Сразу хочу заверить что к раскопу кургана,никакого значения ето не имеет,так как ближайший в 7-8 км от етого места,все найдено в основном после распашки,и дождевых потоков,далеко в поле на небольшом склоне русла.интересна хронология,век.почему так много зернотерок,я не историк но думаю скифы земледельцы,почему из бронзы только проколка?.интересно что я могу еще здесь найти? по цветняку конечно.и почему не попадаются бусы?.всем заранее благодарен!
Даний факт важко пояснити.Такі поселення.або стоянки дуже бідні на метал(не важливо.чорний.чи *цвітняк*).На других трапляється більш-менш металу. В нас будують нову обїздну дорогу.5 виходів.ходив з МД.коли вирізали ліс.Коли зняли верхній шар грунту.кераміки багато.метал-з війни і до наших днів. Сьгодні проходив біля поваленого дерева.знову кераміка в ямі від кореня.Металу немає.Як воно таке буває хз.З повагою.
Я думаю,що це значно раніше за скіфів. Скоріше трипілля,судячи по кераміці. З узорами кераміки не попадалось? На минулих вихідних знайшов величезну поселуху,усіяну точно такою керамікою.Жодного куска бронзи за півдня в два МД. Щось з ранньої бронзи,імхо.
всё же скорее всего скифы или сарматы - в керамике присутствуют обломки амфор . и проколка характерна для этих племен .
А щось цікаве на таких поселеннях знаходили?..і чі можливо ще щось знайти дивлячись з моёї привязки,за три роки одна проколка!
значит так как я и придположил! .скифы земледельцы?..а молоток не ритуальный?..или обычный на то время, скифский!