Ребята, помогите "выудить" информацию, если это возможно, из этой бумажки... И раньше такие "ладанки" находил, а вот что-бы бумажка более-менее сохранилась, так в первый раз... Но что там пишут, для меня загадка.
А що дасть Вам "інформація". Ну будете знати прізвище, ім"я, рік народження, ким, де служив, коли призвали. А сохран буває різний
Так цікаво, з якого міста цей солдат, ким служив, який полк... Потім в мемуарах подивитися як той полк рухався, де були баталії, зробити міні-дослідження. Подобається мені таке діло. А у Вас, все гарно збереглося, все можна прочитати. Напевно чердачна знахідка, не копана?
Чітко можна прочитати два слова: 1. Прізвище вояка - Жила 2. Край - Галичина. Судячи з того, що Галичина написана як Galiz замість звичного Galicia можна припустити, що вояк служив не в галицьких полках. В графі повіт написано - Przewoloka, але такого повіту в Галичині здається не було (в Східній точно), але є село Переволока, повіт Бучач на Тернопільщині.
Пробую шукати дані по австрійських Листах втрат, але швидкість мого Інтернету така, що дуже непросто щось знайти.
У втратах цього дядька може і не бути. Цю ладанку я знайшов майже зверху, десь 10 см глибини. Скоріше за все, просто згуба. А де ці списки можна подивитися, можна ссилку?
Чесно, по першій даже не знаю. Щодо того, чи цікаво що сталось с невідомим солдатом Австро-Венгрії.... так їх десятки тисяч пропало. Я ще розумію, коли родича шукають, тоді справа свята. "Кожному своє" "С" А знахідка не чердачна, а викопана в горах. Попала в глину, тому так і збереглась.
У мого прадіда було 11 синів. З першої світової повернувся тільки один наймолодший - мій дід. Ще одного знайшов по Листах втрат. Доля 9 так і зостається невідомою... А інших теж може хтось шукає.
Додам-Общая армия,полк земельных стрелков№4 ,1 батальон,1рота..год рождения 1886.Год призыва 1905.Нижний чин.
Скорее всего это- кк Ландвер пехотного полка Nr. 37 4-й горнострелковой бригады - 47-й пехотной дивизии войск - XVI. Корпус армии Основанная: 1906 Гаррисон: Gravosa Национальности: 82% сербов хорваты / - 8% Другое Ландвер дополнительная Район: Кастельнуово Командир: полковник Франц Гроссман
Так з папірця виходить що не крепким Австро-Венгром був той солдат. Якщо Галичанин, то то мій сусід (я з Волині). Але що він робив у тих військах, то інше питання і теж цікаве. ArtBorsuk, руслан100, Вам щира подяка! Сьогодні подивлюся по цьому ресурсу http://www.grwar.ru/library/Nadezhny1916/index.html (працює пошук), можливо знайду згадку про ці полки....
Галичина була у складі Австро-Угорщини і сотні тисяч її жителів служили в австрійській армії. В мирний час їх призивали в основному в т.з. "галицькі" полки, але підчас війни це правило не завжди дотримувалось.
А це вже залежало від "полкової" офіційної мови - німці писали - "Galizien" поляки - "Galicia" Те саме і з іменами (залежно куди попав служити): Iwan, Iohann, Johan;Dmуtro,Dmetro, Demeter; Petro, Peter і т.д.
Сьогодні попрацював трохи над пошуком - все мучило оте ПЕревелока? в графі "повіт". І вияснилось, що в Польщі є Przeworsk і в його околицях зустрічається прізвище Żyła І друге - мені здається, чи після цифри 4 є ще якась? ніби 5?
Щось мені не подобалось в отому 1886, а тільки сьогодні порівняв з роком призиву: 1905 - 24 дорівнює 1881.
А от і село здається є Zagorze pow. Przeworsk https://www.google.com.ua/?gws_rd=ssl#q=zagorze+przeworsk