...гільзи без маркування... Виробник - Петроград. Дійсно, непогана знахідка...також файно те, що куля не може кородіювати! ПС: якщо можна - фото пороху: там він Вт чи Вл?
цікаві.... австрійські кулі зазвичай гнилі а гильза ціла... а тут кулі живі читав шо Російська Імперія виробляла цей вид боєприпасу для своє армії під трофейні стволи...але не зустрічав
Дивно! Не такий вже він і рідкісний... А от пачки для нього - ... Бо немає сталюки...наші не економили!
Трясця, американський...ВТ, так би мовити... Ну от як це можна пояснити: у "трьошки" пхали "стрічкатий" Вл, а ці Маннліхери набивали сучасним ВТ? Я вкрай здивований... ПС: доречі, куля без каннелюри? Теж якось дивно... Хоч керніння там немає?
В ""трьошки" пхали "стрічкатий" Вл" и американский трубчатый порох Дюпон А Вы видели много пуль 8х50Р Маннлихер с каннелюрой?
Ну то так... Я образно охрестив "Дюпон" "американським ВТ"... По-друге... ...це не моя тема - 8х50Р...але як мінімум ОДНА мельхіорова 8мм з канелюрою у мене-таки є!
Если имеется в виду бронебойки Кутового периода ПМВ и начала 1920-х гг., то там был тоже заграничный Дюпон, а не "рідний новенький ВТ". ВТ или ВЛ (если по Чумаку) ввели в середине 1920-х гг. в СССР.
Еге ж, вони... А звідки це випливає? Зі свідчень Чумака? "...Тожє бил вєсьма нєоднозначєн..." ПС: я тому расєйському хлопаку Борцову якось більше вірю...
Дякую...а, доречі, пане Волиняко, вам траплялися 8мм Маннліхери з канелюрою? Бо я вже замислююся над походженням моєї "канелюрованої" кульки...
Чумака я указал, т.к. он разделяет трубчатые советские пороха на Вл (ранний) и Вт. Ни подтвердить, ни опровергнуть это я пока не могу. Трубчатые пороха у нас по ПМВ не производились, хотя бы даже по тому, что стандартный пластинчатый не успевали производить. Зачем в таких условиях внедрять альтернативную технологию производства пороха? "...Тожє бил вєсьма нєоднозначєн..." - если можно расшифруйте. Я же с Вами нормальным языком общаюсь, а Вы все оперируете какими отрывками фраз, понятными только Вам одному. Можно общаться на русском, украинском, польском, английском - как Вам удобно, только, пожалуйста, связно и членораздельно. Давайте уважать друг друга.
По видимому под канелюрой на манлихирововской пуле российского производства, имеется ввиду след от обжатия.
Та які ж питання... Давайте тоді українською. Щодо "неоднозначності" - маю на увазі те, що Чумака НЕ можна вважати єдиним авторитетом в даній сфері... Не більше й не менше... Борцов і Ко пишуть, що таки вироблялися... Так...а хто їх не поділяє? Нібито в царських мосяках використовувалися переважно В і Вл, в свою чергу з 1916 в серію пішов російський ВТ... Як я розумію, Вл і ВТ трошки...відрізняються власне візуально...які тут можуть бути суперечки?
Точно так! Саме воно. Можливо, щодо гучного терміну "канелюра" я дещо погарячкував... Просто на фотці пана Волиняки я цього обтискання не побачив (може, недогледів...) тому й здивувався...
Вы считаете себя "круче" Чумака? Про Борцова - можно ссылочку на статью? А то ячто-то запамятовал Чем отличается В и Вл?
А чесно скажу - точно не знаю! Їх виокремлюють - і я цьому вірю. Вочевидь, складом...бо візуально вони, ІМХО, схожі... На жаль, ця стаття у мене у вигляді картинок, а не ПДФ чи посилання. Там не тільки Борцов, а й Лові та ще хтось. Боронь Боже!!! Авторитет треба заслужити...+людина має доступ до архівів, а я - ні, на жаль...