Прошу допомоги у визначенні монет середньовічної Європи (Річ Посполита, Пруссія, Швеція) (

Тема у розділі 'Монети', створена користувачем Shark von Beowulf, 13 вер 2020.

1. Shark von Beowulf

Shark von Beowulf Stabsgefreiter

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    46
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    86
    Повідомлення:
    194
    Адреса:
    Україна, Харків
    Вітаю, товариство.
    Прошу допомоги у визначенні монет і їх уламків (усе, що можливо визначити: країна, рік, монетний двір). Я розумію, що такі уламки нічого не коштують, тож тут більше справа цікавості. Напевно, профі в цій темі з першого погляду монету і по уламку визначить. До того ж є підозра, що декілька з цих монет фальшиві, а як визначають фальшаки, я взагалі не дуже розумію.

Ось перелік монет і уламків (оскільки може бути погано видно, то опишу, що бачу я). Фотографії гурту не робив, бо його, фактично, не має. Визначити діаметр досить складно, бо монети з втратами, тож додав аркуш в клітинку (по 5 мм) і лінійку. Регіон вказати не можу, бо знаходив їх не я.

Сподіваюсь, що мене за цей лом тапками не дуже сильно закидають. Більш-менш цілі я ніби визначив, але може в чомусь помилився. Прошу виправити, якщо так.

1. Ельбінг з королівською надчеканкою. Швеція (окупація Ельбінга). Король Густаф ІІ Адольф. 1633 рік. Вага 0,85 г. Діаметр 20 мм. Аверс/реверс з поворотом на 150.
    Аверс: по центру пятипольний герб (щит, розділений хрестом на чотири частини; в 1-й і 4-й частині шведський символ "тре крунур" - три корони; в 2-й і 3-й частині "гетський" лев; в центрі щит з родовим гербом дінастії Ваз - сноп, що нагадує вазу з ручками); справа і зліва напівколом написано: GVS A??????? S (напевно, було GVS ADO D G REX S - Gustavus Adolphus Dei Gratia Rex Svecorum); згори корона; номінал стерся.
    Реверс: по центру держава з номіналом 24, по обидва боки від хреста держави цифри 3 (мені так здається); справа і зліва напівколом написано: ?????O REG SVE (напевно, було Moneta Nova Reg Sverige); знизу, в незамкнутому контурі, серце, що проткнуто стрілою.

2. Ельбінг з міською надчеканкою. Швеція (окупація Ельбінга). Король Густаф ІІ Адольф. 16хх рік. Вага 0,77 г. Діаметр 19,5 мм. Аверс/реверс без повороту.
    Аверс: по центру пятипольний герб (щит, розділений хрестом на чотири частини; в 1-й і 4-й частині шведський символ "тре крунур" - три корони; в 2-й і 3-й частині "гетський" лев; в центрі щит з родовим гербом дінастії Ваз - сноп, що нагадує вазу з ручками); справа і зліва напівколом написано: GVS ADO D G REX S (Gustavus Adolphus Dei Gratia Rex Svecorum; згори корона; знизу номінал 3 на щиті.
    Реверс: по центру держава з номіналом 24, цифри по обидва боки від хреста держави стерті; справа і зліва напівколом написано: MON NO CIVI ELB (Moneta Nova Civitas Elbing); знизу, в незамкнутому контурі, серце, що проткнуто стрілою.

3. Солід. Швеція (окупація Риги). Королева Христина. 1647 рік (лише за вторинними ознаками, цифри затерті). Вага 0,5 г. Діаметр 16,5 мм. Аверс/реверс з поворотом на 180. Можливо, фальшак.
    Аверс: по центру якийсь герб, напевно дінастії Ваз - сноп, що нагадує вазу з ручками; справа і зліва напівколом написано: CHRISTINA D G ** (напевно, RE) S (Christina Dei Gratia Regina Sveciae); згори корона, але видно її погано.
    Реверс: по центр герб міста Рига (перехрещенні ключі (з одним фігурним отвором у головці ключа), над якими хрест); справа і зліва напівколом написано: SOLIDVS CIVI RIG (Solidus Civitatis Rigensis) і, як на мене, цифра 4 (0станню цифру не видно).

