Якщо продавати то тільки через аукціон. Історичну цінність має значну. А от цінна може бути 10-15тис грн. Років 15 тому 2000 баксів. Це різновид легкої гармати типу серпантина
Рідка,схожа на голандську.по ціні- не дешева ,до повномаштабного від 2 тис не гривень,а зараз ніхто крім аука не скаже.гармата з води?
Почему же серпентина? Серпентина от своего названия - с большим удлинением ствола. А это тип - фальконет. Легкая пушка, с каморным заряжанием. И камора в комплекте. От начала 16 (а вообще данный тип и в середине 15 века использовался) и до конца 17, начала даже 18 века пиримерно. У соседей уже спросили - где найдена? От этого зависит периодизация и принадлежность. Учитывая редкость и большую коллекционную ценность - это крайне важно.
Бомбарделла.По конструкции конец 15-начало 16 века.Когда-то согласились, обговаривая єтот єкземпляр, что изготовен он был в Италии (возможно в Генуе) хотя не исключен и Милан (как мощный оружейный центр того времени и в том регионе), а потом приобретена генуэзцами, от которых и попала к туркам и при обстоятельствах, которые уже никогда нами установлены не будут, была последними пролюблена в Днестровском лимане, на дне которого и была найдена пару лет тому, .....вещь достойная и редкая.
Пушка не моя, приятель попросил помочь оценить. Говорит что досталась ему в наследство от дедушки, которому передал ее его дедушка и так далее. Может обсуждалась где то еще, а может и нет, возможно перепутали с другой похожей
Легенда в вашого приятеля красива але нажаль стандартна....тому нІт... Поднята ця гармата була з дна Днестровського ліману десь у 20-21 році...і це саме та гармата...тоді її власник (можливо перший)хотів за неї якісь зовсім космічні гроші....
Доречі вона заряджена.Але треба дууже грамотній піхід рестовратора шоби знявши зарядну комору не зіпсувати сам заряд і обережно його витягти, то можна дослідити і його+ як бонус мати ядро...
Я в казки теж не вірю, але звідки така інформація "Поднята ця гармата була з дна Днестровського ліману десь у 20-21 році.."
Десь у вказаний період з'явилися фото цієї гармати на Віоліті,чи тут,я теж запам'ятав ті світлини,бо було бажання купити цб гармату. Тоді ще було бурхливе обговорювання артефакту,думаю,що багато хто пам'ятає.
Тому шо саме тоді, до мене звернулися з з серії "ось знайшли.Шо воно таке?Гармата?Козацька?".На питання де саме знайшли люди відповіли "піднята з дна Днестровського лиману". Трохи пізніше цю гарматю доволі детально описав в свойєї праці "Італійська артилерія XV-XVII ст. у Північному Причорномор'ї" відомий дослідник О.Мальченко.Тож річ відома і можно так сказати офіційно введена в науковий обіг...
Отримав відповідь, говорить що з віоліті справи не мав!? Пушку показував потенційним покупцям, вони робили фото.. Говорить що пушка дісталася від дідуся, а тому від його дідуся, кінці ведуть в 19 ст. Останній зберігав у відкритій водоймі деякий час ( річка) в секретному місці. Дуже погано музеї фінансуються, тому буде чекати коли Україна ввійде в Евросоюз, а потім планує продати там за 100 т евро. Або передасть онуку в спадок
Ну то передайте вашому приятелеві шо казкар з нього так собі.......ще треба потренуватися...курси якісь пройти там чі шо...
Тільки шо занурився в вичитування.Автор наведеної мною книжки в описі цієї люфи додае, шо знайдена вона у 2018 році....тож погодьтеся на спадок від діда-прадіда не схоже....доречі в Європі вашому приятелю за цю гармату 100 т евро (як він бажає) теж ніхто не даси. Бо там такого добра зустрічається частіше ніж в нас (нюанси регіональної їсторії та єкномічно-цивілізаційного розвітку), тож краше або хай нормально законсервує і передасть нащадкам, або сдасть в музей.....бо якшо вона буде валятися в нього просто так, і чекати Україну в ЄС, то рочків через 15-20 люфи не стане.....а купка кародірованої їржи навіть музеям не треба...
Доброго, цікаво чому вал в Чернігові досі ніхто не пограбував, гармати й досі стоять, може й не такі дорогі як по 100 т єуро , але
Проаналізувавши , я зробив висновок що картинки в книгі скопійовані з інших картинок, схожа гармата не більше того. Націоналізації сімейна реліквія не підлягає, ціна 100 т евро