Доброї Ночі!!! Поки є час,хотілося б знайти однодумців для обміну досвідом по темі садівництва. Особливо - обговорення сортів. Коротко про себе: маю три десятки сортів яблук ( із них 6шт червономясих ), груші,персики,нектарини. Також трішки слив та аличі. Пару років тому навчився вирощувати саджанці для власних потреб,в основному персики. Сад в основному молодий, багато сортів іще не перевірені.
Ренет Симиренко, осінь 2025,витримав весняні заморозки в -7 морозу. 90% зав'язі інших сортів знищив мороз.
Я пару років тому створював тему про яблука. Десь вона загасла. Нехай буде нова,про всі плодові культури.
На рахунок смакових якостей яблук,на сьогоднішній день із двох десятків перевірених сортів,на першому місці "Фуджи Кіку 8". Рекомендую всім. Дуже смачне,ароматне,солодке та хрустке. Зберігається до весни спокійно.
Ясно. Тоді не буду шукати, дорив до винограду і захекався, пам'ятаю шо була і по яблукам. Добрі сорти
Також посадив такі ексклюзивні сорти як Фуджи Фубракс, Фуджи Ацтек, Фуджи Бені Шогун,Секаї Ши,Маджесті ,Бребурн Ред Філл. Через пару років оцінемо і їх .
На рахунок класичних персиків,то поки що на першому місці Флемінг Фюрі ПФ-23. Інжирні всі подобаються: Донат, Сатурн, Бельмандо та Месембріне. Хоча всі вони зовсім різні,та мають свої плюси та недоліки.
В якому розсаднику замовляли? В планах закласти невеличкий садок біля дому, якщо все буде нормально..
Інжирний персик Бельмандо, єдиний серед усіх,який має присмак манго . Має плюси,та недоліки. Плюси : дуже смачний,кісточка відділяється, розтягнутий термін дозрівання, врожайний. Недоліки:поганий відрив,не транспортабельний, потрібно зривати та споживати тільки мяким,тобто перестиглим.Схильний до плодової гнилі, зірвані плоди швидко псуються,товста та неїстівна шкірка
Брав в різних місцях. Деякі вже окуповані. Із перевірених можу порекомендувати приватний розсадник СлаваСад ( м.Самар). Але в них повна оплата напаред,і теж багато померзло весною 2025. Прайс вони вже оновили,але багато чого немає в наявності. На осінь 2026 в них має бути дуже гарний асортимент.Але замовляти потрібно починати в в середині -кінці літа, бо все розгрібають.
Мій досвід був такий. Сад як вторинне, головне - виноградник. В саду росли багато різних дерев, яблука, груші, персики, фундук. Все залишилось під Запоріжжям. Дуже шкода старий літній сорт яблука, що саджав ще мій прадід. Живців так і не зміг нарізати. Тут закладаю молодий сад, може у 26 році побачу перші плоди. Висадив весною 25 року таке: Флоріна - 2 шт Сіріус - -1шт Оріон - -1шт Луна - -1шт Мавка Ред --1шт Ренет Симиренка - -1шт Алича колоновидна - -5 шт Персики Сатурн - -1шт Вайн Голд Т3 - -1шт Екстрім – 1шт Мостиський надранній - -1шт Вишня Лотівка польська-1шт Абрикос Шалах ананасний - 1 шт Нінфа - -1шт Плодів ще не було, але у сортності впевен що все ок. Купував у своєї знайомої Світлани Овчаренко, фг Богун. Дерева гарні, якість саджанців найкраща з тих, що взагалі купував.
Пізніше придбав у блиндарів з Оринина ще персиків, але що якість лайно, що сортність під великим питанням. нектарин Donut персик All Star персик Red Top персик Red Heaven персик UFO-4 інжирний нектарин Harkon нектарин Stark Red Gold нектарин Яблучний персик Top Sweet Т5 (пагані корені) персик Harnasп персик Royal Lee 5 шт з них не прийнялись. Претензії не став висувати, дешева була рибка, не дивно що юшка кизяк.
І щоб сумно не було, замовив ще на цей рік Яблуні Вільямс Прайд-1шт Мутсу-1шт Моді - 3 шт Сансе-1шт Підщепа- 54 -2шт Абрикос Рубіста-1 шт Слива То Че Сан -- 1 шт Анжеліно-- 1 шт Блек Спендлер-- 1 шт Груші Секуї-1шт Кокосуї-1шт Улюблена Клаппа-- 1 шт Талгарська красуня-- 1 шт Персик Месембріне- 2 шт Кримсон Голд- 2 шт Айс Піч-1шт Старі дерева від господарів буду поступово прибирати. Є яблуня пізнолітня. Кисла капець. Буду різати. Є ще єдна з рябими яблуками, дрібний кісляк, також піде на дрова. Є Бойкен. Яблука велетенські просто, але їх традиційно квасять. А я щось не дуже люблю таке. А от кохана їх використовує для виробництва Яблучних пирігів, отам вони у масть. А я вже тричі пилу гострив на це дерево, бо воно велетенське також. Так вирішили поки що залишити. Дуже сподобався Кальвіль сніговий, хоча в дитинстві я його не любив, а тут зайшов на ура. Пс. Придбав в саду яблука Моді. Сподобалось настільки, що купив кілограм 50, та здебільшого сам їх і зжер. Виявилось, що яблуня ще й стійка до хвороб та шкідників - товста шкірка. А я у захваті.
Степом моїм любим багато хто перевзувся на волоський горіх . Дуже ризиковано Приазов''є стало до садівництва . Виростити персик це взагалі фахівець з великої літери .