Вітаю джентльменів, прошу допомоги в розшифровці даного жетона. Самостійно визначив, що A.R. - артилерійський полк, а по цифрам - ? 44-й полк 77 дивізії, вірно, чи я помиляюсь? Дякую всім прийнявшим участь у визначенні.
Вітаю, 4. Batterie Artillerie-Regiment 77 - 4 батарея 77 артполку Це ІІ артидивізіон полку, сформований 1937 року, який діяв окремо як підрозділ армійського підпорядкування. 19 липня 1940 року став ІІ артдивізіоном 160 артполку 60 піхотної дивізії (моторизованої). Бойовий шлях дивізії в загальних деталях. http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanteriedivisionen/60ID-R.htm Якщо буде в продажу, буду вдячний за посилання. P.S. Четвірку набили двічі помилково. Таке враження, що вдарили першу цифру, щось не сподобалось і набили заново.
Ось жетон 4 батареї з номером 168 (у Вас 108) з аналогічним шрифтом. Ніяких двох четвірок там немає. Та й не могла бути в складі артилерійського полку 44-та батерея - це нонсенс.
Я сам артилерист, тому мене і здивували дві 4-ки, не може бути стільки батарей в дивізіоні. Значить - помилково вдарено 2 рази. А де Ваш жетон знайдений? Мій - в Дніпропетровській області поблизу м. Кам"янське, колишній Дніпродзержинськ.
А у німаків дивізіони були? Можливо 4-й дивізіон 77 полку? Бо якось не воно - батарея вказана, полк також, а дивізіон випав...
По двом четвіркам я відписав вище. Можливо, подивились, що криво напис вийде абощо. Іноді таке зустрічається - жетони ж люди набивали. Дивізіони були, звичайно. Ось посилання на історію 77 артполку - на жаль, лише німецькою, але структуру показано. http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/ArtReg/AR77-R.htm І дивізіон - 1-3 батареї + 3 транспортні колони ІІ дивізіон - 4-6 батареї + 3 транспортні колони На жаль, нічого не можу сказати, тому що фото знайшов в Інтернеті. У мене немає жетонів цього артилерійського полку. в Дніпропетровській області поблизу м. Кам"янське, колишній Дніпродзержинськ. Бої під Дніпропетровськом в 1941 році. Цифра 1 - позначено Кам´янське Цифра 2 - основна маса 60 піхотної моторизованої дивізії