4. Драйпелькер. Брандебург-Пруссія. Герцог Георг-Вільгельм. 1623 рік (напевно, бо цифри досить дивні). Вага 0,84 г. Діаметр 20 мм. Аверс/реверс з поворотом на 180.
    Аверс: по центру герб маркграфа брандебурзьського, курфюрста Священної Римської Імперії, герцога Георга-Вільгельма Прусського (без Берга, Нюрнберга і Гогенцоллерн) (скіпетр імперського курфюрста на фоні гербів Пруссії, Бранденбурга, Клева і Юліерса); справа і зліва напівколом написано: DIEV & MON DROICT; згори шапка курфюрста (майже стерта), знизу номінал 3 на щиті.
    Реверс: по центру держава з номіналом 24, по обидва боки від хреста держави цифри 2 і 3 (не дуже впевнений); справа і зліва напівколом написано: GE*WI*MAR*BR*SRIE*L*P*D (Georg Wilhelm Margrave von Brandenburg Sacri Romani Imperii ELector*P*D (як розшифровується PD, на жаль, не знаю).

5. Полторак. Річ Посполита. Сигізмунд ІІІ Ваза. Великий підскарбний коронний Миколай Данілович. 1622 (по знаку підскарбного) рік. Подвійний удар. Вага 1,1 г. Діаметр 20 мм. Аверс/реверс з поворотом на 90.
    Аверс: по центру п'ятипольний герб, напевно, Сигізмунда ІІІ Вази; справа і зліва напівколом написано: ????S ? D G REX P M D L (напевно, SIGIS 3 D G REX P M D L); згори напис розділяє корона, а знизу номінал 3 на щиті.
    Реверс: по центру держава з номіналом 24, по обидва боки від хреста держави цифри 22 (напевно); справа і зліва напівколом написано: MONE NO REG POLO (Moneta Nova Regni Polonia); знизу знак "Сас" (стріла і дві зірки) в незамкненому контурі.

6. Солід (литовський шеляг). Річ Посполита. Сигізмунд ІІІ Ваза. Великий підскарбний литовський Кристоф Нарушевич. 16z3 рік. Вага 0,4 г. Діаметр не менше 16 мм. Аверс/реверс без повороту.
    Аверс: по центру розташована літера "S", прикрашена щитом з родовим гербом дінастії Ваз - снопом, що нагадує вазу з ручками; зліва і справа від літери "S" зазначено дві останні цифри року карбування - z і 3 (1623 рік); справа і зліва напівколом написано: SIG III D G ??? (напевно, REX) POL M D L; згори напис розділяє корона, але її, фактично, не видно.
    Реверс: по центру розташовано герб Польщі (орел зліва) і герб Литви (Вітіс справа) на геральдичних щитах під короною; справа і зліва напівколом написано: SOLID?? (напевно, SOLIDVS) M D LIT; згори напис розділено короною (її не видно), а знизу знаком підскарбія (Вадвіч, дві риби).

Далі йдуть уламки, які я не зміг визначити.

7. Уламок, схожий або на фальшак, або з написами мовою, якої я не знаю. Вага 0,9 г. Діаметр 19,5 мм. Аверс/реверс з поворотом на 180.
    Аверс: по центру п'ятипольний герб, але хрест, який його розділяє, якийсь скошений. Та й центральний щит дещо зміщений. Більш-менш можна щось роздивитися лише на 3-у (великі крапки) і 4-у (маленькі крапки і два квадрати, один в одному) полі; справа і зліва напівколом написано: S (або 3) * V * PA (а може лямбда), якась зворотна С чи D без однії палки, IPVI * AIG
    Реверс: по центру держава; хрест держави з якимись сердечками; справа і зліва напівколом написано: GALO * OLO.

8. Уламок полторока? Вага 0,5 г. Діаметр 19 мм. Аверс/реверс з поворотом на 90.
    Аверс: по центру п'ятипольний герб; зліва вгорі якась хвиляста карлючка; більше нічого розпізнати не зміг.
    Реверс: по центру держава; зліва згори схоже на літеру "о"; більше нічого розпізнати не зміг.

