимир Рой

Владимир Рой Stabsgefreiter

Повідомлення:
    216
    Адреса:
    Волынь
    Якої саме пряжки?