Камрады подскажите по такой вот сабле.Известно только то,что эта сабля польская.Интересует её подробное описание и подробные фото ручки и клинка.
Описание: Репліка шаблі прусської кавалерійської солдатської зразка 1811 року. Клин викривлений, однолезовий, з одним широким долом . Ефес складається із дерев’яного руків’я і стальної гарди. Руків’я обтягнено шкірою чорного кольору, має поперечні жолобки. Знизу на руків’ї – стальна втулка. Спинку руків’я прикриває сталева планка (з розширенням по середині), яка плавно переходить в закруглену головку . Гарда утворена вигнутою Р – подібною захисною дужкою, яка під прямим кутом переходить в хрестовину. У верхній частині дужки влаштовано прямокутний проріз для темляка. Від хрестовини в середній частині відходять два півкруглих щитика. Кінець хрестовини трохи загнутий донизу і заокруглений. Ножни сталеві, з двома гайками з кільцями. Завершуються ножни башмаком. Ретроспективний аналіз Шабля пруська кавалерійська солдатська зразка 1811 року скопійована з англійської шаблі легкої кавалерії зразка 1796 року. У рамках реформи, що проводилась у Прусі в 1808 році, англійські шаблі легкої кавалерії зразка 1796 року були прийняті на озброєнні пруських гусарів, уланів та кінної артилерії. Ще у 1807 році гановерський капітан Петерсдорф домовився з англійським урядом про поставку в Прусію, окрім іншої зброї і спорядження, 6000 кавалерійських шабель. Того-ж року згадані шаблі були привезені у Кольберг, звідки їх передали у корпуси Блюхера і Шилля. Загалом, з Британії до Прусії потрапило до десяти тисячанглійських кавалерійських шабель зразка 1796 року. Ріст чисельності пруської армії, а також контроль французів над пруськими портами (який ускладнював торгівельні зв’язки з англією) не могли не стимулювати ріст виробництва зброї в самій Прусії, де у 1811 році і була прийнята на озброєння вищеописана шабля. Вона стояла на озброєнні у гусарів, уланів, драгунів і кінної артилерії до 1857 року, а після 1857 року – в запасних військових частинах. Загальна довжина - 965 мм. Довжина клина - 835 мм. Ширина клина - 38 мм.
Вот ещё интересная инфа http://accent-antique.ru/catalog/de...darstva/sablya-lyogkoy-kavalerii-prussii.html
Что-то я не уловил сходства между фото в первом посте и саблями по ссылкам, там совсем другие предметы. У данного предмета форма гарды и рукоять наводит на мысль, что это австриец, ИМХО.
Совсем не справились. На ссылках совсем другая сабля.Данная сабля есть и у меня, но, к сожалению, точно сказать о ней не могу. Уже пол года собираюсь выставить на обозрение и опознание, и все руки не доходят. Может Ваша тема меня подстегнет, и на днях выставлю.