Добрый день, уважаемые форумчане !!!! Пополнил свой коллекшн очередным экспонатом 6.5x52 Mannliher-Carcano, но вот с пулей - проблем... Казалось, что охотничья, т.к. свинцовая башка, а внутри пуля пустотелая, но разве в 43г. такие делали???? Да , на жопке клейма : вверху- R.M. , низ: B-43.
Є два припущення: 1) це - навчально-тренувальна куля (типу німецької "алюміньки"), 2) це - "караульна" куля ПС: і знаходять же люди таке...
Якщо це "тренік" -- легка пуля з порожниною дозволяє запобігти рикошетам, сприяє зменшенню відстані стрільби тощо. щодо "караулки" -- х/з, ніколи її не бачив...там в порожнині кулі знаходилися уражуючі елементи, такі собі циліндрики, що розліталися по перешкоді при потраплянні кулі у неї... Все ІМНО.
А шо, на муницион никто не заглянул? Там все есть... "CARTUCCIA PER TIRO RIDOTTO M.39 PER ARMI M.91" - короткобойный патрон (суперкороткобойный) Я так понял, что выстреливается только свинцовый наконечничек массой 36 гранов. Остальное - гильза...
Такі да! Но шо оні забыли в Одэссе с этой пукалкой? Тока ходить по Дерибасовской и пугать мелких поцов... ПС: а набій зачотний, щиро заздрю власникові...
Схоже, схоже... Тоді виходить саме "порожня" тренувальна куля. Свинцева фігнюшка була обтиснута/закріплена в "кулі"?
Якщо по схемі з поста №6 - то там власне КУЛЕЮ (Pallo Hola) зі "сурм*яного свинцю" є та маленька фігнюшка, а те, що в нормальному набої є стінкою кулі - має назву "латунний тубус" (канал). Виходить, що він не має "летіти"... Але тоді якось дивно виглядає ця "затичка"...
Так он и не должен лететь этот тубус.Летит именно "затычка".Я же написал по аналогии с тренировочным манлихером.Только там "затычка" не вставлялась а просто плотно насаживалась на дульце
Скорее всего для удешевления процесса.Т.к. для производства этих патронов использовались те же гильзы что и для боевых.
Да я не думаю что от нее требовалась какая-то балистика.ИМХО подобные боеприпасы использовались для обучения первичным навыкам обращения с оружием и для того чтоб выработать отсутствие боязни выстрела.
...та латунна хріновина витягнулася чи ні? Ага. Крім того, був вірогідним факт переспорядження гільз - відстріляли звичайні набої, в дульця забили цей "тубус" - вийшли тренувальні, потім - релоадь -- не хочу!
А спортивний інтерес? Не дай боже там якась інша конструкція... ПС: та й, мабуть, у камрада Chember він не один...