Всім привіт! Ось достав клинок з ножен і на ньому такий чорний наліт ,підскажіть будь ласка чим і як можна його позбутись.
ИМХО, как выше писал камрад, размачивать в ГСМе (соляра или керосин) и мет. щеткой чухать. Меньше всего будет потерь, хоть не далеко не самый быстрый способ. И лучше ни каких кислот.
Вітаю поважаних камрадів! Напевно ТС мав на увазі чорне "покриття", а не сліди іржі на шаблі. Само-собою, корозію необхідно ліквідувати і, як-ліпше, так, як вже писали (тобто з використанням соляри, гасу, або ще чогось з ГСМ). Але, питання всеж-таки актуальне: що це за покриття на шаблі? Чи мало воно місце на пруських шаблях того часу, чи якогось виробника? Ось, колись я створював тему саме по цьому питанню. Ніхто тоді не зміг відповісти на це питання. Але, я маю думку, що всеж-таки це покриття на зразок оксидування. https://reibert.info/threads/pokrytie-prusskoj-artillerijskoj-sabli.461603/. По шаблі ТС бачу, що після позбавлення від корозіі, необхідно буде в місцях каверн підварювати та ретельно виводити геометрію клина. У моєму випадку не потрібно було підварювати, тому обмежився тільки механічною чисткою. Була думка відновлення покриття, але війна порушила плани... Тому фото тільки такі. З Повагою!
Здоров земляк,в Вашем случае остатки воронения,в случае топикстартера-плохое фото,как по мне стадартный вариант прибывания в ножнах-какаято муть вроде смесь карозии и отложений.
Рад слышать!!!! Поддерживаю полностью. Состояние будет видно только после полной очистки предмета. На первом фото ТС вроде-бы что-то типа покрытия просматривается, однако не сильно информативно. В любом случае в первую очередь - полная очистка. С Уважением!
Часто на предметах з землі утворюються світлого кольору цяточки. Це хлориди, вони жеруть залізо після чистки від іржі. Я позбуваюсь їх відмочуванням в дистильованій воді, можна кипятити, але легке кислочення в більшості випадків не зашкодить. А гсм на окисли заліза діють слабо, краще вже вода.