Вітаю,Друзі! Ось два таких дивних казанки потрапили до рук,прохання підказати - що це за звірі? Заздалегідь вдячний. №1 - це,взагалі,задачка із "зірочкою" - якісь він "квадратно-гнездовий" і жодного таврування:
№2 - тут,начебто,простіше - немов би,німець,але де тоді "курки"? Чи їх і не повинно бути? Або це радянська копія? Або репарація?
Та шукав вже... Коли тавро є,то його шукати не треба,ось моя стара тема,тут очевидно,що казанок саме японський:https://reibert.info/threads/japonskij-kazanok-po-dsv.1364987/
Камраде, мабуть я зменшив вік казана. Не глянув на вуха .. Скоріше це М1901. Доречі.. а чорне, це нагар, чи фарба? Чи коричневе?
Поважаю Вашу думку,Камраде TarASha,але якщо 1901 - це рік,то погодитися з нею я ніяк не можу,алюмінієвий казанок у японців за 3 роки до рузько-японської війни? Серйозно?))) Чорне - це нагар,мабуть якійсь самурай готував рис чи навіть роли,судячи з форми нагару це була "Філадельфія")))
Цілком серйозно! Історія японських казанків почалася ще у 1874 року. М1874 був бляшаний Наступний М1883 Перший алюмінієвий казанок М1898. І цілком можливо він міг бути М1896, якби не страйк робітників заводу в Німеччині , який імпортував обладнання для виробництва. М1901 Зміна конструкції дротяної ручки казанка 1905 рік, екстрена зміна кольору. З чорного на коричневий. М1930 (тип Sho-5) М1932 (тип 92), модифікація М1930 М1939 . Який я обізвав "Тип 38", за що вибачаюсь