Позавчера открыл сезон! И попалась мне пуля, с наскока определить не удалось, подскажите что это за пуля! Длинна 32.5 мм, диамет 7.7мм. Из версий, есть такая - .303 американского пр-ва. http://trizna.ru/forum/viewtopic.php?f=32&t=8715&start=500
Есть такой патр. Был найден с пулей вставленой дном вверх.Дно чистое ,маркировки нет.Россия или Америка?
Пуля производства Америки, гильза Америкик или Канады. Скорее всего Америка, Канада к нам редко попадала.
Була така інформація - в роки ПСВ (чи відразу по її закінченню) набої .303 переобтискалися, тобто - звужувалися плечики гільзи + дещо розплющувався фланець гільзи. Такими переробками можна було більш-менш вдало стріляти зі стандартних гвинтівок. Переробка здійснювалася наче на Подольському ПЗ. Фото - у колег із Криму має бути, мені жодного разу таке не траплялося. А загальна конфігурація переобтиснутої гільзи є такою: http://62.149.27.202/forum/attachment.php?attachmentid=248896&d=1252067194 ПС: у мосінські гільзи також в "смутное время" могли споряджати англійські кулі. Бо калібр їх є однаковим.
А це - дарма. Обурюватися з цього приводу НЕ варто. Наведений макет - не є такою переробкою, це американське збочення. Але схожий...диявольськи схожий... ПС: А ось якщо подивитися на тризні у темі "Бритиш с приколом" -- там такі фото наявні!
А ось так... Фото таки відшукав, щоправда, не власне. Здається, камрада Костаса. (с) Такий ось він - "мосінобритишпатроне"... Очумєлиє ручкі подольських зброярів.
...е-е-е...так там ВЛАСНОГО маркування ППЗ і не буде. Хлопаки ж НЕ виготовляли, а лише переробляли чуже. Нафіга заморочуватися - затирати, набивати... Ситуація наче була такою: в роки ПСВ цим займалися т.м. споряджальні армійські майстерні, а вже по громадянці - наче ППЗ. Від дефіциту стандартних набоїв. ПС: на жаль, документалку надати не можу. Окрім цього легендарного уривку: "С осени 1919 г. Подольский завод стал производить переделку иностранных патронов" який теоретично може вказувати на факт переробки.
Можно уточнить какие "споряджальні армійські майстерні" були "в роки ПСВ"? Источник? Места расположения? "по громадянці - наче ППЗ" - можно уточнить в каких годах "громадянки" функціював" ПподольскийПЗ (чи це був Пітерский ПЗ)? "на жаль, документалку надати не можу" - опять спор из серии верю-неверю? "С осени 1919 г. Подольский завод стал производить переделку иностранных патронов" - речь в этой цитате идет именно про 303 Бритиш?
Тилові частини - патронні склади та майстерні. Джерело - відповідь камрадів з Тризни. Зокрема, Костаса. Він впевнено заявляв, що таке було. НЕ вірити йому (спеціалісту в патронній тематиці) у мене немає підстав. ... десь з 1919-1920р.р. Цілком можливо. Які ще набої можна ПЕРЕРОБИТИ для російських стволів - Х/З...не Лебелі ж.
Т.е. источников про снаряжательные мастерские нет "Тилові частини - патронні склади та майстерні" - это уж совсем из области фантастики. В классике, которую, к стати, можно скачать в нете, указывался целый предвоенный план по организации снаряжательных мастерских и т.д. и т.п. Лучше читать первоисточники. "... десь з 1919-1920р.р." - Я бы сказал, с 1920-го "Цілком можливо." - это тоже из серии домыслов. Это могли быть австрийские 8х50Р с ржавыми пулями или "подгулявшим" порохом, 7,62х54Р иностранного производства с различным браком и т.д. Если нет точно указания, то и гадать не надо. Можно только предположить, но утверждать
Вот! Зачем же было писать непроверенную и нфу и тратить время на переливание из пустого в порожнее? Надо было указать, что факт переснаряги был, предположительно делал ПодПЗ и все...
Ну Ви даєте! А я що написав: За многабукф далі - пардон, просто пояснював цю версію. А є маркування 7,62х41 раніше 1945 року? Немає? То може їх і не виготовляли. ПС: факт роботи ППЗ і нанесення маркувань НЕ перебувають у причинному зв*язку. Бо, як мінімум, війна...не до картинок. Могли ж ляпати зі старими штемпелями чи просто переспоряджати відстріл...
Это из совсем из другой области. Не будем путать СССР и Гражданку. Это разные вещи Опа! Новая глубокая мысль! Про причинную связь - сильно! А про картинки - я вообще умилися. То есть все лепили "картинки" даже в самое тяжелое время ПМВ, а ПодПЗ решил что это ни к чему? Не надо путать замкнутый цикл производства патров и снаряжение из компонентов. Все могло быть... Есть источники? и остальное см. выше
Найтяжчі часи ПСВ іноді стояли далеко від обстановки по громадянці...коли запаси були вичерпані, а обладнання зношене вщент... ПС: цитату про переробку іноземних набоїв я навів, давайте припустимо, що .303 також могли бути там. Я й не плутаю. Завод працював з 1919 року - переробляв іноземщину (і, припустимо, переспоряджав гільзи), вже з 1920 року - пішла власна маркована продукція (ходять чутки про маркування ПП і ППЗ).