Добрий вечіра шановні. Знайшов такий складень у пісчаному грунті, приблизно на 50 см. Виклав на віоліті: http://forum.violity.com/viewtopic.php?p=11205706&highlight=#11205706 Але там тема "впала". Спочатку мені здавалось що складень був подібний на цей: http://mednolit.ru/photo/obrazy_bogomateri_17_19_veka/bogomater_smolenskaja_r1/v15_019/339-0-3329 Але після чистки виявив багато відмінностей, він більш подібний до цього різновиду: http://mednolit.ru/photo/obrazy_bogomateri_17_19_veka/bogomater_smolenskaja_r1/v15_016/339-0-3326 Я не розумію на тому сайті вказано "Степень редкости: R3" як це можна розуміти? Тобто це краще як "Степень редкости: R6" ? Рекомендували почистити, щоб краще було видно. Під час чистки зауважив що права частина тріснута, після кип'ятіння вона відклеїлась, напевно її в купі тримав наліп землі. Мені такі речі не цікаві, хотів би продати. Прошу допомоги "знаючих", може хто зустрічав подібні у продажі, підсказати будь-ласка з ціною. Бажано не з стартовою З повагою Сергій.
Звичайно! Зазвичай я використовую мильний розчин, та кладу туди предмет на декілька днів (періодично дістаючи та промиваючи його під теплою водою та потираючи зубною щіткою). Так само я вчинив зі сладнем, після промивання я змив всю грязь що можливо було змити без використання різноманітних агресивних розчинів. Після чого я прокип'ятив сладень у оциті (звичайному) приблизно 2-3 хв. (зауважте що при кип'ятінні оциту шкідливо знакохитись та вдихати випари. Після цього я промив в мильному розчині складень (хоз. мило та тепла вода, потрібно щоб мило розчинилось). Другим етапом було: кип'ятіння у лимонній кстлоті (потрібно добре розрахувати дозу, може нашкодити предмету якщо перетримати) у мому випадку я змочив складень звичайною водою та насипав трішки на його лимонної кислоти, протер рукою, та залишив на 1-2 хв (можна спостерігати як кислота взаємодіє з брудом, "пузириться"), та промив під водою + зубна щітка, потім (приблизно) 1 чашку води (звичайну керамічну я не відміряв) - 3 чайних ложки лимонної кислоти. Та ставимо на підігрів, кип'ятив я приблизно 2-3 хв, періодично помішуючи, дістаючи предмети (потрібно спостерігати аби не нашкодити перетриманням). Таким чином я зміг змити майже все. Коли залишилось ще трохи бруду я вирішив застосувати порошок (моющий ГАЛА , в синій банці, не рекомендую застосовувати порошок який містить меленьки сині камінчики) звичайний порошок. Я змочив складень та сипнув на його порошку та почав терти (ПАЛЬЦЕМ, таким чином можливо и чистити монети але результат може бути "плачевний" на старих затертих монетах можливо таким чином затерти її зовсім, на відею в ютубі бачив як так чистили монети но терли звичайною ганчіркою). Я протер пальцем потім промив і повторив результат текілька разів. Ось така чиста в домашніх умовах як говорять. Рекомендую спочатку відпрактикуватсь на не потрібних монетах то що.
Я не розумію на тому сайті вказано "Степень редкости: R3" як це можна розуміти? Тобто це краще як "Степень редкости: R6" ? Рекомендували почистити, щоб краще було видно. Під час чистки зауважив що права частина тріснута, після кип'ятіння вона відклеїлась, напевно її в купі тримав наліп землі. Мені такі речі не цікаві, хотів би продати. Прошу допомоги "знаючих", може хто зустрічав подібні у продажі, підсказати будь-ласка з ціною. Бажано не з стартовою З повагою Сергій. Добра ! Зря Вы взялись за чистку .
Спасибо камрад! Я так и подумал, что химией. Мне кажется, мыла было бы достаточно. Зеленый цвет, как по мне,подходил этому предмету гораздо лучше красного. Есть так же вероятность, что с патиной ,Вы смыли часть цены. Это мое субъектвное мнение. Возможно я ошибаюсь.
Оригинальная чистка.....можно с уверенностью сказать, вещь испорчена , более того.......думаю , цена припадет раза в два
Согласен. Но в том состоянии в котором она была цена и так была бы не большая. Минус в том что правая часть была польностью залипшая песком. В четении 3х суток промывал и кисла в мыльной воде, результата не дало. Но всеровно интересно было испытать как чистка себя покажет. Тем более что есть средства которые могут вернуть старый цвет. Все же может кто подсказать по поводу цены в таком варианте?
Камрад, читайте правила раздела Древность: 2.4 Оценка предметов проводится в разделе "Сколько стоит", здесь же происходит обсуждение и определение предмета, такие темы будут либо переносится в соответствующий раздел либо удалятся.
Спасибо за ответ. Но у меня еще 1 вопрос. Как то я создал тему в "сколько стоит", хотел оценить монету, но в этом разделе оценивают только военный актиквар и т.п, только по войне, для хлама есть соответствующие разделы. Даже предупреждения есть. https://reibert.info/members/d1sl1ke.131768/ Тему перенесу. С уважением.
Видимо все "специалисты" ушли в подполье http://forum.violity.com/viewtopic.php?p=11207114&highlight=#11207114
Нет не ошибаетесь, практически все вещи ценятся в разы больше в родной патине, так сказать это доказывает возраст предмета и т.п Но дело в том что я перепробовал всевозможные варианты без агрессивных веществ, даже в сыроватку на сутки кидал Просто почва в которой я нашел предмет оказалась как буд-то приклееной к меди, и ее очень было много, на фото до чистки хорошо видно контуры рисунка только потому что я во время фото намылил его хорошо, а так без прямого дневного света там практически ничего нельзя было разглядеть. Вот и решил я попробовать на меди оцит , но его оказалось мало, хотя практически это он снял цвет, сначала было нужно лимонной кислотой, и лучше 2 раза лимонной она хорошо себя показала в борьбе с накипом (или как его назвать ), а потом мыло и мыло и остался бы родной цвет. Хотя я не переживаю, цена предмета не большая, я думаю если бы мне сейчас предложили бы за его хорошую сумму если я верну старый цвет, я бы вернул без проблем, есть много разных средств для ухода и реставрации. Раньше как было в СССР, денег полно а товара нету, т.е возможности купить к примеру трактор, автомобиль, пылесос (ну и загнул ) было не так легко как сейчас. В наше время дай только деньги и получишь что угодно, думаю со мной согласятся многие
Вот так всегда: https://reibert.info/threads/skladen-bogomater-smolenskaja-19-v.898952/#post-9832913 Нужно определенно или менять правила форума или в разделе "находки" создать тему "сколько стоит" , "что это"...