Добрий вечір шановні форумчани . На дні німецького бліндажа ПСВ викопав ось такий диск . На мою думку , це може бути , або щит , якщо в нього вкрутити кріплення, для захисту від куль , шрапнелі , а також гостру кромку можна в рукопашному бою використовувати як ефективну зброю . Або другий варіант - підошва міномета . Диск СГ лущильника не розглядається ,так ,як артефакт був викопаний в німецькому бліндажі , на глибині 2м , поряд лежала шабля https://reibert.info/lots/zlamana-shablja-z-nimeckogo-blindazha-psv.693880/ . Можливо в німецьких кавалеристів були такі щити ?
Вимушений з Вами погодитись , правда в мене розміри трохи відрізняються від того , що на картинці , але як він там міг опинитись , не уявляю . Може пацани років 50 назад зробили землянку в бліндажі , а потім засипали .
...кажуть, що в р-ні міста Броди деякі німецькі бліндажі ще й зараз тримають дах... ...збудовані 1916-го року...
Мій район межує з Бродівським . Там була пічка , багато вогнетривкої цегли , попілу , при чому так , як би залишили солдати , а потім засипали . Диск лежав в цій цеглі і попелі , чуть нижче на підлозі бліндажа лежала зломана шабля . І це все на глибині , майже 2 м .Очевидне , неймовірне , як міг там опинитись диск від лущильника , я пояснити не можу . Сусід підказав мудру думку - почистити і зробити з нього переносну сковороду .