Звідки така категоричність? В своєму довіднику А. Сорокін стверджує, що це "Съемный суконный двухсторонний погон на шинель при парадно-выходной форме одежды старшины артиллерии, бронетанковых и специальных войск с нашивкой обр. 1963 г." і сперечатися тут з ним неможливо. http://russiamilitaria.ru/index.php?showtopic=10431 Хоча гудзики на ваших більш раннього зразка, і взагалі по фото "реверсу" складається враження, що погони саморобні.
Камрад а погони ви з цього кітеля зняли?Якщо так, то повинен бути стройбат, бо на кітєлі значок "отлічніка военного строїтєльства" І якщо це погони "старшины артиллерии, бронетанковых и специальных войск" то що на кітєлі робить цей значок?
1) Ми ведемо мову про "кітель" - який до речі є гімнастьоркою, чи про погони? 2) Логіка залізна - раз є значок, то це погони стройбата. А був би значок "Заслужений колгоспник" - були б погони голови колгоспу? Приналежність погонів визначається явно не за відзнаками. 3) Відкрию страшну таємницю - під "спеціальними військами" мається на увазі в т.ч. і інженерні та будівельні частини. 4) Значок на "кітелі" висить.
А для чого по вашому пан FGV виставив гімнастьорку, якщо його цікавлять погони? Давайте дочекаємось коли він відповість звідки погони зняв. І не треба єхіднічати фразами про "заслуженого колгоспника", я служив 2 роки і можу відрізнити армію від колгоспу. І страшну таємницю ви мені не відкрили. До речі, в вашій ссилці ні про які спецвойська не згадується Sep 9 2009, 17:47 Указом Президиума Верховного Совета СССР от 26 марта 1958 г. были внесены изменения в форму одежды и в описания погон военнослужащих Советской Армии ( объявлен приказом МО СССР № 70 от 29 марта 1958 г.). У военнослужащих срочной службы это выразилось в том, что были сняты со снабжения двухсторонние вшивные (нашивные) погоны. Теперь эти погоны к парадно-выходному мундиру имели верх из цветной хлопчатобумажной байки, а подбой из текстовинита. Кроме того были установлены новые съемные односторонние повседневно-полевые погоны с полем из х/б замши защитного цвета. Эти погоны предназначались для гимнастерки, куртке ватной двубортной, полушубку и телогрейке ватной для особо-холодных районов. Двусторонние съемные погоны (см. 1955 г.) оставались на снабжении для ношения на шинели.
Тепер все зрозуміло. Погони належать або до артилерії або до танкістів, але до кого саме не зрозуміло, бо на них окрім гудзика нічого немає.
Все таки старшина В 1963 году изменяются знаки различия звания "Старшина". Прежние именуемые на солдатском жаргоне "старшинский молоток" заменяются широкой нашивкой идущей вдоль погона. На рисунке слева парадный погон старшины мотострелковых войск 1955-62 годов. В центре парадный погон старшины мототстрелковых войск с 1963 года. Справа погон учащегося военного общевойскового училища в звании старшины с 1963 года (вместо обычного курсантского галуна по боковым и верхним сторонам погон курсанта старшины кроме обычной старшинской нашивки имеет по бокам более узкие галуны). У старшин курсантов этот погон на все виды одежды. У старшин на повседневно-полевых погонах цвета хаки нашивка красная.
З посиланням пробачайте, помилився, ось вірне: http://russiamilitaria.ru/index.php?s=&showtopic=10150&view=findpost&p=203973 - цитата звідти Яка різниця звідки погони зняли - погони данного зразка міг носити не тільки стройбат. А чим вам не подобаються всі інші "чорні" війська - сапери, залізничники, будівельники, зв"язківці та ін.? До речі, це погони свєрхсрочніка.
