9Б153 є джерело живлення різних ракет. Це і для ППО 9М82, 9М83, до С-300. Схоже, що істоти пустили блядіну по землі, давно такого не робили. Я думав, що від цієї практики відмовилися, бо запас цих ракет не вічний.
Чи працює саме 9М83 по наземних цілях? Особисто мені не траплялась така інфа. У 9М83 БЧ направленної дії, асиметрична - уламкове поле скероване в бік відносно осі ракети. При ураженні повітряної цілі ракета виконує доворот по осі, аби ціль опинилась з відповідного боку ракети, і уламкове поле накрило ціль. 5В55 працює по землі, це відомо. Та це різні комплекси: військовий С-300В на гусеничному ходу, та ППО С-300П на колесному - по суті дуже різні комплекси.
На этом фото ТС: https://reibert.info/attachments/img_20250604_190547-jpg.27987597/ похоже на руль 9М83(82):
На мою думку - складність в направленості уламкового поля: на наземну ціль зенітна ракета падає зверху, якщо просто спррацює - уламки полетять в бік, по суті повз наземної цілі.
Ось креслення, направленість уламків - перпендикулярно повздовжній вісі (в статиці, в польоті буде вперед/в бік). Не уявляю, який "кульбіт" може ракета, яка летить на наземну ціль, зробити, аби потік уламків був скерований на ціль. Не наполягаю, може якось працює - просто не розумію. (Бойова частина - №9, асиметрична)
Може я неточно висловився, ясна річ, колеса нічого не змінюють. Цим я просто описово назвав два комплекси -гусеничний С-300В (Військовий) та колесний С-300П (ППО). Річ суто в ракетах - вони у кожного комплекса свої, і дуже різні.
Так справа в тому, що ніщо не заважає федерастам пускати ракети класу земля-повітря як земля-земля. Вони це роблять з 2022-го року і у 2022-му робили вельми активно (мабуть тоді і відстріляли основний запас цих ракет) і те, як там розходяться потоки уламків їм думаю було вельми байдуже, бо заряд ВР солідний, уламків чи мало і біди вони нароблять багато і головне - ракета швидко летить і у прикордонні цю блядину просто не встигають зупинити, тому і зручно кошмарити саме ними.
Питання, чи передбачена штатно функція радіокомандного наведення по наземних цілях для 9М83 - як це передбачено для ракет С-300П, С-125. Чи, можливо, щось доробляли..
Інформація такого роду в мене відсутня, але якщо врахувати вельми ненормальну можливість з самого початку проектування ракети земля-повітря використовувати по аналогії зі скальпелем для забивання цвяхів у відомій фразі, то федерастам вистачило клепки, щоб доробити техніку відповідним чином, навіть якщо від подібної функції відмовилися вже у більш нових версіях комплексу/ракети. Було ж наче, що по Києву у 2023-му прилітали взагалі ракети С-400 за аналогічною схемою.