Фляга - модель 1932 року. До війни випускалися в світлому склі. З 1942 - в зеленому та коричневому. Так що Ваш раритет - довійна. Вітаю!!!
В Керченських катакомбах - теж... Х.З. як вони робилися, але по факту - зелені та коричневі менше виблискують. Так що це норм. Знаю одне - алюмінієві були у Нквд, а скло тягали всі військові. Тому і трофейних ганс-фляг у нас більше ніж радянських зразка 1936р. А цю інфу брав з кацапських сайтів... Хоч воно, в принципі звучить логічно - до війни треба було задовбувати солдата всім чим можливо, впллтьтдо чистої фляги, а в темному скі не сильно побачиш бруд.
Побратим правий! Це на кшталт "лінінградськоє сірібро", "лінінградськоє золато"... Напилення для бідних...
Проводив до війни виставки в музеях, там розповідав свої дитячий спогади, про захисників Бреської фортеці. Мати читала раскази, а мені, дитині військового, було цікаво, чому наші бійці повзали до Буга з касками, а ні з фляга ми, що було б зручніше... Лише почавши колекціонувати та аналізувати дівайси, дійшов висновку..., невтішного для червоної армії - країна НЕ ТУРБУВАЛАСЬ за своїх військових... Звідти втрати...
Так в мене прадід фронтовик розповідав про війну,я зробив висновок для себе що солдати ркка бідували сильно.
що таке "голі-босі", ми побачили у 21 році, коли біля перших заборів хат одного села на Лютіжскому плацдармі дістали 11 бійців по ячейках, в яких були саперка, зроблена з поломаної радяньскої БСЛ і "котелки" з американських консервних банок з мідним дротом замість ручки. Вибачте за оффтоп.
В мого прадіда доречі цікава історія проходження війни,і є деякі моменти в яких я неможу до сьогодні розібратися,хочу створити тему на цей рахунок,підкажіть в якому розділі краще.