Доброго здоров'я! Трапилась така цікава річ. Опізнали як сербську гранату на ПСВ і події до 1914 р. В темі "що це таке" отримав багато цікавої інфи від камрадів, тому поділюся нею і в профільній гілці форуму, для всіх бажаючих. Багато перебрав ММГ гранат, а тут прийняв предмет за ємність зля масла.
Інфа з відкритих джерел. Переклад за допомогою програми. Ну, аби полегшити читацьке напруження, невинно виглядає оливковий удар, довгастий, маслянистий предмет - це граната - модель М-12 (1912 р.) Граната Васік / Крагуєвац, виготовлена виключно для Королівської сербської армії. Зверніть увагу на своєрідну, асиметричну форму Васика. Він, очевидно, був розроблений для приховування над вибухонебезпечною ефективністю на полі бою. І все-таки М-12 або майже однакова граната Васіка 1903 р. Чітко визначилася майже в усьому насильстві на Балканах за десятиліття, що передувало початку Першої світової війни. Сербські терористи були озброєні гранатами Васича, коли вони намагалися повалити короля Чорногорії в 1907 році. Сербські партизани або Комітаджі застосовували їх з боягузливим і кровожерливим ефектом проти турецьких і болгарських військ і цивільних осіб у двох Балканських війнах 1912 та 1913 років Ця анонімна вибухівка стає цікавою, чи не так? Що насправді цікаво, це те, що під час нападу на Франца Фердинанда 28 червня 1914 року сім сербських вбивць були оснащені 6 цими королівськими сербськими арміями, серед іншого зброєю. Недлоко Кабрінович насправді кинув одну з цих гранат Васика на Франца Фердинанда в першій, але невдалій спробі вбивства того ранку. Оскільки вбивство ерцгерцога було австрійським каталізатором, який розпочав Першу світову війну, це, безумовно, перша зброя, застосована в цій війні. Отже, ви б подумали, що вас про це навчали б у школі, показували це в музеях та ін. Але, що насправді, насправді цікаво, це те, що кожен англомовний історик, який пише про вбивство Франца Фердинанда, або про початок Першої світової війни, загалом називає цю зброю "бомбою" - ніколи ручною гранатою - але завжди "бомбою" ". Історики знають, або розумно повинні знати, або явно некомпетентні та зловмисні, якщо вони не знають про гранату Васика. Це чітко визначено в додатку австрійського Демарше від 23 липня 1914 р. Але вони наполягають на тому, щоб називати це "бомбою". Хммммм - дуже цікаво.
Я змушений Вас засмутити. Я розмовляв з відповідним спеціалістом з Сербії і він з гарантією 100% сказав, що це не сербська граната М-12
Бомбою називають тому, що сербською і на слов"ьянських Балканах загалом не має ручних гранат, там саме ручні бомби - ručna bomba або ручна бомба Тому етимологія слова "бомба" у замаху на Франца Фердинанда походить певно саме звідци.
Добавлю фото копаної бімби з просторів інтернету. Форма і розміри предмету співпадають, тому кажіть най Ваш сербський спеціаліст закине інфи. Багато гранат перемацав, такої не зустрічав. Думаю і камрадам цікаво буде.