З посиланням пробачайте, помилився, ось вірне: http://russiamilitaria.ru/index.php?s=&showtopic=10150&view=findpost&p=203973 - цитата звідти Яка різниця звідки погони зняли - погони данного зразка міг носити не тільки стройбат. А чим вам не подобаються всі інші "чорні" війська - сапери, залізничники, будівельники, зв"язківці та ін.?[/QUOTE] А хто вам сказав, що "чорні" війська мені не подобаються, я сам півтора року служив в "тяжелому" танковому полку в мотострілковому батальйоні охорони, і носив чорні погони. Просто на погонах немає ні танчика ні пушок, тому нема змоги прив"язати їх до певного роду військ. Просто мене гімнастьорка з значком збила з толку
А чим вам не подобаються всі інші "чорні" війська - сапери, залізничники, будівельники, зв"язківці та ін.? До речі, це погони свєрхсрочніка.[/QUOTE] Ні не свєрхсрочніка, дивіться уважніше на надпис під чорним погоном в самому низу
Ні не свєрхсрочніка, дивіться уважніше на надпис під чорним погоном в самому низу[/QUOTE] В "самому низу" чого? У срочників в той час були п"ятикутні погони, свєрхсрочники ж постачалися за офіцерськими нормами і мали до того ж шестикутні погони, як і офіцери. Подивіться уважніше на назву теми по "правильному" посиланню в самом верху "Погоны военнослужащих сверхсрочной службы"
Який нарукавний знак у 1990 роціПетлиці чорні а на них общєвойскові зірочки, бо батальйон мотострілковий А шеврон чорний з танком
В "самому низу" чого? У срочників в той час були п"ятикутні погони, свєрхсрочники ж постачалися за офіцерськими нормами і мали до того ж шестикутні погони, як і офіцери. Подивіться уважніше на назву теми по "правильному" посиланню в самом верху "Погоны военнослужащих сверхсрочной службы"[/QUOTE] Дядьку, у самому низу сторінки вашого посилання. Там чорним по білому під чорним погоном написано - Съемный суконный двухсторонний погон на шинель при парадно-выходной форме одежды старшины артиллерии, бронетанковых и специальных войск с нашивкой обр. 1963 г. Съемные погоны к повседневно-полевой шинели старшины сверхсрочной службы. - написано під зеленими погонами Погоны старшины сверхсрочной службы мотострелковых войск и ВДВ к парадно-выходному обмундированию. - під малиновими погонами Повседневный нашивной погон военнослужащего сверхсрочной службы. - під зеленим погоном Съемный суконный двухсторонний погон на шинель при парадно-выходной форме одежды старшины авиации и ВДВ с нашивками обр. 1963 г. - під синім погоном
Дякую. Офіційно в СА існували "нарукавньіе знаки", але не як не шеврони - подивіться наприклад в Правилах ношения военной формы одежды военнослужащими Советской армии и военно-морского флота 1988 г.http://www.vedomstva-uniforma.ru/forma1988/1988.html#17 - тому я і запитував про "нарукавний знак".
Слухай, хто з нас служив у радянській армії - я чи ти?! Нашивки на рукавах носили в військових училищах, а такі "срочники", як я носили на рукаві шеврони, щоб було зрозуміло в якому роді військ служать. Чи тобі свої армєйські фотки відсканувати і виставити. В 1991 році ти лише народився а я вже "черпаком" у танковому полку був. І ти мені будеш доказувати, що я носив нашивки а не шеврон на рукаві. Не сміши мене камрад
Якщо в статуті написано "нашивки" - то це і є нашивки, незалежно від дати мого народження. Ви уважно ознайомилися з "Правилами носіння..."? - там хоч десь слово "шеврон" фігурує? Тому я і буду доказувати що ви носили "нашивки а не шеврон на рукаві" - здається, ви просто не зрозуміли про що я веду мову.
Юноша, перестаньте парити мені мізки, ось читайте і дивіться нижче Шевроны Советской Армии 1969-1991 годов: 1. Автомобильные и дорожные войска 2. Военно-воздушные силы 3. Воздушно-десантные войска 4. Войска связи и радиотехнические войска 5. Военно-строительные войска 6. Дорожные войска 7. Инженерные войска 8. Мотострелковые войска 9. Ракетные войска и артиллерия 10. Танковые войска 11. 11-й отдельный кавалерийский полк. Писалось також - "Нарукавные эмблемы" Эта эмблематика просуществует до конца распада СССР и превращения остатков Советской Армии в Вооруженные Силы России. В 1994 году была введена новая форма Российской Армии и соответственно новая эмблематика. Однако старые петличные эмблемы, петлицы широко используются и в 2000 году, т.е. через семь лет после их отмены! В основном их носят солдаты и сержанты, у курсантов встречаются реже, совсем редко у офицеров. Нарукавные знаки образца 1988 года к 2000 году практически не встречаются. Источник 1.Правила ношения военной формы одежды военнослужащими Советской Армии и Военно-Морского Флота. Введены приказом МО СССР № 250 от 4.03.1988 года. Москва. Военное издательство. 1989г.
Щось я вже заплутався, що ви мені довести намагаєтесь? Що ви носили на рукаві чорну нашивку з танком, це і так зрозуміло. Я просто веду мову про те що офіційно вони мали назву "нарукавньіе знаки по родам войск", а не шеврони, тільки-но й всього.