Вітаю! Таке питання для бувалих воїнів, що можна лити для охолодження кулемета Максим при - температурі. На данний момент змішали метиловий спирт з водою 50/50, вночі було десь -5 і вітер, ця рідина уже була по консистенції ближче до "холодцю" , а що ж буде при - 20? Командування чомусь проти застосування тосолу/антифризу. Деякі рекомендують незамерзайку лити. Що порадите ? Дякую!
А чого проти командування?? Якщо такі розумні то нехай його самі експлуотують !! Ляйте нормальний антифриз типу “Ravenol” і просто нікому не кажіть!!
не плутайте швидкість охолодження маслом і антифризом. Різниця величезна. А ще масло має температуру спалаху, не дуже високу. Антифриз в розчині не горить. Берем будь який готовий антифриз і не вийо. -30, -40, однаково.
В гугле забанили ? Согласно стрелковому наставлению, кожух пулемета рекомендовалось при минусовых температурах заполнять смесью из воды и глицерина в пропорциях один к одному. Если морозы опускались ниже минус 30°С, то охлаждающая жидкость готовилась в соотношении 4 части воды на 6 частей глицерина.
тоді просто не було антифризів на основі етиленгліколів, ді, три і т.д. Це простіше гліцерину. І готове продається занедорого.
Не вірю. Тільки не кажіть що це все вітер. Така суміш і в -25 не замерзне. Командування проти застосування антифризу, тому антифриз приготували самі. Де взяли метиловий спирт? Чому не ізопропіловий? Покажете трахтамьот вашої мобільної групи?
От саме на моє дебільне запитання я чекав Вашої дебільної відповіді. Кожен день з старим лахміттям маємо справу. Не проблема щось залити, проблема в тому щоб воно працювало. Різні рідини мають різну проникаючу дію, приходиться набивку міняти так щоб і вся система працювала і не текло з під набивки. Тому якщо нічого сказати то краще промовчати.
По перше, я б ніколи не став лити метанол в кулемет. Пари метанолу досить шкідливі. По друге, стан охолоджувальної рідини у вигляді холодцю це біда у випадку, коли є помпа та патрубки. Яка в кулеметі помпа? Почнете шмаляти в мороз - розігріється до стану рідини. По третє, я б заливав згідно уставу гліцеринову суміш, як каже Туман. В четвертих, на крайняк можна залити автомобільний тосол, але пари його також токсичні. У п'ятих трансформаторне масло Т1500, краще заливати в бак дізелів. Але майте на увазі, що руками в нього краще не втрапляти. Викликає онкологію. Якось так.
Я так понимаю в армии вы человек залётный , а я второй десяток лет так на секундочку , я в самом начале службы в 2004 году помнится красил номерные знаки кисточкой сделанной из фильтров сигаретных потому что задачу Отцы-Командиры поставили и нужно было проявить смекалку и выполнить задачу..... И с 14 года ни одного подчинённого не потерял выполняя боевые задачи , а вы тут консилиум собрали с вопросом что заливать для охлаждения Максима .... Да ! Считаю этот вопрос дебильным так как максимы активно пользуют с 22года , вы ещё спросите зачем горловина на кожухе в пулемётах выпуска после 1939 года....
Знайомі одразу перевірили набивку на "максі", ту що текла - замінили. Залили потім антифріз типу G-12 (ніяких збочень типу тосол-гост) та мали щастя. Стеол ( та аналоги ) і в арті дефіцит. Метанол - ще та отрута. Не зрозуміла бараняча впертість ваших командирів. Вони хоч мають практичний досвід реальної війни? Зараз багато чого роблять не за радянськими статутами, а згідно здорового глузду, та реальної ефективності.
Якщо ви тилове ППО - фіг з вами. Якщо на передку - продумайте варіант доливу. Антифриз (та його концентрати) простіше знайти навіть у прилеглих прифронтових зонах - виїхав-купив. А глицерин - тільки через замовлення.
Одразу прогавив - тоді зрозумілий тиловий діагноз ваших командирів - не дай божечко не за настановою, та не по статуту. Доречі, замість дефіцитного, та вже незрозумілої якості Стеолу та іже з ним, використовуємо Hepu P999-G-13.