9. Солід Сигізмунда ІІІ Вази? Між 1616 і 1624 (за знаком підскарбного). Вага 0,43 г. Діаметр 15 мм. Аверс/реверс з поворотом на 10.
    Аверс: по центру розташована літера "S", прикрашена щитом; зліва від літери "S" щось схоже на п'ятірку (5); справа і зліва напівколом написано: ?IG?DG?R??????; знизу знак "Сас" (стріла і дві зірки) в незамкненому контурі.
    Реверс: по центру розташовано герб Польщі (орел зліва) і герб Литви (Вітіс справа) на геральдичних щитах; справа і зліва напівколом написано: SOLID??O?????; згори напис розділено короною (її не видно), а знизу або щитом зі снопом, або лілією.

10. Солід Сигізмунда ІІІ Вази? Вага 0,38 г. Діаметр 15 мм. Аверс/реверс не можу визначити.
    Аверс: фактично стерто, можу визначити одну літеру D.
    Реверс: по центру розташовано герб Польщі (орел зліва) і герб Литви (Вітіс справа) на геральдичних щитах під короною; справа і зліва напівколом написано: SOLI??????L*3; згори напис розділено короною (її не видно).

11. Уламок. Вага 0,4 г. Діаметр 16 мм.
    Майже нічого не можу визначити. З одного боку по колу йде щось схоже на хрестики-нолики (коло з крапкою в центрі, потім хрестик і т.д.).

12. Уламок полторока Сигізмунда ІІІ Вази? 1623 рік. Вага 0,52 г. Діаметр 20 мм. Аверс/реверс без повороту.
    Аверс: по центру п'ятипольний герб, напевно, Сигізмунда ІІІ Вази; справа і зліва напівколом, напевно, щось було написано, але розібрати змін лише літери D L в кінці; згори корона, а знизу номінал 3 (тройка дещо дивна, ніби подвійно начеканена, чи ніби з додатковим контуром) на щиті.
    Реверс: по центру держава, від якої видно лише частину хреста; по обидва боки від хреста держави цифри 2 і 3 (не дуже впевнений); справа і зліва напівколом, напевно, щось було написано, але розібрати можна лише MON? NO.

13. Уламок. Більший за розміром, ніж усі попередні. Вага 1,48 г. Діаметр 27 мм.
    Майже нічого не можу визначити. З одного боку літери, схожі на BOG.

Дякую за допомогу.

P.S. Правила розділу почитав, якщо в чомусь помилися, то скажіть, обов'язково виправлюсь.

Images:

Швеція. 1633. Король Густаф ІІ Адольф. Ельбінг (Чеканка REG SVE).jpg
    Швеція. 16хх. Король Густаф ІІ Адольф. Ельбінг (Чеканка CIVI ELB).jpg
    Швеція. 1647. Королева Христина. Солід (Рига).jpg
    Пруссія. 1623. Герцог Георг-Вільгельм. Драйпелькер.jpg
    Річ Посполита. 1622. Сигизмунд ІІІ Ваза. Полторак (подвійний удар).jpg
    Річ Посполита. 16z3. Сигизмунд ІІІ Ваза. Солід (литовський шеляг).jpg
    На визначення_01.jpg
    На визначення_02.jpg
    На визначення_03.jpg
    На визначення_04.jpg
    На визначення_05.jpg
    На визначення_06.jpg
    На визначення_07.jpg
  2. Цікаві лоти

1. Бойова сокира КР
      1600 грн.
    2. 500 грн.
    3. 10000 грн.
    4. все на фото любые доп. фото по запросу предложения пожелания в приват
      12000 грн.
    5. Дивіться також інші мої лоти можливо ще щось цікаве знайдете для себе
      217 грн.
  3. vic1111

vic1111 Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    651
    Адреса:
    Украина
    Добрый день.
    № 13 - пражский грош
    пражский грош.jpg

Bakhmach, Nikita66, Shark von Beowulf та 2 іншим подобається це.