Ось дістався мені такий штик, був зверху покрашений фарбою, я фарбу здер і почав чистити наждачкою. І наче показалось вороніння, воно взагалі було на таких штиках??(пошукав інші теми, то дехто писав що то така ржавчина) І якщо було то підкажіть як його краще почистити щоб зберегти. Всім наперед вдячний за поради
Камрад, что бы осталось воронение попробуй сначала пройтись металлической щеткой! .... по крайней мере само жало для его годов весьма в неплохом состоянии
Ех жаль забув сфотографувати яким він до мене попав, був покрашений якоюсь краскою дуже грубим шаром. Тоді завтра попробую чистити щіткою, фото викладу
и не старайтесь его довести до состояния водопроводного крана (блестящий и отполированый) - он таким при жизни никогда не был!!! .... они были вороненые!
короче, вот нашел вам фото царского мосинского штыка в первозданно-складском сохране - при реставрации старайтесь добиться такого же внешнего вида у вашего экземпляра!
це не вороніння , це вид окису металу, а саме чорна ржавчина , вона за стільки часу скамяніла і дуже погано відчищається , тому доведеться прикласти зусиль попередньо ого можна було покислотити , але зараз це вже немає сенсу . якщо хочете його залишити із так зв "нальотом історії" то закиньте на пару тижнів ( краще уж місяців ) у дизель , якщо ж нема такої кількості дизелю то в промочених тряпках протримайте довший час , далі чистка поверхнева без сильних зусиль і здроцтва , а потім кінцева стадія консервація , я б саме так і зробив зрештою є і інший шлях , довший , але й результат буде інакший , довго і настирливо вичищати ржавчину ( звісно без фанатизму і поліровки тай шкурити сильно його не потрібно , просто гарна чистка ) далі вороніння і получиться дуже приємний і на вигляд як після ремонту штик
Ну от знову думки розділились. В тих темах що перечитав то так само думки не співпадали. Так де істина, було вороніння чи ні? Хоча я кислотити чи якимось іншими радикальними методами чистити небуду. Вороніння то чи ні, та мені так більше подобається
тут нема чому розходитись . якщо хочете для себе знати і перевірити , то це дуже просто візьміть ваш штик , витеріть начисто , потім візьміть голку , або інший гострий предмет( можна і шуршлявий як шкурка - наждачка ) і попробуйде обдерти ваше "вороніння" а потім потріть чистою бажано білою тряпкою і самі наочно зрозумієте що вороніння не буває рижо -ржавого кольору я б все ж його акуратно поверхнево дочистив і вигляд буде шикарним.
Мнения не розделились! Просто первый ответ - говорит о том, что они воронились, а второй - о том, что то, что Вы называете воронением (конкретно в Вашем случае) есть ржавчина! Я соглашусь со всеми - они воронились на Вашем не воронение, а ржавчина, но на месте ее, раньше, опять таки было воронение!
Я на Вашем месте, не воронил! Так как выйдет черт знает что! И не новое, и не старое! Так как новый вороненный штык не может быть битым раковинами, а, соответствинно, старый ржавый не может иметь новое складское покрытие. С ув. Миша
Якось так получилось, щітка нічого не дала, чистив наждачкою 0. Показалось клеймо, в деяких місцях є глибші раковини. Що скажете, ще щось з ним робити чи залишати так??? Особисто мені подобається
підтримаю камрада - щедро обробити маслом, щоб рештки іржі ввібрали його в себе і потемнішали, протерти потім масляною тряпкою і все
кому як більше подобається , я б все ж більше почистив, притім залишивши наліт історії , зробив би "бойовий варіант" вже без вороніння , з легкою патино ржавчини , але із гарним проблиском металу , законсервувавши весь результат .